Ozařování prsu neohrožuje rakovinou štítnou žlázu

Ozařování prsu neohrožuje rakovinou štítnou žlázu

Protože v medicíně je jen zřídkakdy možné naprosto spolehlivě vyloučit jakékoli nežádoucí účinky u různých léčebných postupů, existovaly i obavy z toho, že ozařování prsů při léčení rakoviny může s sebou nést riziko vzniku rakoviny štítné žlázy.

Ozařování prsu neohrožuje rakovinou štítnou žlázu

Protože v medicíně je jen zřídkakdy možné naprosto spolehlivě vyloučit jakékoli nežádoucí účinky u různých léčebných postupů, existovaly i obavy z toho, že ozařování prsů při léčení rakoviny může s sebou nést riziko vzniku rakoviny štítné žlázy. Lékaři se domnívali, že může vznikat určité množství "zbloudilého" záření, které ovlivní tento orgán, umístěný v blízkosti prsů. Přitom se v posledních letech ozařování v kombinaci s operací stávalo stále častěji hlavní léčbou rakoviny prsu, zachycenou v počátečních stadiích.

Obavy ovšem nyní vyvrátili vědci z Královniny univerzity v Kingstonu v Ontariu v Kanadě. Jejich studie se týkala 195 000 žen, u nichž byla v posledních 20 letech zjištěna invazivní rakovina. Asi čtvrtina z nich podstoupila ozařování během prvních 4 měsíců po diagnóze. Při srovnání žen, které byly ozařovány, ostatních žen a průměru celé populace nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly ve výskytu rakoviny štítné žlázy. I když asi 11 000 žen bylo sledováno po dobu více než 10 let, vědci poznamenávají, že je možné, že by si dokonalé vyloučení rizika žádalo ještě delší sledování. Přesto na základě svých zjištění konstatují, že mají další důvod, proč bez obav doporučovat ozařování těm ženám, u nichž se při rakovině prsu jeví jako vhodná terapie.

Zdroj: Reuters Health News - International Journal of Cancer 2001; 93:888-893
Reuters Health News - Health Services Research October 2001
Reuters Health News - Cancer 2001; 92: 1411-1418
Reuters Health News - The New England Journal of Medicine 2001

Doporučujeme

Články odjinud