Padají vám vlasy? Můžou za to léky, nemoci, ale také hubnutí!  | Foto: iStock

Foto: iStock

Padají vám vlasy? Můžou za to léky, nemoci, ale také hubnutí!

Je zcela normální, že člověk ztratí padesát až sto vlasů denně. Když se ale začne na hlavě objevovat neobvyklé řídnutí, třeba i v podobě lysinek nebo skvrn, jde o větší problém, který má někde příčinu. A těch je několik, včetně hubnutí, hormonálním změn, léků či stresu.

Zjistěte příčinu

Existuje několik typů nadměrného vypadávání vlasů, které lze vnímat jako problém. Mezi dva nejběžnější patří androgenní alopecie a telogenní efluvium. Androgenní alopecie je z velké části způsobena geneticky a postihuje až polovinu mužů i žen. Lidé s tímto onemocněním mají ve vlasových folikulech vyšší hladiny hormonů zvaných androgeny. Ty nejen zkracují cyklus růstu vlasů, ale také způsobují růst kratších a tenčích vlasů, které po vypadnutí nezačnou znovu růst a na hlavě tak vznikají holá místa.

Telogenní efluvium je spíše o nadměrném vypadávání. Ačkoli četnost výskytu není známa, je zcela běžné u mnoha dospělých, kteří v určité fázi svého života prožívají složité období. Někdy je akutní a vyskytuje se po krátkou dobu - třeba po porodu. V jiných případech jde o chronický nebo déle trvající problém. Efluvium se vyskytuje častěji u žen a je obvykle vyvoláno narušením vlasového cyklu. Spouštěčem bývá stres nebo šok. Prvním krokem k tomu, abyste se úspěšně poprali s vypadáváním vlasů, je identifikovat jeho příčinu. 

Jarní detox: Jak se s příchodem jara očistit? Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 9

Dědičnost

Pravděpodobně jste již slyšeli o plešatosti mužského typu, ale věděli jste, že tento stav může potkat i ženy? Ženám při něm obvykle vypadávají vlasy na temeni a ženy často popisují, že vidí rozšiřující se část, která řídne. Toto onemocnění bývá často dědičné a jedná se o  androgenní alopecii.

Pokračování 3 / 9

Hormonální změny

Změny hladiny androgenů můžou způsobit řídnutí vlasů na hlavě a nárůst hrubších chlupů na obličeji. Během menopauzy proto mohou některé ženy zaznamenat změny mimo jiné také v tom, že jim začnou padat vlasy nebo růst chlupy tam, kde dříve nerostly (například pod nosem). Přibližně dvě třetiny žen pociťují postmenopauzální ztrátu vlasů.

Pokračování 4 / 9

Nutriční nedostatek

Pokud vám chybí určité živiny, může dojít k vypadávání vlasů. Výživové nedostatky byly spojeny jak s androgenní alopecií, tak s telogenním efluviem, přičemž nižší hladiny některých vitamínů a minerálů vedly ke ztrátě většího množství vlasů. Hlavní roli zde hraje především nedostatek železa. Pokud jste vegetariáni, možná vás může trápit anémie nebo máte problém s normální menstruací. Některé ženy musí užívat doplňky železa ke zmírnění stavu, ovšem neexistují žádné důkazy, které by podporovaly účinnost při vypadávání vlasů.

Naopak nadměrné množství určitého vitaminu může přispět k vypadávání – například vitaminu A. Odborníci také doporučují hlídat si hodnoty zinku, selenu a vitaminu D. Nízký příjem bílkovin je také spojován s potenciální příčinou vypadávání vlasů.

Pokračování 5 / 9

Hubnutí

Úbytek hmotnosti nemusí automaticky znamenat vypadávání vlasů. To ale neznamená, že při hubnutí nezaznamenáte vypadávání vlasů. Zvláště pokud máte velmi nízkokalorickou dietu, která není nutričně vyvážená. Taková dieta neumožňuje vašemu tělu normálně fungovat, tedy ani vlasy nemají dostatečnou výživu. Problémy mohou nastat zejména v menopauze, kdy se ženy snaží zhubnout pomocí různých diet.

Pokračování 6 / 9

Fyzický nebo emocionální stres

Nadměrný stres a pocity úzkosti s sebou bohužel nesou i vypadávání vlasů. Při stresu stoupá hladina hormonů jako je kortizol, které zvyšují zánět a mohou způsobit zpomalení nebo zastavení růstu vlasů. Někteří lidé také jedí méně, když jsou ve stresu nebo emocionálně rozrušení. Pokud je příjem potravy příliš nízký, může to ještě víc přispívat k vypadávání vlasů a také potenciálně zvyšovat riziko nedostatku vitamínů a minerálů potřebných k podpoře zdravého růstu a funkce vlasů.

Pokračování 7 / 9

Nemoc štítné žlázy

Dysfunkce štítné žlázy je další možnou příčinou vypadávání vlasů. Podle odborníků až 28 procent lidí s tímto onemocněními trpí ztrátou vlasů. Pokud vám padají nadměrně vlasy, je vhodné, aby vám lékař provedl testy na štítnou žlázu.

Pokračování 8 / 9

Léky

Užívání některých léků je spojováno s vypadáváním vlasů. Patří sem například léky předepisované lidem s dnou či ledvinovými kameny, Parkinsonovou chorobou, diabetem či rakovinou prsu a podobně.

Pokračování 9 / 9

Lékař stanoví příčinu a najde léčbu

Pokud si všimnete neobvyklého vypadávání vlasů, navštivte svého lékaře. Ten vám může říct, zda váš aktuální zdravotní stav může být příčinou. Můžete dostat doporučení k dermatologovi, který provede další testy, aby zjistil, proč vám vypadávají vlasy a co se s tím dá dělat. V případě nedostatečné výživy či stresu je pak na místě návštěva dietologa nebo psychiatra. Proti řídnutí vlasů můžete zkusit volně prodejné doplňky stravy, nebo se poradit s lékařem a nechat si předepsat léky přímo určené k léčbě úbytku vlasů. První výsledky lze ale očekávat po třech měsících užívání. 

Doporučujeme

Články odjinud