Ovocné knedlíky jsou pro většinu dospělých synonymem dětství. Oslaďte si léto, příprava nadýchaných koulí je hračka i pro ty nejmenší.
Vzpomeňte si na doby, kdy jste vy sami s maminkou doma hnětli těsto na knedlíky, ruce jste měli upatlané, prsty slepené a ovoce nikdy nedrželo tam, kde mělo. Dnes možná úplně stejně zápasí v kuchyni vaše děti a vy jen s hrůzou v očích sledujete, co všechno jim padá pod stůl.
Zapomeňte alespoň na chvíli na nepořádek a nechte je žít ve světě fantazie, kde neexistují hranice. Umožněte jim použít všechny smysly – čich, hmat, chuť i zrak. Přirozenou cestou získají vztah k jídlu. Naučí se i trpělivosti, kterou zrovna při přípravě ovocných knedlíků budou potřebovat. V červencovém vaření s dětmi vám ukážeme, jak vykouzlit tři tradiční druhy.
Nejjednodušší tvarohové knedlíky s jahodami, které zvládnou i malí kuchtíci, nebo složitější verze pro dospěláky. Mezi ty patří i knedlíky z kynutého těsta, v našem případě s lesním ovocem, nebo bramborové knedlíky s blumami. Lahodné jsou i klasické – se švestkami.



Tvarohové knedlíky s jahodami
4 porce - příprava: 30 minut
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 vejce
- 120 ml polotučného mléka
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 250 g jahod
- 150 g tvrdého tvarohu na strouhání
- moučkový třtinový cukr
- máslo na dochucení
Tvaroh, vejce a 2/3 mléka smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Zpracujte těsto a podle potřeby přidávejte mléko. Bude-li se vám těsto zdát moc řídké a lepivé, přimíchejte trošku hrubé mouky nebo dětské krupičky. Poté těsto vyválejte na plát asi 1 cm silný a rozkrájejte na čtverečky. Ty naplňte omytými a okapanými jahodami a rukama tvarujte knedlíky.
Vařte ve větším množství vody asi 8 minut. Že jsou knedlíky hotové, poznáte tak, že vyplavou na hladinu. Nakonec je na talíři posypte strouhaným tvarohem i moučkovým třtinovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
Kynuté knedlíky s lesním ovocem
4 porce - příprava: 30 minut + kynutí
- 500 g hladké pšeničné mouky
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 ml mléka
- 1/2 kostky droždí (nebo 1 sáček)
- hladká mouka na zasypání
- borůvky a maliny na naplnění
- 150 g nastrouhaného tvarohu
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo na ozdobu
Mouku smíchejte ve větší míse se špetkou soli, žloutky, vanilkovým cukrem a olivovým olejem. Mléko ohřejte, vlijte do mísy a navrch nasypte droždí. Vypracujte těsto, posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout asi na hodinu.
Poté těsto ještě jednou propracujte a vyválejte na tenčí plát. Ruce si posypte moukou, aby se vám těsto nelepilo, rozdělte ho na dílky a ty plňte borůvkami a malinami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě asi 6 minut, po 3 minutách otočte. Zasypte strouhaným tvarohem i moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
Tip od Jany: Maliny skvěle ladí s kynutým těstem. Jsou sladké i kyselé zároveň. Proto je můžete dopředu zasypat troškou moučkového cukru a nechat v ledničce pár hodin odpočinout. Poté je na pánvi i se šťávou, kterou pustily, krátce restujte, až zlehka zkaramelizují. Pak už jen naplňte těsto a vařte!
Bramborové knedlíky s blumami
4 porce - příprava: 30 minut
- 500 g brambor varného typu A
- 1 vejce
- špetka soli
- 200 g dětské krupičky
- 250 g blum na naplnění
- mletý mák
- moučkový cukr
- máslo na přelití
Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zchladnout, oloupejte a nastrouhejte do větší mísy.
Přidejte vejce, špetku soli a postupně přisypávejte krupičku. Vypracujte těsto a nechte chvíli odležet.
Poté vyválejte, rozkrájejte na čtverce a ty plňte na kousky nakrájenými omytými blumami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě, až vyplavou na povrch, asi 8-10 minut. Poté přendejte na talíře, zasypte mletým mákem, moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Autor: Jana Vašáková
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.