Padají vám vlasy víc, než je zdrávo? Toto mohou být důvody

Padají vám vlasy víc, než je zdrávo? Toto mohou být důvody

Každodenní padání vlasů je normální. Není důvod k panice, pokud ve vaně najdete pár vlasů. Denně nám jich vypadne 50 až 100. Pokud je jich ale víc a nacházíte je všude už delší dobu, je dobré mít se na pozoru. Jaké jsou nejčastější příčiny?

U žen je padání vlasů jiné než u mužů. Zatímco pány nejčastěji trápí postupné vypadávání vlasů na vrcholku hlavy vedoucí k typické mužské pleši, u žen je to zejména padání dočasné, způsobené řadou faktorů. Za chronické vypadávání vlasů může nejčastěji hormonální nerovnováha či poruchy štítné žlázy (nebo obojí), chronické choroby či dědičnost. Faktorů, které ovlivňují padání vlasu, je tedy velké množství a nezřídka jich působí hned několik najednou. Dobrá zpráva je, že řadu z nich lze ovlivnit a padání vlasů tak léčit.

TIP NA VIDEO: Jaké vitaminy vám chybí, když vám padají vlasy? 

Stres a nedostatek vitamínů

V případě dočasného padání vlasů je řešení jednoduché: zlepšit vnější podmínky a omezit vlivy, které mají negativní vliv na vlasovou pokožku, a následné kritické období jednoduše „přečkat“. Procházíte obdobím zvýšeného stresu? Byla jste během posledního měsíce nemocná? Užíváte nějaké léky? Není vaše strava vyvážená? Nemáte dostatek železa? Pokud je odpověď na některou z otázek ano, změňte to. Vlasy se do dvou měsíců přirozeně začnou obnovovat a přestanou tolik vypadávat.

Potrava pro vlasy

Vhodné je rovněž posílit organismus volně dostupnými doplňky stravy, které tělu poskytují intenzivní výživu, příznivě ovlivňují vlasovou pokožku a zabraňují vypadávání. V lékárně lze zakoupit jak speciální komplexy pro posílení vlasů, tak zcela „obyčejný“ B-komplex, který je účinný také v případě padání vlasů v souvislosti se stresovým obdobím. Je přitom dobré mít na paměti, že vypadávání vlasů se obvykle objevuje dva až tři měsíce po překonání silného stresu, a to i následkem operace či nemoci.

Výrobky vhodné pro vaše vlasy

Vždy si pečlivě vybírejte výrobky, které jsou skutečně určeny pro váš typ vlasů. Mastným vlasům nepomůže kondicionér na barvené vlasy, brunetkám bude k ničemu šampón pro blondýnky. Pokud si nejste jistá, jaký typ hřívy vlastně máte, poraďte se se svým kadeřníkem. I on vám jistě potvrdí, že každý typ potřebuje specifické přísady a produkty.

Pozor na úpravu

Někteří kadeřníci se shodují, že lidé, kteří mají opravdu krásné a zdravé vlasy, většinou nepoužívají fén ani žehličku na vlasy. Možná máte nepoddajnou kštici, která bez zásahu těchto pomocníků vypadá hrozně, proto se snažte je používat na co nejnižší možnou teplotu. Horký vzduch totiž vlasy často spálí. Pořiďte si také produkty, které lokny i při nižší teplotě ochrání.

Pomoc odborníka

Pokud se jedná o padání, které trvá delší dobu, a vlasy postupně ubývají, je namístě návštěva lékaře. Prvním krokem k léčbě vypadávajících vlasů je důkladné vyšetření, které můžete absolvovat u svého dermatologa nebo u odborníka zvaného tricholog na specializovaném pracovišti, které se problémy vlasů zabývá. Ten pak určí nejlepší postup léčby, protože nadměrné vypadávání vlasů často představuje komplexní problematiku, při které je nutná spolupráce odborníků z různých oblastí medicíny, včetne gynekologa či endokrinologa.

Doporučujeme

Články odjinud