Ovocné koláče s drobenkou patří k létu. Zkuste višňový, borůvkový nebo s blumami

19. 7. 2019
Je snad u sladkého pečení lepší kombinace než šťavnaté a nakyslé ovoce s čepicí křupavé máslové drobenky navrchu?

Borůvková mísa

Rychlý moučník, který sestává jen z drobenky a ovoce

Suroviny (na 4 porce):
500 ml borůvek
1/2 šálku cukru
2 lžíce škrobu či vanilkového pudinkového prášku
1 lžička citronové šťávy

Na drobenku: 
3/4 šálku hladké mouky
1/2 šálku cukru
125 g másla
1/2 šálku mandlových lupínků
1/2 lžičky vanilkové esence

POSTUP:

Borůvky promíchejte s cukrem, škrobem a citronem a dejte je do skleněné nebo keramické mísy. Na drobenku rukama zpracujte všechny suroviny, nasypte je ve větších kouscích na ovoce a při 190 °C pečte asi 30 minut nebo dokud drobenka nezezlátne a ovoce nezačne bublat.

NÁŠ TIP: Na crumble neboli ovoce zapečené s drobenkou jsou ideální sklo a porcelán, na kovové pekáče a formy se ovoce připéká a nádobí se pak hůř myje.

Klasický borůvkový koláč s drobenkou najdete ZDE.

Kynutý koláč s jablky a borůvkami

Tento koláč si z čerstvého domácího ovoce užijete jen pár dnů v roce, chce to zachytit okamžik, kdy už dozrávají letní jablka a v lese najdete ještě opožděné borůvky.

Suroviny (na 2 placky):

350 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
125 ml vlažného mléka
50 g másla
30 g cukru
špetka soli

Na obložení:
400 g zakysané smetany
100 g moučkového cukru + na posypání
kůra z 1 citronu
špetka skořice
4–5 jablek
500 ml borůvek
máta na ozdobu

Na drobenku: 
200 g hladké mouky
150 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla

POSTUP:

Kynuté těsto připravte ze surovin, které mají pokojovou teplotu. Nechte ho v teple 30 minut kynout. Pak na pomoučeném vále vyválejte 2 placky a každou položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je zakysanou smetanou smíchanou s moučkovým cukrem, kůrou a skořicí. Poklaďte plátky jablek a zasypte borůvkami. Nakonec prsty vytvořte drobenku a nasypte ji navrch. Při 180 °C pečte 30–35 minut, pak ozdobte mátou a poprašte cukrem.

Hamburské koláčky

Suroviny (na 12 kousků):

Na koláčky:
375 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
125 ml mléka
60 g cukru
50 g másla
1 vejce
špetka soli
200 g ovoce
80 g cukru

Na drobenku: 
125 g másla
150 g hladké mouky
125 g cukru
1 vanilkový cukr

Na polevu:  
200 g moučkového cukru
1 lžíce vody
2 lžíce citronové šťávy nebo mléka

POSTUP:

Do mouky udělejte důlek, do něj nadrobte droždí, zalijte ho vlažným mlékem a přidejte lžíci cukru. Promíchejte a nechte 15 minut v teple, aby kvásek vzešel. Pak z okraje přimíchávejte mouku, zapracujte zbylý cukr, změklé máslo, vejce a sůl. Až bude těsto hladké a pružné, dejte ho do mísy, zakryjte a nechte 20 minut kynout. Mezitím povařte pokrájené ovoce (třešně, borůvky, rybíz) s cukrem a šťávu slijte, aby hmota připomínala džem.

Na drobenku zpracujte studené máslo s cukrem a moukou a nechte ji v lednici. Z těsta udělejte válec, nakrájejte ho na 12 kusů a každý vyválejte na průměr 10 cm. Na plechu s pečicím papírem posypte těsto ovocem, drobenkou a při 180 °C pečte 12–15 minut. Po vychladnutí pocákejte koláč polevou z cukru, vody a citronu.

Višňové řezy se sněhem a drobenkou

Čtyři vrstvy a jedna lepší než druhá. Tak se do nich pusťte. 

Suroviny (na 12 kusů):

Na těsto:
200 g másla
200 g cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
4 žloutky
1 lžička citronové kůry
200 g hladké mouky
100 g škrobu
1 kypřicí prášek

Na ovoce:
800 g višní
5–6 lžic cukru
2 lžičky škrobu

Na sníh: 
4 bílky
200 g cukru

Na drobenku: 
150 g hladké mouky
100 g cukru
70 g másla

POSTUP:

Višně povařte s cukrem, a až pustí šťávu, trochu jí odeberte. Přidejte 1–2 lžíce studené vody, vmíchejte škrob a šťávu přidejte do višní. Vařte do zhoustnutí a odstavte. Máslo vyšlehejte s oběma cukry, pak do něj zapracujte vejce a žloutky, přidejte kůru, mouku, škrob a prášek.

