Víte, že ovesné vločky vynalezli adventisté? Lze se vločkami předávkovat? Proč po jejich konzumaci nebudete mít hlad, a z jakého důvodu je vhodné vločky konzumovat s potravinami bohatými na vápník?
Ovesným vločkám se i přes svou nepříliš atraktivní vizáž a nevýraznou chuť povedlo takřka nemožné; pronikly na talíř mnoha konzervativních strávníků, kteří se „zdravé výživě“ a všemu takzvaně celozrnnému pečlivě vyhýbají. Ovesné (i jiné) vločky jsou totiž velmi variabilní potravinou; lze je přisypat do jogurtu, udělat z nich kaši, vařit s pudinkem, přidávalo sladkých těst, vyrobit z nich domácí müsli tyčinky či křupavé krusli. Vločky lze použít také do slaných jídel, například jako zavářku do polévek, do masových směsí na sekanou a karbenátky či k přípravě vegetariánských burgerů.
Ovesné vločky: Požehnání shůry
Za velmi nápadité, avšak poněkud asketické rodiče obilných vloček jsou považováni bratři Kalloggové. Ti na sklonku 19. století působili v úspěšném a na svou dobu v mnoha ohledech nadčasově smýšlejícím sanatoriu v Battle Creek v Michiganu. Sanatorium patřilo adventistické církvi a kladlo velký důraz na zdravý životní styl – zdravou střídmou stravu, abstinenci, pohyb, pobyt na čerstvém vzduchu a bohatý duchovní život. Důvtipní bratři Kalloggové vymysleli a zpopularizovali nejen ovesné vločky, ale také kukuřičné lupínky. K výrobě vloček i lupínků sloužil lisovací válec, který lisoval celá ovesná zrna – podobně je tomu i dnes.
Jak se vyrábí: Typy vloček aneb není vločka jako vločka!
Očištěné obilky ovsa se napařují, lisují a nakonec suší. Usušené vločky mají lehce ořechově-obilné aroma a poměrně dlouhou trvanlivost. Přestože jsou ovesné vločky nejoblíbenějším druhem obilných vloček, lze již běžně koupit vločky prakticky ze všech obilovin.
Avšak i ovesné vločky se dočkaly několika inovací; na trhu jsou kromě klasických vloček i drobnější jemné ovesné vločky (v tekutině změknou během několika minut) či extra jemné instantní vločky. Instantní vločky se vyrábějí z celozrnné ovesné mouky, jemné vločky ze zrna, které se před válcování nařeže.
Proč jsou skvělou snídaní?
Ovesné vločky obsahují až 67 % sacharidů, které se díky přítomné vláknině a svému složení uvolňují do krve pomalu a pozvolna, i proto jsou vhodnou snídaní – zdravě zasytí na několik hodin. Vločky z ovsa jsou však bohaté i na kvalitní bílkoviny a tuky. 14,5 % bílkovin a 7 % tuků nebývá u obilovin až tak obvyklé. Významný je i obsah cenných nenasycených mastných kyselin (linolová a olejová), vitamínů řady B, vitamínu E, železa, zinku, hořčíku, draslíku, manganu a vápníku. Pro výživu i zdraví je významná i přítomnost rozpustné a nerozpustné vlákniny, zejména v současnosti populárních beta-glukanů.
Ovesné beta-glukany: 5 skvělých věcí, které o nich možná nevíte
• Populární polysacharidy beta-glukany jsou pro organismus cenné vzhledem ke svým imunomodulačním vlastnostem – mají vliv na zlepšení celkové imunity.
• Významnou roli hrají i při optimalizaci hladiny cholesterolu a krevního cukru.
• Vzhledem ke svému působení ve střevě zpomalují uvolňování glukózy do krve a prodlužují pocit sytosti.
• Beta-glukany jsou skvělým prebiotikem – živnou půdou pro růst přátelských bakterií (probiotik) ve střevě.
• Dle výzkumů z posledních let se zdá, že u pacientů po operačních výkonech urychlují bezproblémovou rekonvalescenci. (Tyto poznatky mimochodem korespondují s tradičním užíváním ovesných odvarů v alternativní medicíně.)
Všeho moc škodí, i vloček
Předávkovat se ovesnými vločkami by jejich konzumenta stálo opravdu hodně úsilí, přesto je vhodné zdůraznit, že i ovesné vločky mohou lidskému organismu při jednostranně zaměřené „dietě“ uškodit. A proč by se vločky neměly stát každodenním základem jídelníčku? „Ovesné vločky obsahují podobně jako špenát kyselinu šťavelovou, ta spolu s vápníkem vytváří nerozpustné látky – šťavelany.
Tyto látky pak mohou stát v pozadí některých onemocnění, například ledvinových kamenů,“ říká výživová poradkyně Ida Malá. A dodává, že vzhledem k tomu, že se kyselina šťavelová váže s vápníkem, dochází při jejím nadměrném příjmu k odčerpávání vápníku z organismu. Pokud tedy jídelníček obsahuje hojnost ovesných vloček, je vhodné vločky konzumovat s potravinami bohatými na vápník (jogurty, tvaroh apod.)
RECEPT na křupavé krusli (granolu, crüsli):
Potřebujete: 500 g ovesných vloček, 1 plechovku salka (zdravější alternativou je obilná sladěnka), sušené ovoce, oříšky a semínka dle chuti
Pracovní postup: Do nepřilnavého pekáče (nebo použijeme pečící papír) vsypeme vločky, prolijeme salkem (lze vlít jen ½ salka a druhou nahradit mlékem). Směs prohněteme rukama a necháme 30 min. odpočívat. Je-li směs hodně suchá, můžeme ji pokropit trochou mléka, je-li málo sladká, přidáme salko.
Směs vložíme do středně vyhřáté trouby a za častého míchání pečeme cca. 25 – 35 min. Ořechy a semínka přidáváme na konci pečení, budou křupavé, ale ne spálené. Sušené ovoce vsypeme až do hotové směsi. Po vyndání z trouby jsou vločkové hrudky lepkavé, po vychladnutí však oschnou a budou křupavé.