Palačinky opravdu pro každého. Vyzkoušejte úžasné recepty!

8. 7. 2015
Palačinky zapečené s ovčím sýrem a kuřecím masem
Jsou jednoduché, rychlé a variabilní. Právě díky těmto svým vlastnostem představují palačinky vše, co by mělo splňovat ideální letní jídlo: jsou za chvilku hotové, pochutnáte si a můžete je vzít s sebou i na piknik.

Základní těsto na palačinky

12–15 kusů - příprava: 25 minut

  • 500 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • olej na smažení

V mléce metlou rozšlehejte vajíčka i sůl a postupně zašlehejte prosátou mouku. Nechte 10 minut odstát, aby mouka nasákla všechnu vlhkost. Pánev rozpalte, jen lehce mašlovačkou vytřete olejem, nalijte na ni naběračku těsta a to krouživým pohybem rozprostřete po celé ploše pánve. Smažte, dokud těsto neztuhne, obraťte a krátce opečte i z druhé strany. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Náš TIP: Místo klasické hladké mouky použijte mouku celozrnnou nebo ji vyměňte za polohrubou, palačinky budou mít zajímavější strukturu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Palačinky zapečené s ovčím sýrem a kuřecím masem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 12 palačinek
  • 400 g kuřecích stehenních řízků
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 8 malých cibulí nebo šalotek
  • 3 lžíce hery máslové
  • 350 g čerstvého ovčího sýra
  • 2 předvařené červené řepy
  • 250 g bílého jogurtu
  • plocholistá petržel

Troubu zapněte na 200 °C. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na olivovém oleji. Cibulky nakrájejte na čtvrtiny a na troše oleje je nechte zkaramelizovat.

Zapékací misku vymažte herou, sýr rozdrobte a řepu nakrájejte na kostičky. Palačinky potřete vrstvou jogurtu, přidejte připravené suroviny včetně orestovaného masa, zarolujte a uložte vedle sebe do zapékací misky. Posypte zbylými surovinami, pokapejte máslem a asi 8 minut zapečte. Ozdobte nasekanou petrželí.

Palačinky s vanilkovým krémem a broskvemi

4 porce - příprava: 35 minut

  • 4 celozrnné palačinky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 3–4 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 5 žloutků
  • 2 lžíce hery máslové
  • 4 broskve
  • plátkové mandle
  • moučkový cukr na ozdobu

Polovinu smetany nalijte do hrnce a rozpusťte v ní cukr. Přidejte semínka i lusk. Ve zbylé smetaně rozšlehejte žloutky a za stálého míchání zašlehejte do horké smetany v hrnci. Šlehejte do zhoustnutí.

Troubu zapněte na 220 °C. Zapékací misky vymažte herou a zbytek rozpusťte. Palačinky urovnejte do misek, zalijte vanilkovým krémem a poklaďte kousky broskví a kraje překlopte k sobě do tvaru košíčku. Potřete rozpuštěnou herou, posypte mandlemi a nechte asi 8 až 10 minut zapéct v troubě. Podávejte lehce pocukrované.

Roláda z makových palačinek

4 porce - příprava: 30 minut

  • 4 palačinky z těsta, do něhož jste přidali 2 lžíce nemletého máku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 150 g mascarpone
  • šťáva z 1/2 citronu
  • kůra z 1 citronu

ROZVAR:

  • 50 g hery máslové
  • 4 blumy (nebo jiné ovoce, například jahody)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1/2 citronu

Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha (ten ji nejen osladí, ale splní i funkci ztužovače), pak do ní po částech zašlehejte mascarpone a nakonec i citronovou šťávu a asi polovinu nastrouhané kůry. Palačinky potřete dostatečnou vrstvou směsi, zarolujte a nechte asi 15 minut v ledničce ztuhnout.

Mezitím si připravte rozvar: heru rozpusťte v hlubší pánvi, přidejte na kousky nakrájené blumy, cukr a citronovou šťávu. Krátce poduste, dokud ovoce nezměkne a omáčka nezesirupovatí. Ztuhlé palačinky nakrájejte na kolečka, ozdobte zbytkem kůry a podávejte s ovocným rozvarem.


Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vztah, jenž neměl pevné základy, se teď začíná bořit. Může vám připadat, že vám to pomohlo k větší svobodě, ale neradujete se předčasně. Záležitosti se musí řešit důsledně a do hloubky,…

Nejčtenější články