Základní těsto na palačinky
12–15 kusů příprava: 25 minut
500 ml polotučného mléka, 2 vejce, špetka soli, 200 g hladké mouky, olej na smažení
V mléce metlou rozšlehejte vajíčka i sůl a postupně zašlehejte prosátou mouku. Nechte 10 minut odstát, aby mouka nasákla všechnu vlhkost. Pánev rozpalte, jen lehce mašlovačkou vytřete olejem, nalijte na ni naběračku těsta a to krouživým pohybem rozprostřete po celé ploše pánve. Smažte, dokud těsto neztuhne, obraťte a krátce opečte i z druhé strany. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Náš TIP: Místo klasické hladké mouky použijte mouku celozrnnou nebo ji vyměňte za polohrubou, palačinky budou mít zajímavější strukturu.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 4
Palačinky zapečené s ovčím sýrem a kuřecím masem
4 porce příprava: 25 minut
12 palačinek, 400 g kuřecích stehenních řízků, sůl a pepř, olivový olej, 8 malých cibulí nebo šalotek, 3 lžíce másla, 350 g čerstvého ovčího sýra, 2 předvařené červené řepy, 250 g bílého jogurtu, plocholistá petržel
Troubu zapněte na 200 °C. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na olivovém oleji. Cibulky nakrájejte na čtvrtiny a na troše oleje je nechte zkaramelizovat. Zapékací misku vymažte máslem, sýr rozdrobte a řepu nakrájejte na kostičky. Palačinky potřete vrstvou jogurtu, přidejte připravené suroviny včetně orestovaného masa, zarolujte a uložte vedle sebe do zapékací misky.
Posypte zbylými surovinami, pokapejte máslem a asi 8 minut zapečte. Ozdobte nasekanou petrželí.
Pokračování 3 / 4
Palačinky s vanilkovým krémem a broskvemi
4 porce příprava: 35 minut
4 celozrnné palačinky, 300 ml smetany ke šlehání, 3–4 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 5 žloutků, 2 lžíce másla, 4 broskve, plátkové mandle, moučkový cukr na ozdobu
Polovinu smetany nalijte do hrnce a rozpusťte v ní cukr. Přidejte semínka i lusk. Ve zbylé smetaně rozšlehejte žloutky a za stálého míchání zašlehejte do horké smetany v hrnci. Šlehejte do zhoustnutí. Troubu zapněte na 220 °C. Zapékací misky vymažte máslem a zbytek rozpusťte. Palačinky urovnejte do misek, zalijte vanilkovým krémem a poklaďte kousky broskví a kraje překlopte k sobě do tvaru košíčku.
Potřete rozpuštěným máslem, posypte mandlemi a nechte asi 8 až 10 minut zapéct v troubě. Podávejte lehce pocukrované.
Pokračování 4 / 4
Roláda z makových palačinek
4 porce příprava: 30 minut
4 palačinky z těsta, do něhož jste přidali 2 lžíce nemletého máku, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 150 g mascarpone, šťáva z 1 citronu, kůra z 1 citronu, 50 g másla, 4 blumy (nebo jiné ovoce, například jahody), 2 lžíce třtinového cukru, šťáva z 1 citronu
Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha (ten ji nejen osladí, ale splní i funkci ztužovače), pak do ní po částech zašlehejte mascarpone a nakonec i citronovou šťávu a asi polovinu nastrouhané kůry.
Palačinky potřete dostatečnou vrstvou směsi, zarolujte a nechte asi 15 minut v ledničce ztuhnout. Mezitím si připravte rozvar: máslo rozpusťte v hlubší pánvi, přidejte na kousky nakrájené blumy, cukr a citronovou šťávu. Krátce poduste, dokud ovoce nezměkne a omáčka nezesirupovatí. Ztuhlé palačinky nakrájejte na kolečka, ozdobte zbytkem kůry a podávejte s ovocným rozvarem.