Čokoládový dezert s malinami
Tady vás čeká potěšení na každém kroku – křupavý korpus a krokant, šťavnaté maliny a sametový krém uvnitř.
Suroviny (na formu 26 cm):
- 300 g máslových sušenek
- 1 lžička mletého zázvoru
- 75 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 300 g čokolády na vaření
- 220 g másla
- 40 g cukru
- 3 vejce
- 3 žloutky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 g malin
Na krokant:
- 75 g cukru
- 1 lžičku másla
- 75 g sekaných ořechů
Postup:
Sušenky rozmixujte v robotu se zázvorem a rukama do směsi zapracujte máslo. Směs natlačte do koláčové formy a nechte ji 30 minut v mrazáku. Na náplň rozpusťte čokoládu, vmíchejte máslo a sejměte z ohně. V misce rozšlehejte vejce, žloutky a oba cukry. Obě směsi po částech smíchejte a náplň vlijte do korpusu. Pečte 5 minut, pak nechte stát aspoň 3 hodiny.
Když bude dort v lednici, bude se dobře krájet, když ho necháte venku, střed krásně poteče. Na krokant rozpusťte v pánvi cukr, nemíchejte. Až začne zlátnout a pěnit, přidejte máslo a míchejte. Pak vsypte ořechy, směs vylijte na pečicí papír a překryjte dalším papírem. Vyválejte dotenka. Nechte ztuhnout, pak nalámejte na kousky a krokantem posypte dort ozdobený čerstvými malinami.
NÁŠ TIP: Karamel stáhněte raději o něco dřív, zbytečně by zhořkl, kdyby se spálil.
Chcete zkusit mrkvový dort? Recept najdete na videu:
Piškotový dort s malinami a jahodami
Nadýchaný korpus a šlehačka jsou klasika, ovšem s bylinkami dostane dort nový švih.
Suroviny (na formu 26 cm):
- 225 g másla
- 225 g cukru
- 4 vejce
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 400 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 200 g malin
- 200 g jahod pokrájených
- 4 snítky máty
- kůra z 1/2 limety
Postup:
Na těsto vyšlehejte máslo do světlé pěny, po částech zapracujte cukr a po jednom zašlehávejte vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a postupně ji zapracujte do máslové směsi. Těsto rozdělte na poloviny a každou upečte zvlášť ve vymazané a papírem vyložené rozevírací formě, při 180 °C to bude trvat asi 20 minut. Krátce po upečení vyprostěte korpus z formy a nechte ho zchladnout na mřížce. Ušlehejte smetanu a smíchejte ji s moučkovým cukrem, kůrou a posekanou polovinou máty.
Polovinou šlehačky potřete spodní korpus a posypejte ho třetinou ovoce. Přiklopte druhým korpusem, potřete zbylou šlehačkou a posypejte ovocem a otrhanými lístky máty.
NÁŠ TIP: Udělejte si voňavý sirup na polití dortu: Posekaný svazek máty zalijte zchladlým sirupem ze 100 g cukru, 50 ml vody a trochy limetové šťávy. Nechte hodinu stát a sceďte.
Savarin s lesním ovocem či s meruňkami
Je to v podstatě obyčejná buchta, kterou v lahůdku promění lázeň v dobrém sirupu. Lesní ovoce můžete nahradit třeba meruňkami tak, jako na obrázku v galerii.
Suroviny (na formu 26 cm):
- 400 g hladké mouky
- 60 g cukru
- 1 vejce
- kůra z 1 citronu
- 180 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 100 g měkkého másla
Dále:
- 150 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 150 g cukru
- 2 lžíce rumu
- cca 500 g lesního ovoce
- lístky máty na ozdobu
- máslo a mouka na formu
Postup:
Do mísy dejte mouku, udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a vlijte teplé mléko. V mléce rozmíchejte trochu mouky, pak spojte zbytek mouky a přidejte sůl, máslo a vejce. Zpracujte na tuhé těsto, které se nelepí. Dejte ho do věncové formy vymazané máslem a vysypané moukou a nechte 1 hodinu kynout. Pečte při 180 °C 30 minut.
Mezitím svařte pomerančovou šťávu na velmi mírném ohni s cukrem na sirup, odstavte a vmíchejte rum. Deset minut po upečení propíchejte koláč špejlí a pomalu ho polévejte sirupem, který roztírejte štětcem. Před podáváním vložte do koláče lesní ovoce a ozdobte ho mátou.
NÁŠ TIP: Místo pomerančové šťávy použijte dezertní, tedy sladší, víno.
F.O.O.D.
27. července 2021
Pokračování 2 / 2
CrossCafé kokosový dort s mangem
Pokud se vám nechce s dortem péct, není nic jednoduššího, než ho koupit. Například CrossCafé kokosový dort s mangem je lahodný dezert k odpolední kávě nebo ozdoba každé narozeninové párty. Těsto obsahuje vysoké procento strouhaného kokosu a jen velmi malé množství mouky. Díky tomu je vláčný a má výraznou kokosovou chuť. Doplňuje jej spousta nadýchaného krému z mascarpone a šlehačky a vrstva mangového
želé. Navrch je dort ozdobený plátky praženého kokosu a YUZU marakujou.
Dort vyrábí tým cukrářek v plzeňské výrobně CrossCafé podle receptury šéfkuchaře Luboše Martínka. Při výrobě se používají výhradně tradiční výrobní postupy a jen a pouze kvalitní a chutné suroviny, jako jsou mascarpone, kokos, 100% mangové pyré a přírodní aroma.