Ovocné knedlíky jsou pro většinu dospělých synonymem dětství. Oslaďte si léto, příprava těch tvarohových je hračka i pro ty nejmenší, zvládnou vám pomoct ale i u kynutých či z bramborového těsta.
Ovocné knedlíky pro děti
Vzpomeňte si na doby, kdy jste vy sama s maminkou doma hnětla těsto na knedlíky, ruce jste měla upatlané, prsty slepené a ovoce nikdy nedrželo tam, kde mělo. Dnes možná úplně stejně zápasí v kuchyni vaše děti a vy jen s hrůzou v očích sledujete, co všechno jim padá pod stůl.
Zapomeňte alespoň na chvíli na nepořádek a nechte je žít ve světě fantazie, kde neexistují hranice. Umožněte jim použít všechny smysly – čich, hmat, chuť i zrak. Přirozenou cestou získají vztah k jídlu. Naučí se i trpělivosti, kterou zrovna při přípravě ovocných knedlíků budou potřebovat. Ukážeme vám, jak vykouzlit tři tradiční druhy ovocných knedlíků.
Tvarohové knedlíky s jahodami
Nejjednodušší tvarohové knedlíky s jahodami zvládnou i malí kuchtíci.
4 porce – příprava: 30 minut
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 vejce
- 120 ml polotučného mléka
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 250 g jahod
- 150 g tvrdého tvarohu na strouhání
- moučkový třtinový cukr
- máslo na dochucení
Postup:
Tvaroh, vejce a 2/3 mléka smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Zpracujte těsto a podle potřeby přidávejte mléko. Bude-li se vám těsto zdát moc řídké a lepivé, přimíchejte trošku hrubé mouky nebo dětské krupičky. Poté těsto vyválejte na plát asi 1 cm silný a rozkrájejte na čtverečky. Ty naplňte omytými a okapanými jahodami a rukama tvarujte knedlíky.
Vařte ve větším množství vody asi 8 minut. Že jsou knedlíky hotové, poznáte tak, že vyplavou na hladinu. Nakonec je na talíři posypte strouhaným tvarohem i moučkovým třtinovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
I tady ve videu najdete recept na tvarohové knedlíky s jahodami:
Ovocné knedlíky kynuté s lesním ovocem nebo s meruňkami
Kynuté knedlíky už jsou složitější, ale i tak vám děti mohou pomoci. Dávat suroviny do mísy, omýt ovoce, vyvalovat placičky, dávat na ně ovoce.
4 porce – příprava: 30 minut + kynutí
- 500 g hladké pšeničné mouky
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 ml mléka
- 1/2 kostky droždí (nebo 1 sáček)
- hladká mouka na zasypání
- borůvky a maliny na naplnění
- 150 g nastrouhaného tvarohu
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo na ozdobu
Mouku smíchejte ve větší míse se špetkou soli, žloutky, vanilkovým cukrem a olivovým olejem. Mléko ohřejte, vlijte do mísy a navrch nasypte droždí. Vypracujte těsto, posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout asi na hodinu. Pokud máte robot, můžete těsto připravit i v něm.
Poté těsto ještě jednou propracujte a vyválejte na tenčí plát. Ruce si posypte moukou, aby se vám těsto nelepilo, rozdělte ho na dílky a ty plňte borůvkami a malinami. Skvělé jsou samozřejmě i kynuté meruňkové knedlíky. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě asi 6 minut, po 3 minutách otočte. Zasypte strouhaným tvarohem i moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: Maliny skvěle ladí s kynutým těstem. Jsou sladké i kyselé zároveň. Proto je můžete dopředu zasypat troškou moučkového cukru a nechat v ledničce pár hodin odpočinout. Poté je na pánvi i se šťávou, kterou pustily, krátce restujte, až zlehka zkaramelizují. Pak už jen naplňte těsto a vařte!
Martina Machová
12. července 2014
Bramborové knedlíky s blumami
Když byla nouze, naše babičky nahrazovaly mouku bramborami. Dnes už není třeba na mouce šetřit, ale bramborové knedlíky jsou vítaným zpestřením jídelníčku.
4 porce – příprava: 30 minut
- 500 g brambor varného typu A
- 1 vejce
- špetka soli
- 200 g dětské krupičky
- 250 g blum na naplnění
- mletý mák
- moučkový cukr
- máslo na přelití
Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zchladnout, oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte vejce, špetku soli a postupně přisypávejte krupičku. Vypracujte těsto a nechte chvíli odležet.
Poté vyválejte, rozkrájejte na čtverce a ty plňte na kousky nakrájenými omytými blumami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě, až vyplavou na povrch, asi 8–10 minut. Poté přendejte na talíře, zasypte mletým mákem, moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Marta Pušová
13. července 2023