Ovocné dorty provoní léto. Zkuste čokoládový s malinami či lahodný savarin

26. 7. 2019
K dokonalému létu patří koláče a dorty jako od maminky, ať už je pečete pro děti, muže nebo pro sebe. Zkuste tři výborné recepty na ovocné dorty.

 

 

Čokoládový dezert s malinami

Tady vás čeká potěšení na každém kroku – křupavý korpus a krokant, šťavnaté maliny a sametový krém uvnitř.

Suroviny (na formu s 26 cm):

300 g máslových sušenek
1 lžička mletého zázvoru
75 g rozpuštěného másla

Na náplň:

300 g čokolády na vaření
220 g másla
40 g cukru
3 vejce
3 žloutky
2 balíčky vanilkového cukru
200 g malin

Na krokant:

75 g cukru
1 lžička másla
75 g sekaných ořechů

Postup: 

Sušenky rozmixujte v robotu se zázvorem a rukama do směsi zapracujte máslo. Směs natlačte do koláčové formy a nechte ji 30 minut v mrazáku. Na náplň rozpusťte čokoládu, vmíchejte máslo a sejměte z ohně. V misce rozšlehejte vejce, žloutky a oba cukry. Obě směsi po částech smíchejte a náplň vlijte do korpusu. Pečte 5 minut, pak nechte stát aspoň 3 hodiny.

Když bude dort v lednici, bude se dobře krájet, když ho necháte venku, střed krásně poteče. Na krokant rozpusťte v pánvi cukr, nemíchejte. Až začne zlátnout a pěnit, přidejte máslo a míchejte. Pak vsypejte ořechy, směs vylijte na pečicí papír a překryjte dalším papírem. Vyválejte dotenka. Nechte ztuhnout, pak nalámejte na kousky a krokantem posypejte dort ozdobený čerstvými malinami.

NÁŠ TIP: Karamel stáhněte raději dřív než později, většinou pánev ještě dál předává teplo – a karamel by zbytečně zhořkl, kdyby se spálil.

Piškotový dort s malinami a jahodami

Nadýchaný korpus a šlehačka jsou klasika, ovšem s bylinkami dostane dort nový švih.

Suroviny (na formu s 26 cm):

225 g másla
225 g cukru
4 vejce
225 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
400 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
200 g malin
200 g jahod pokrájených
4 snítky máty
kůra z 1/2 limety

Ke skvělému moučníku patří i skvělá káva. Kam na skvělé cappuccino? Mrkněte na video: 

Postup: 

Na těsto vyšlehejte máslo do světlé pěny, po částech zapracujte cukr a po jednom zašlehávejte vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a postupně ji zapracujte do máslové směsi. Těsto rozdělte na poloviny a každou upečte zvlášť ve vymazané a papírem vyložené rozevírací formě, při 180 °C to bude trvat asi 20 minut. Krátce po upečení vyprostěte korpus z formy a nechte ho zchladnout na mřížce. Ušlehejte smetanu a smíchejte ji s moučkovým cukrem, kůrou a posekanou polovinou máty.

Polovinou šlehačky potřete spodní korpus a posypejte ho třetinou ovoce. Přiklopte druhým korpusem, potřete zbylou šlehačkou a posypejte ovocem a otrhanými lístky máty.

NÁŠ TIP: Udělejte si voňavý sirup na polití dortu: Posekaný svazek máty zalijte zchladlým sirupem ze 100 g cukru, 50 ml vody a trochy limetové šťávy. Nechte hodinu stát a sceďte.

Savarin s lesním ovocem či s meruňkami

Je to v podstatě obyčejná buchta, kterou v lahůdku promění lázeň v dobrém sirupu. Lesní ovoce můžete nahradit třeba meruňkami tak jako na obrázku v galerii. 

Suroviny (na formu s 26 cm):

400 g hladké mouky
60 g cukru
1 vejce
kůra z 1 citronu
180 ml mléka
1 kostka droždí
100 g měkkého másla

Dále:

150 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
150 g cukru
2 lžíce rumu
cca 500 g lesního ovoce
lístky máty na ozdobu
máslo a mouka na formu

Postup: 

Do mísy dejte mouku, udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a vlijte teplé mléko. V mléce rozmíchejte trochu mouky, pak spojte zbytek mouky a přidejte sůl, máslo a vejce. Zpracujte na tuhé těsto, které se nelepí. Dejte ho do věncové formy vymazané máslem a vysypané moukou a nechte 1 hodinu kynout. Pečte při 180 °C 30 minut.

Mezitím svařte pomerančovou šťávu na velmi mírném ohni s cukrem na sirup, odstavte a vmíchejte rum. Deset minut po upečení propíchejte koláč špejlí a pomalu ho polévejte sirupem, který roztírejte štětcem. Před podáváním vložte do koláče lesní ovoce a ozdobte ho mátou.

NÁŠ TIP: Místo pomerančové šťávy použijte dezertní, tedy sladší, víno.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Během soboty se domácí atmosféra uklidní. Už nepanuje tolik napětí. Za všechno jste moc vděční, protože už toho bylo nad hlavu. Pochopení z řad rodinných příslušníků je báječné. Dokonce se…

Nejčtenější články

Doporučujeme