Pansexuál, lithromantik, demisexuál: Vyznáte se v nových pojmech?

Pansexuál, lithromantik, demisexuál: Vyznáte se v nových pojmech?

Ještě do nedávna to bylo jednoduché. Znali jsme heterosexuály, homosexuály a také ty, které přitahovala obě pohlaví – bisexuály. Dnešní doba je ale složitá, a tak přibyla i nová označení, co se týče sexuální a vztahové orientace. Znáte je?

Pansexuál

Pansexuál je v poslední době často diskutovaný pojem. Laicky řečeno by se dal přirovnat k bisexuálovi, ale je to složitější. Pansexuál nerozlišuje pohlaví a je schopen navázat vztah, ať už romantický nebo sexuální, úplně se všemi. Tím je myšleno se ženou, mužem, homosexuálem, transsexuálem a dalšími. Pro pansexuála jsou prostě přitažlivé všechny lidské bytosti, samozřejmě v mezích zákona.

Pokračování 2 / 7

Demisexuál

Jak už napovídá název, demisexuál to má tak nějak napůl. Sex chce, ale musí mít hluboký vztah. Tedy ve chvíli, kdy s někým naváže hluboké pouto, dostaví se sexuální touha. Musí si svým protějškem ale být jistý.

Pokračování 3 / 7

Asexuál

Pojem asexuál není tak zcela neznámý. Jde o člověka, který s druhou osobou udržuje vztah, ale neláká ho sex. Užívá si přítomnost druhé osoby, dokáže se zamilovat, ale sexuální stránka věci pro něj není zajímavá.

Pokračování 4 / 7

Skoliosexuál

Skoliosexuál to nemá vůbec jednoduché. Přitahují ho totiž transsexuálové a typy lidí, u kterých na první pohled není zřejmé, zda jde o muže, či o ženu.

Pokračování 5 / 7

Polyamor

Polyamorní jedinec udržuje emoční i sexuální pouto s více osobami. Někomu to může znít jako nevěra, protože tento člověk nechce žít v monogamním vztahu, polyamor je ale ohledně svého jednaní ke všem zúčastněným osobám upřímný. Pravidla vztahu si většinou určí hned na začátku.

Pokračování 6 / 7

Lithromantik

Člověk, který se označuje slovem lithromantik, si užívá romantické zamilování, ale zároveň neočekává, že jeho city budou opětovány. Prostě mu stačí být zamilovaný, víc k životu nepotřebuje.

Pokračování 7 / 7

Aromantik

Oproti tomu aromantika žádné romantické složky vztahu nezajímají. Pokud na někoho takového narazíte, neočekávejte žádné večeře při svíčkách ani oslavy Valentýna. Ne proto, že by byl sobec, ale proto, že ve vztahu jsou pro něj důležité jiné hodnoty.

Doporučujeme

Články odjinud