Ovocné koláče patří k létu. Ať už kynuté nebo různé bublaniny a rychlé hrnkové recepty. Díky obsahu vitamínů a minerálů jsou ovocné moučníky zdravým mlsáním.
Ostružinový koláč
Suroviny
250 g másla
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
pomerančová kůra z 1 pomeranče
5 vajec
500 g hladké mouky
1 kypřicí prášek
200 g smetany (12%)
1 hrst čokolády (čokoládové pecky nebo nasekaná čokoláda)
500 g ostružin
moučkový cukr (na poprášení)
mascarpone (k podávání)
špetka soli
Postup
Změklé máslo, cukr, sůl, vanilkový cukr a pomerančovou kůru utřete do pěny. Po jednom vmíchávejte vejce, pak mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vlijte smetanu a vše dobře promíchejte. Opatrně vmíchejte většinu kousků čokolády. Troubu předehřejte na 175 °C.
Omyté ostružiny osušte. Plech vyložte papírem na pečení. Rozetřete na něj vláčné těsto a uhlaďte ho. Poklaďte ho ostružinami a trochu je vtlačte do těsta. Posypejte zbylou čokoládou. Koláč pečte asi 40 minut, před podáváním ho nechte vychladnout a pak poprašte moučkovým cukrem. Podávejte s lehce ušlehaným mascarpone.
Jak na kynutý ovocný koláč s drobenkou? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Bublanina s jogurtem, tvarohem a drobenkou
Suroviny
Těsto:
2 hrnky jogurtu (500 g)
3 vejce
5 lžic oleje
2 hrnky cukru krupice (340 g)
1 vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky (250 g)
1 kypřicí prášek
ovoce (sezónní)
Drobenka:
60 g másla
60 g cukru krupice
120 g polohrubé mouky
Postup
Troubu zapněte na 160 °C horkovzduch. V míse smíchejte jogurt, vejce, olej a cukry. Přidejte mouku s kypřicím práškem a promíchejte na homogenní těsto.
Hluboký plech 30 × 40 cm vyložte pečicím papírem (ten je dobré zmuchlat, namočit, vyždímat a na plech rozprostřít), nalijte na něj těsto a rozetřete stěrkou.
Posypejte rovnoměrně drobnějším sezónním ovocem (mražené sypejte rovnou z mrazničky, nenechávejte povolit).
Suroviny na drobenku vložte do misky a prsty vypracujte drobivou směs. Tou koláč vydatně posypejte. Plech vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
Markéta Žídková
29. července 2022
Pokračování 3 / 5
Angreštový koláč se smetanou
Suroviny
Na náplň
200 g očištěného angreštu bez stopek a bubáků
100 g cukru
3 menší vejce
100 ml smetany ke šlehání
hrst angreštu na ozdobu
Na těsto
300 g mouky pšeničné hladké
150 g másla změklého na kousky
100 g moučkového cukru
2 vejce
citronová kůra z jednoho citronu
Postup
Na pracovní plochu či vál prosejte mouku s cukrem, uprostřed vytvořte důlek, vsypejte do něj kousky másla a prsty zpracujte na drobenku. Na ni vyklepněte vejce a opět zpracujte, až se spojí v těsto. (Samozřejmě můžete také použít robot.)
Přidejte citronovou kůru a důkladně prohněťte. Až bude hedvábně hladké, zabalte ho do fólie nebo mikrotenového sáčku, uložte do ledničky a nechte aspoň hodinu odpočívat.
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Odpočatou hmotu rozválejte a vyložte jí formu o průměru 26 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vložte do trouby a čtvrt hodiny předpékejte; korpus získá světle zlatou barvu.
Připravte náplň: V rendlíku spolu krátce povařte angrešt a cukr (pokud máte hodně sladký angrešt, cukru trochu uberte). Směs rozmixujte a přelijte přes síto, abyste odstranili zrníčka. V misce prošlehejte vejce se smetanou a směs jemně vetřete k rozmixovanému angreštu s cukrem.
Na předpečené těsto rozdělte hrst angreštů a rovnoměrně je zalijte smetanovým krémem. Pak ještě 25 až 30 minut pečte. Pro kontrolu na povrch trochu zatlačte lžičkou nebo vařečkou: Měl by se chvět jako pudink. Pokud vám náplň připadá tekutá, pečte dalších pět minut. Než koláč vyjmete z formy, nechte ho aspoň čtvrt hodiny chladnout.
Pokračování 4 / 5
Letní makovec s ovocem
Suroviny
2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu
1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
2 hrnky mletého máku
1 hrnek třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje + na vymazání plechu
ovoce (nektarinky, broskve, švestky…)
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C. Do mísy od robotu nasypejte a nalijte vypsané ingredience. Vše dohromady vyšlehejte. Plech vymažte olejem a vysypejte moukou nebo použijte pečicí papír. Těsto do něj rovnoměrně nalijte.
Ovoce nakrájejte na menší kousky a rozložte ho na těsto. Pečte dozlatova asi 35 až 40 minut.
Že je makovec upečený, poznáte tak, že když do něj zapíchnete špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nechte na mřížce vychladnout, naporcujte a podávejte.
Pokračování 5 / 5
Hrnkový koláč s drobenkou
Suroviny
Těsto
3 hrnky polohrubé mouky
3/4 sáčku kypřicího prášku
1 hrnek cukru krystal
1 lžíce citronové kůry
1 hrnek mléka
1 hrnek slunečnicového oleje
1 vejce
1 kg meruněk/rybízu/borůvek/švestek
Drobenka
1 hrnek polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
3/4 hrnku cukru krystal
80 g másla
Postup
Troubu předehřejte na 180 ºC. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a citronovou kůru. Pak přidejte mléko, olej, vejce a vařečkou vymíchejte hustší těsto. Pokud je příliš husté, přidejte ještě trochu mléka.
Plech či pekáč vyložte pečicím papírem. Nalijte do něj těsto a poklaďte ho ovocem, například meruňkami. Meruňky skládejte těsně jednu vedle druhé slupkou dolů. Máte-li meruněk hodně, nebojte se naskládat je i přes sebe.
DROBENKA: V míse (můžete použít i tu od těsta) smíchejte mouku s oběma cukry. Přidejte máslo pokrájené na kousky. Rukou vše promněte, až vznikne sypká směs, která po zmáčknutí vytvoří hrudky.
Drobenkou posypejte meruňky a vložte pekáč do trouby. Pečte 30 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto hotové. Špejle by měla po vytažení zůstat suchá. Pokud na ní ulpí syrové těsto, koláč ještě dopečte.
Laura Poláková
12. ledna 2023