Palačinky se špenátem
6–8 porcí příprava: 30 minut + 30 minut odležení
900 ml polotučného mléka, 100 ml piva, 8 vajec, špetka soli, 12 vrchovatých lžic hladké mouky, hrst nasekané petrželky, olej na smažení, 400 g baby špenátu, 4 šalotky, sůl a pepř, 1 vejce, 125 g čerstvého sýra
Mléko s pivem a vejci rozšlehejte v míse, přidejte sůl a postupně přidávejte mouku. Vzniklé těsto dejte alespoň na 30 minut do ledničky odstát. Nasekanou petrželku přidejte do těsta až před smažením palačinek. Na oleji osmahněte palačinky z obou stran dozlatova. Lístky špenátu spařte horkou vodou, hrubě nasekejte a nechte okapat. Orestujte na proužky nakrájenou šalotku, špenát, osolte, opepřete a zahustěte vejcem. Palačinky podávejte se špenátem a nadroleným sýrem.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 4
Vanilkové palačinky s hruškami
6–8 porcí příprava: 30 minut + 30 minut odležení
1 l polotučného mléka, 8 vajec, špetka soli, 7 g vanilkového cukru, 1 vanilkový lusk, kůra z 1 citronu, 12 vrchovatých lžic hladké mouky, rostlinný olej na smažení, 4 hrušky, 40 g másla, 1 šálku nasekaných vlašských ořechů, 8 lžic třtinového cukru, šťáva z 1 citronu
Mléko s vejci vyšlehejte, přidejte sůl, vanilkový cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru a postupně přisypávejte mouku. Těsto nechte alespoň 30 minut v chladu odpočinout. Na pánvi potřené olejem usmažte co nejtenčí palačinky. Hrušky nakrájejte na tenké plátky, orestujte je na másle a poté smíchejte s nahrubo nasekanými ořechy a cukrem. Nechte na pánvi zkaramelizovat. Nakonec palačinky zakápněte citronovou šťávou a podávejte je s karamelizovanými hruškami a vlašskými ořechy.
Pokračování 3 / 4
Lívance s džemem
4 porce příprava: 40 minut + 15 minut na odležení 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce třtinového cukru, 400 ml polotučného mléka, 250 g hladké mouky, 2 lžíce holandského kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, rostlinný olej na smažení, čokoláda a zakysaná smetana k podávání
POMERANČOVÝ DŽEM: 500 g pomerančů, 5 cm dlouhý kořen zázvoru, 1 citron, 1 tyčinka skořice, špetka anýzu, 500 g želírovacího cukru (1 : 1)
Kůru z pomerančů a citronu nakrájejte na nudličky, dužninu z pomerančů nadrobno a dejte do hrnce s nakrájeným zázvorem, citronovu šťávou a kořením. Přilijte 50 ml vody, vmíchejte želírovací cukr a za stálého míchání vařte asi 4 minuty. Zakonzervujte ve sklenicích. Vyšlehejte vejce s cukry, vmíchejte mléko, mouku s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nechte odpočinout. Lívance usmažte na lívanečníku potřeném olejem. Podávejte s džemem, čokoládou a smetanou.
NÁŠ TIP: Lívance potřete citronovým nebo kaštanovým krémem a máte na stole opět jinou skvělou delikatesu.
Pokračování 4 / 4
Lívance se slaninou
4 porce příprava: 30 minut + 15 minut na odležení
3 vejce, 1 lžička třtinového cukru, 1 lžička soli, 400 ml polotučného mléka, 250 g prosáté hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, rostlinný olej na smažení, 150 g libové anglické slaniny, 4 jarní cibulky
Připravte si těsto na lívance. Ve vysoké míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte sůl, přilijte mléko a směs zlehka promíchejte. Postupně zapracovávejte všechnu mouku a nakonec prášek do pečiva. Nechte těsto alespoň 15 minut odpočinout v chladu. Poté v rozehřátém lívanečníku lehce potřeném olejem smažte z obou stran dozlatova lívance. Podávejte s drobnými kostičkami slaniny a zasypte jemně nasekanou jarní cibulkou.