Ovocné knedlíky jako od babičky: Rychlé tvarohové, borůvkové i meruňkové

Jsou sladké, šťavnaté a krásně voní. S čím je máte nejraději? S cukrem, tvarohem, mákem, nebo se smetanou? Vyzkoušejte naše recepty a pochutnejte si!

Rychlé tvarohové knedlíky s jahodami

Doba přípravy: do 30 minut, doba vaření: 10 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
350 g měkkého plnotučného tvarohu
100 g strouhanky
1 žloutek
2 vejce
50 g rozpuštěného másla
2 lžíce moučkového cukru
3 l vody
špetku soli
moučkový cukr na posypání
mátu na ozdobení

NA OBALENÍ:
40 g másla
100 g strouhanky
NA JAHODOVOU OMÁČKU:
500 g jahod
50 g hroznového vína bez pecek
250 ml červeného ovocného džusu (například rybízový) 

POSTUP: Smíchejte v misce tvaroh, strouhanku, žloutek, vejce, rozpuštěné máslo a cukr se špetkou soli. Všechny přísady promíchejte. Misku s těstem překryjte fólií a nechte aspoň hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravte ovocnou omáčku. Jahody přepulte. V kastrůlku přiveďte k varu džus, a jak začne vřít, vhoďte do něj jahody. Když se začne obsah kastrůlku znovu vařit, ihned je vyberte lžící. Dejte do kastrolu hroznové víno a vařte 30 vteřin. I to vyndejte a dejte stranou. Džus svařte na třetinu původního množství a vraťte do něj ovoce. V pánvi rozpusťte máslo a pozvolna a za stálého míchání v něm opečte dozlatova strouhanku na obalení knedlíčků.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu asi 3 litry vody. Z odpočinutého těsta utvořte knedlíčky. Vhoďte do vody, ztlumte výkon plotýnky a nechte je vařit 10 minut. Ovocné ragú jemně ohřejte, pokud mezitím zchladlo. Uvařené knedlíčky obalte v opražené strouhance, naaranžujte na talíř a doplňte ještě teplou jahodovou omáčku. Posypte moučkovým cukrem a ozdobte mátou. 

Jak na ovocné kynuté knedlíky? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Tvarohové knedlíky s lesním ovocem

Doba přípravy: do 30 minut, doba vaření: 10 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
250 g tvarohu
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
70 g hladké mouky
70 g změklého másla
70 g krupice
350 g lesního ovoce
100 g krupicového cukru + na posypání
hrst nasekaných mandlí

NA LESNÍ OMÁČKU:
500 g mix lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny) 

POSTUP: Tvaroh, vejce, hladkou mouku, vanilkový cukr, změklé máslo a krupici prohněťte do hladkého těsta. Dejte ho na 2 hodiny do lednice a pak z něj vytvořte knedlíčky, které naplňte lesním ovocem. Vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. Zatím do husté omáčky lehce svařte ovoce s cukrem. Podávejte spolu s uvařenými knedlíky, posypejte cukrem a nasekanými mandlemi. 

Pokračování 3 / 6

Kynuté borůvkové knedlíky

Doba přípravy: do 30 minut, doba vaření: 68 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
10 g droždí
190 ml mléka
2 lžičky krupicového cukru + na posypání
300 g hrubé mouky
1 lžičku soli
130 g másla
1 žloutek
400 g borůvek
pistácie na ozdobu

NA BORŮVKOVOU OMÁČKU:
500 g borůvek
250 ml červeného ovocného džusu (například rybízový) 

POSTUP: Nejdřív si připravte borůvkové ragú. V malém hrnci přiveďte k varu džus, a jakmile se začne vařit, vhoďte do něj borůvky. Krátce povařte a dejte stranou. Rozdrobené droždí zalijte v misce trochou vlažného mléka. Přidejte cukr a hrst mouky a nechte vzejít kvásek. Zbylou mouku smíchejte se solí, zbytkem mléka, lžičkou rozpuštěného másla, žloutkem a kváskem do tuhého těsta a nechte ho vykynout. Lžící vykrajujte z těsta kousky, do nichž pak zabalte borůvky do tvaru knedlíčků a nechte znovu nakynout. Vařte v osolené vodě 6–8 minut. Podávejte sypané cukrem a nasekanými pistáciemi, přelité borůvkovou omáčkou. 

Pokračování 4 / 6

Višňové knedlíky se skořicí

Doba přípravy: 35 minut, doba vaření: 10 minut ​

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 g polohrubé mouky
špetku soli
1 lžíci krupicového cukru
20 g sušeného droždí
250 ml mléka
2 vejce
400 g višní
špetku skořice
1 sáček vanilkového cukru
70 g třtinového cukru
125 g másla

NA POSYPÁNÍ:
40 g másla + na přelití
100 g strouhanky 

POSTUP: V pánvi rozpusťte máslo a pozvolna a za stálého míchání v něm opečte dozlatova strouhanku. Odstavte a nechte částečně vychladnout. Z polohrubé mouky, krupicového cukru, sušeného droždí, mléka a vejce vypracujte těsto a nechte ho 45 minut kynout. Pak z něj vyválejte plát silný 1 cm a skleničkou z něj vykrajujte kolečka. Doprostřed každého dejte vypeckované višně smíchané se skořicí a vanilkovým cukrem. Zabalte do knedlíku a nechte ještě 20 minut kynout. Vařte 10 minut v páře. Podávejte posypané strouhankou, špetkou skořice a přelité máslem.  

Pokračování 5 / 6

Meruňkové knedlíky odpalované

Doba přípravy: do 30 minut, doba vaření: 10 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 ml mléka
225 g másla
špetku soli
350 g hrubé mouky
4 vejce
500 g meruněk
moučkový cukr na posypání

NA OBALENÍ:
40 g másla
100 g strouhanky 

POSTUP: Mléko se 100 g másla a solí přiveďte k varu, přidejte mouku a míchejte, aby vzniklo husté těsto. Nechte vychladnout a pak postupně přidávejte vejce. Uhněťte dohladka. Z těsta odkrajujte kousky a balte do nich meruňky. V pánvi rozpusťte máslo a pozvolna a za stálého míchání v něm opečte dozlatova strouhanku na obalení knedlíčků. Odstavte a nechte částečně vychladnout. Knedlíky vařte ve vroucí vodě 8–10 minut. Obalte ve strouhance a pocukrujte. 

Pokračování 6 / 6

Bramborové knedlíky se švestkami

Doba přípravy: do 30 minut, doba vaření: 10 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 g brambor
250 g hrubé mouky
špetku soli
1 vejce + 1 žloutek
20 g vypeckovaných švestek
125 g másla
mátu na ozdobení

NA POSYPÁNÍ:
40 g másla + na přelití
100 g strouhanky 

POSTUP: Brambory vařte 20 minut ve slupce doměkka. Zcela zchladlé je oloupejte a najemno nastrouhejte. V míse je spolu s moukou, solí, vejcem a žloutkem spojte do hladkého těsta. Těsto rozválejte dotenka, nakrájejte na čtverce, do každého zabalte jednu švestku. Ve vroucí vodě vařte asi 10 minut. Mezitím si v pánvi rozpusťte máslo a pozvolna a za stálého míchání v něm opečte dozlatova strouhanku. Nechte vychladnout a posypejte s ní hotové knedlíky. Přelijte máslem a ozdobte mátou.

Doporučujeme

Články odjinud