Zvyk pojídat k snídani cereálie čili obiloviny k nám přišel z anglosaských zemí. Na rozdíl od mnoha jiných „importů“ je to móda jednoznačně zdraví prospěšná.
Tento názor potvrzuje i nejnovější studie doktorky Brendy Davyové z Coloradské univerzity ve Fort Collins. Paní doktorka zkoumala 36 mužů ve věku mezi 50 a 75 lety, kteří trpěli nadváhou. Mužům – dobrovolníkům servírovala několikrát denně ovesné vločky, aby pokryly třetinu celého jejich energetického příjmu.
Prokázalo se, že skupina dobrovolníků, která vločky pojídala, měla oproti ostatním na konci testu výrazně nižší hladinu LDL, čili „špatného cholesterolu“, jedné z příčin kardiovaskulárních chorob. Hladiny celkového cholesterolu i HDL, „dobrého cholesterolu“, zůstaly beze změn.
Oves je jako všechny cereálie bohatý na glycidy a obsahuje značné množství vlákniny omezující vstřebávání tuků. To je také podle výzkumníků důvod znatelného poklesu hladiny „špatného“ cholesterolu. (Plus)