Ovocné knedlíky: Tak jednoduché, že je uvaří i dítě

Ovocné knedlíky jsou pro většinu dospělých synonymem dětství. Oslaďte si léto, příprava těch tvarohových je hračka i pro ty nejmenší, zvládnou vám pomoct ale i u kynutých či z bramborového těsta.

Ovocné knedlíky pro dceru i pro syna

Vzpomeňte si na doby, kdy jste vy sama s maminkou doma hnětla těsto na knedlíky, ruce jste měla upatlané, prsty slepené a ovoce nikdy nedrželo tam, kde mělo. Dnes možná úplně stejně zápasí v kuchyni vaše děti a vy jen s hrůzou v očích sledujete, co všechno jim padá pod stůl.

Zapomeňte alespoň na chvíli na nepořádek a nechte je žít ve světě fantazie, kde neexistují hranice. Umožněte jim použít všechny smysly – čich, hmat, chuť i zrak. Přirozenou cestou získají vztah k jídlu. Naučí se i trpělivosti, kterou zrovna při přípravě ovocných knedlíků budou potřebovat. Ukážeme vám, jak vykouzlit tři tradiční druhy ovocných knedlíků.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Nejjednodušší tvarohové knedlíky s jahodami zvládnou i malí kuchtíci.  

4 porce  příprava: 30 minut

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 120 ml polotučného mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 250 g jahod
  • 150 g tvrdého tvarohu na strouhání
  • moučkový třtinový cukr
  • máslo na dochucení

Postup:

Tvaroh, vejce a 2/3 mléka smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Zpracujte těsto a podle potřeby přidávejte mléko. Bude-li se vám těsto zdát moc řídké a lepivé, přimíchejte trošku hrubé mouky nebo dětské krupičky. Poté těsto vyválejte na plát asi 1 cm silný a rozkrájejte na čtverečky. Ty naplňte omytými a okapanými jahodami a rukama tvarujte knedlíky.

Vařte ve větším množství vody asi 8 minut. Že jsou knedlíky hotové, poznáte tak, že vyplavou na hladinu. Nakonec je na talíři posypte strouhaným tvarohem i moučkovým třtinovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Ovocné knedlíky kynuté s lesním ovocem nebo s meruňkami

Kynuté knedlíky už jsou složitější, ale i tak vám děti mohou pomoci. Dávat suroviny do mísy, omýt ovoce, vyvalovat placičky, dávat na ně ovoce. 

4 porce  příprava: 30 minut + kynutí

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí (nebo 1 sáček)
  • hladká mouka na zasypání
  • borůvky a maliny na naplnění
  • 150 g nastrouhaného tvarohu
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo na ozdobu

Mouku smíchejte ve větší míse se špetkou soli, žloutky, vanilkovým cukrem a olivovým olejem. Mléko ohřejte, vlijte do mísy a navrch nasypte droždí. Vypracujte těsto, posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout asi na hodinu. Pokud máte robot, můžete těsto připravit i v něm.

Poté těsto ještě jednou propracujte a vyválejte na tenčí plát. Ruce si posypte moukou, aby se vám těsto nelepilo, rozdělte ho na dílky a ty plňte borůvkami a malinami. Skvělé jsou samozřejmě i kynuté meruňkové knedlíky. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě asi 6 minut, po 3 minutách otočte. Zasypte strouhaným tvarohem i moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Tip časopisu F.O.O.D: Maliny skvěle ladí s kynutým těstem. Jsou sladké i kyselé zároveň. Proto je můžete dopředu zasypat troškou moučkového cukru a nechat v ledničce pár hodin odpočinout. Poté je na pánvi i se šťávou, kterou pustily, krátce restujte, až zlehka zkaramelizují. Pak už jen naplňte těsto a vařte!

Bramborové knedlíky s blumami

Když byla nouze, naše babičky nahrazovaly mouku bramborami. Dnes už není třeba na mouce šetřit, ale jsou vítaným zpestřením jídelníčku. 

4 porce  příprava: 30 minut

  • 500 g brambor varného typu A
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 200 g dětské krupičky
  • 250 g blum na naplnění
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • máslo na přelití

Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zchladnout, oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte vejce, špetku soli a postupně přisypávejte krupičku. Vypracujte těsto a nechte chvíli odležet.

Poté vyválejte, rozkrájejte na čtverce a ty plňte na kousky nakrájenými omytými blumami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě, až vyplavou na povrch, asi 8–10 minut. Poté přendejte na talíře, zasypte mletým mákem, moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Je docela dobře možné, že na vás v zaměstnání čeká povýšení. Dosáhnout můžete zejména díky vlivu urputného Merkuru mnohem nezávislejšího postavení než dosud. Úplně nejlepší by bylo,…

Nejčtenější články