Tenhle dort se jmenuje Savarin. Je to v podstatě obyčejná buchta, kterou v lahůdku promění lázeň v dobrém sirupu Foto: iStock

Tenhle dort se jmenuje Savarin. Je to v podstatě obyčejná buchta, kterou v lahůdku promění lázeň v dobrém sirupu Foto: iStock

S letním ovocem si můžete hrát a různě ho variovat Foto: iStock
Nadýchaný korpus a šlehačka jsou klasika Foto: iStock
Jahody skvěle doplní i tvaroh či smetana Foto: iStock
Čokoládový dort máme spojený s malinami, ale proč nezkombinovat čokoládu s jahodami?  Foto: iStock
7
Fotogalerie

Ovocné dorty provoní léto. Zkuste čokoládový s malinami či lahodný savarin

K dokonalému létu patří koláče a dorty jako od maminky, ať už je pečete pro děti, muže nebo pro sebe. Zkuste tři výborné recepty na ovocné dorty.

 

Čokoládový dezert s malinami

Tady vás čeká potěšení na každém kroku – křupavý korpus a krokant, šťavnaté maliny a sametový krém uvnitř.

Suroviny (na formu 26 cm):

  • 300 g máslových sušenek
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 75 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 300 g čokolády na vaření
  • 220 g másla
  • 40 g cukru
  • 3 vejce
  • 3 žloutky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g malin

Na krokant:

  • 75 g cukru
  • 1 lžičku másla
  • 75 g sekaných ořechů

Postup: 

Sušenky rozmixujte v robotu se zázvorem a rukama do směsi zapracujte máslo. Směs natlačte do koláčové formy a nechte ji 30 minut v mrazáku. Na náplň rozpusťte čokoládu, vmíchejte máslo a sejměte z ohně. V misce rozšlehejte vejce, žloutky a oba cukry. Obě směsi po částech smíchejte a náplň vlijte do korpusu. Pečte 5 minut, pak nechte stát aspoň 3 hodiny.

Když bude dort v lednici, bude se dobře krájet, když ho necháte venku, střed krásně poteče. Na krokant rozpusťte v pánvi cukr, nemíchejte. Až začne zlátnout a pěnit, přidejte máslo a míchejte. Pak vsypte ořechy, směs vylijte na pečicí papír a překryjte dalším papírem. Vyválejte dotenka. Nechte ztuhnout, pak nalámejte na kousky a krokantem posypte dort ozdobený čerstvými malinami.

NÁŠ TIP: Karamel stáhněte raději o něco dřív,  zbytečně by zhořkl, kdyby se spálil.

Chcete zkusit mrkvový dort? Recept najdete na videu: 

Piškotový dort s malinami a jahodami

Nadýchaný korpus a šlehačka jsou klasika, ovšem s bylinkami dostane dort nový švih.

Suroviny (na formu 26 cm):

  • 225 g másla
  • 225 g cukru
  • 4 vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 200 g malin
  • 200 g jahod pokrájených
  • 4 snítky máty
  • kůra z 1/2 limety

Postup: 

Na těsto vyšlehejte máslo do světlé pěny, po částech zapracujte cukr a po jednom zašlehávejte vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a postupně ji zapracujte do máslové směsi. Těsto rozdělte na poloviny a každou upečte zvlášť ve vymazané a papírem vyložené rozevírací formě, při 180 °C to bude trvat asi 20 minut. Krátce po upečení vyprostěte korpus z formy a nechte ho zchladnout na mřížce. Ušlehejte smetanu a smíchejte ji s moučkovým cukrem, kůrou a posekanou polovinou máty.

Polovinou šlehačky potřete spodní korpus a posypejte ho třetinou ovoce. Přiklopte druhým korpusem, potřete zbylou šlehačkou a posypejte ovocem a otrhanými lístky máty.

NÁŠ TIP: Udělejte si voňavý sirup na polití dortu: Posekaný svazek máty zalijte zchladlým sirupem ze 100 g cukru, 50 ml vody a trochy limetové šťávy. Nechte hodinu stát a sceďte.

Savarin s lesním ovocem či s meruňkami

Je to v podstatě obyčejná buchta, kterou v lahůdku promění lázeň v dobrém sirupu. Lesní ovoce můžete nahradit třeba meruňkami tak, jako na obrázku v galerii. 

Suroviny (na formu 26 cm):

  • 400 g hladké mouky
  • 60 g cukru
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • 180 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 100 g měkkého másla

Dále:

  • 150 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce rumu
  • cca 500 g lesního ovoce
  • lístky máty na ozdobu
  • máslo a mouka na formu

Postup: 

Do mísy dejte mouku, udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a vlijte teplé mléko. V mléce rozmíchejte trochu mouky, pak spojte zbytek mouky a přidejte sůl, máslo a vejce. Zpracujte na tuhé těsto, které se nelepí. Dejte ho do věncové formy vymazané máslem a vysypané moukou a nechte 1 hodinu kynout. Pečte při 180 °C 30 minut.

Mezitím svařte pomerančovou šťávu na velmi mírném ohni s cukrem na sirup, odstavte a vmíchejte rum. Deset minut po upečení propíchejte koláč špejlí a pomalu ho polévejte sirupem, který roztírejte štětcem. Před podáváním vložte do koláče lesní ovoce a ozdobte ho mátou.

NÁŠ TIP: Místo pomerančové šťávy použijte dezertní, tedy sladší, víno.

Pokračování 2 / 2

CrossCafé kokosový dort s mangem

Pokud se vám nechce s dortem péct, není nic jednoduššího, než ho koupit. Například CrossCafé kokosový dort s mangem je lahodný dezert k odpolední kávě nebo ozdoba každé narozeninové párty. Těsto obsahuje vysoké procento strouhaného kokosu a jen velmi malé množství mouky. Díky tomu je vláčný a má výraznou kokosovou chuť. Doplňuje jej spousta nadýchaného krému z mascarpone a šlehačky a vrstva mangového
želé. Navrch je dort ozdobený plátky praženého kokosu a YUZU marakujou.

Dort vyrábí tým cukrářek v plzeňské výrobně CrossCafé podle receptury šéfkuchaře Luboše Martínka. Při výrobě se používají výhradně tradiční výrobní postupy a jen a pouze kvalitní a chutné suroviny, jako jsou mascarpone, kokos, 100% mangové pyré a přírodní aroma.

Doporučujeme

Články odjinud