Ovlivňuje mražení pečiva nějak výrazně jeho kvalitu?

Ovlivňuje mražení pečiva nějak výrazně jeho kvalitu?
Od srpna se prodej pekařských i cukrářských výrobků řídí novými pravidly. Pečivo ze zmrazeného polotovaru už nesmí být označeno jako čerstvé. Jak moc ovlivní mražení pečiva jeho kvalitu?

Mražení samo o sobě nemá výrazný vliv ani na kvalitu těsta, ani upečeného výrobku. Nová vyhláška, která u nás právě vstoupila v platnost, má za cíl pouze rozlišit mezi výrobky, které byly buď v provozovně přímo upečené, nebo dodané čerstvě upečené, a těmi, které byly plně nebo částečně upečené, zamražené a v prodejně pouze rozpečené.

To samozřejmě není totéž, jako čerstvě upečený výrobek, pro prodloužení trvanlivosti jsou často přidávány různé látky, které v čerstvém pečivu nejsou. Rozpékané pečivo je časté v supermarketech a pro dobro a informovanost zákazníka je zapotřebí ho neoznačovat jako čerstvé. Rozpékání už upečeného výrobku je ovšem třeba odlišit od postupu, kdy jsou například těsta tzv. hybernována, ale kynou a pečou se až přímo v prodejně, tento rozdíl ale nová vyhláška nepodchycuje.

Zmražování těst před kynutím je postup zcela běžný a použít se dá s úspěchem i v domácnostech, když si připravíme třeba „pohotovostní zásobu“. Na kvalitu, chuť a vůni výrobku nemá žádný nepříznivý vliv.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Měli byste přidat na razanci, a to ve všech oblastech života. Pomůže vám to vyhrabat se z problémů, ve kterých jste se ocitli částečně vlastní vinou. Nesplněnou povinnost vám připomene…

Nejčtenější články