Těsto přesuňte do vymazané hranaté formy a na něj natřete višňovou hmotu. Pečte při 180 °C asi 35 minut. Na drobenku rukama zpracujte všechny suroviny a nechte ji na lince. Ke konci pečení vyšlehejte bílky s cukrem do tuhého sněhu a natřete ho po upečení rychle na ovoce, posypte drobenkou a při 200 °C pečte dalších 10–15 minut.

Jablečný koláč

Je to nedělní klasika, která nejlépe chutná s kopečkem šlehačky

Suroviny (na formu s 28 cm):
125 g másla + na formu
500 g hladké mouky
350 g cukru
1/2 lžičky + špetka skořice
3–4 jablka
200 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku v prášku
4 vejce
200 ml oleje
1 kypřicí prášek
100 g mletých lískových oříšků

POSTUP:

Rozpuštěné máslo zpracujte s 200 g mouky, 100 g cukru a skořicí na drobenku. Na těsto rozmíchejte v mléce pudinkový prášek. Vejce šlehejte s 250 g cukru do pěny, pak přilijte olej a pudinkovou směs a posypte 300 g hladké mouky proseté s kypřicím práškem, nakonec vmíchejte posekané ořechy. Těsto vlijte do vymazané formy, poklaďte ho osminkami očištěných jablek, posypte drobenkou a při 200 °C pečte 45–50 minut.

Křehký koláč s blumami

Blumy mohou nahradit švestky nebo i vypeckované špendlíky.

Suroviny (na formu s 26 cm):

Na těsto: 
175 g hladké mouky
40 g cukru
120 g másla
1 vejce

Na náplň: 
1 kg blum, rynglí, švestek
4–7 lžic cukru
dle chuti špetka skořice
2 lžíce škrobu

Na drobenku: 
150 g másla
120 g hladké mouky
100 g cukru
1 hrst ovesných vloček
1 hrst sekaných vlašských ořechů

POSTUP: 

Suroviny zpracujte na těsto, a pokud se drobí, přidejte pár lžic ledové vody. Zabalte ho do koule a nechte 30 minut odpočívat. Mezitím můžete vyrobit z uvedených surovin drobenku a nechat ji rovněž v lednici. Mezi dvěma fóliemi vyválejte těsto tak, aby zaplnilo dno formy i boky, může přesahovat okraje (během pečení se těsto trochu stáhne dolů).

Dno propíchejte vidličkou. Vypeckované a pokrájené ovoce promíchejte s cukrem, škrobem a skořicí a přesuňte ho na korpus. Na závěr posypte koláč drobenkou a při 200 °C ho pečte asi 40 minut.

NÁŠ TIP: Drobence dělá pobyt v lednici dobře – je pak pěkně křehká a křupavá.

Makový s ovíněnými hruškami

Náročnější recept pro zkušené pekařky, ale s trochou trpělivosti ho zvládne i ten, kdo se v kuchyni otáčí teprve krátce. 

Suroviny (na formu 20x30 cm):

Na těsto:
250 g hladké mouky + na vál
1/2 kostky droždí
40 g cukru
125 ml mléka
40 g rozpuštěného a vychladlého másla
1 žloutek
špetka soli

Na hrušky: 
6 malých hrušek
4–5 lžic cukru
200 ml červeného vína
1 svitek skořice
1 hvězdička badyánu
4 hřebíčky
kůra z 1/2 pomeranče

Na makovou náplň:
250 ml mléka
20 g másla
1/2 lžičky citronové kůry
30 g krupičky
100 g mletého máku
50 g cukru
1 vejce
1 lžíce rumu
špetka skořice

Na drobenku: 
175 g hladké mouky
100 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla

POSTUP:

Droždí smíchejte s trochou cukru a mouky, zalijte vlažným mlékem a nechte 15 minut pracovat, pak smíchejte a propracujte s ostatními surovinami na vláčné těsto. Nechte ho kynout asi 45 minut. Mezitím dejte do rendlíku půlky oloupaných hrušek, zasypte je cukrem a začněte ohřívat. Jakmile začne cukr karamelizovat, zalijte ho vínem, přidejte nalámané koření a nechte bublat, dokud hrušky nezměknou. Pak vypněte, vmíchejte kůru a nechte stát.

Na náplň svařte mléko s máslem, kůrou a krupičkou na kaši a nechte chvilku bublat. Vmíchejte mák a vypněte. Až směs trochu zchladne, přidejte do ní kůru a vejce s cukrem, rum a skořici.

Těsto vyválejte na velikost formy a vložte ho do ní. Poklaďte makovou náplní a okapanými půlkami hrušek, posypte drobenkou z uvedených surovin a při 220 °C pečte 30–35 minut.

Další recepty na koláče s ovocem a drobenkou najdete ZDE.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Po pravdě řečeno není leden vaším favoritem číslo jedna. Asi to bude tím, že se jen těžko smiřujete se změnami, které vám život připraví. Velký pozor si dávejte na své zdraví, protože jste…

Nejčtenější články

Doporučujeme