Paříž není město, Paříž je země.

Cestování po Paříži.

CESTOVÁNÍ - PAŘÍŽ

Paříž není město, Paříž je země

František I.

Paříž je město okouzlující nás snad pokaždé, kdykoliv slyšíme jeho jméno. Vzápětí si vybavujeme Seinu, Montmartr, Notre-Dame, Eiffelku, Louvr....., město milenců, módy, překrásných historických staveb, nádherných parků, romantických zákoutí, město, kterým šly dějiny, láska i nenávist, je to město, které dalo světu bezpočet umělců -  spisovatelů, malířů, pěvců... je to město, které Vás oslní v každém věku, v každém století, v každém ročním období.. je to symbol, symbol svobody, našich tužeb a přání, symbol možností, symbol krásna....

......a co říkají o Paříži slavní a nesmrtelní:

Paříž je město - čep, na kterém se jistého dne otočily dějiny.
Victor Hugo

Paříž, běžíc kolem,  provází můj zrak v celé své nemožné kráse.
Vladimír Majakovskij

Železná lady

O Paříži právem platí jedno z nejstarších francouzských rčení - čím víc se mění, tím více zůstává stejné.Paříž je město iluzí, vnitřních tajemství, romantiky, ale především krás, které stvořil člověk k obrazu svému a navzdory jeden druhému.

Symbolem Paříže se stala bezpochyby Eiffelova věž." Původně ďábelský podnik kotláře posedlého velikášstvím" , tak jak ji charakterizoval na samém počátku stavby Guy de Maupassant, se změnil v pýchu nejen celé Paříže, ale i Francie. Dnes si jen stěží někdo dokáže představit, že by se mu nenaskytl ten kouzelný pohled z Martových polí na dámu Paříž.

Autor tohoto fantastického monstra je Gustav Eiffel, geniální inženýr, odpovědný podnikatel a obezřetný finančník,  fantasta, který překonal svou dobu o dobrých sto let.Výdaje na stavbu dosáhly 7 799 501 franků a 31 centimů.

Stavba sama o sobě je geniální dílo. Přes svoji výšku 300 m váží pouhých 7 000 tun, zemi zatěžuje pouze jako devítimetrová zeď.

Veřejnost se otevření dočkala 15. května 1889. jen do konce tohoto roku navštívilo Eiffelovu věž 968 287 lidí. Opravdové rekordy v návštěvnosti padají v 70-tých a 80-tých letech  tohoto století. Například v roce 1974 to bylo 3 000 000 lidí.

V roce 1909 dal Gustav Eiffel rozhlednu nezištně armádě, která zde vztyčila vysílací antény a telegrafní stanici. Z hlavy Eiffelky začal vysílat i pařížský rozhlas.

P o 2. světové válce nastal doba různých závodů a rekordů. Zrodily se soutěže v běhu do schodů, horolezecké výstupy, jízda dolů na kole.

Eiffelka posloužila dokoce i slavné Edith Piaf jako prkna jeviště, jejímž písním naslouchali Eisenhower, Churchil , Montgomery, monacký kníže Rainier, Elisabeth Taylorová, Sophia Lorenová, Richard Burton .....

Eiffelovka není jen velká sláva, ale také spousta práce. O pěkný vzhled a bezpečný provoz se stará na čtyřicet techniků a montérů. Každé tři roky dochází k obnově nátěrů, na které se spotřebuje padesát tun šedé barvy ve třech odstínech.

V den svého 75. výročí narození byla de Gaullem vyhlášena za historickou památku.

Doporučujeme

Články odjinud