Patří dětem do rukou mobil ?

Patří dětem do rukou mobil ?

Čím dál tím více dětí vlastní svůj mobilní telefon. Proč jim ho rodiče pořizují? Má telefon na děti pozitivní nebo negativní vliv?

Patří dětem do rukou mobil ?

Ještě před několika lety byl mobilní telefon výsadou movitějších podnik atelů. Pořizovací cena se pohybovala kolem 50 až 80 tisíc. Dnes je mobil běžnou součástí našeho života a zvláště ve větších městech je kdokoli bez mobilu téměř raritou. S tímto trendem souvisí i pronikání mobilů mezi děti. Čím dál tím více dětí vlastní svůj mobilní telefon. Proč jim ho rodiče pořizují? Má telefon na děti pozitivní nebo negativní vliv?

Na druhém stupni základních škol je dnes běžné, že čtvrtina žáků vlastní mobilní telefon. Na některých školách je to až 80% žáků. Podobný stav je například ve Švédsku, naopak v USA nebo Kanadě je podobný trend vzácný.

Většinou je mobil u žáků základních škol pouze otázkou postavení a prestiže. Nové džíny, značkové boty již neoslní spolužáky tolik jako nový mobil. Žáci vlastnící mobilní telefon mnohdy vytvářejí uzavřené skupiny pro ostatní nepřístupné. Mobil dnes není výsadou jen těch bohatších. I rodiny s nižším příjmem jsou ochotny svým dětem pořídit mobil. Ty se pak necítí tak odstrčené od kolektivu.

Proč ne!
Největším problémem je používání telefonu ve škole. Žáci si i během hodiny posílají SMS zprávy. Často si posílají i správné výsledky během písemky. Učitelům tvrdí, že telefon používají jako kalkulačku. Žáci si také pomocí SMS domlouvají schůzky na WC a podobně. Většina škol však použití telefonu během vyučování zakazuje a porušení se trestá zabavením přístroje. Vrací se až po odchodu domů.

Podle psychologů může používání mobilu u dětí ohrozit rozvoj přirozené lidské komunikace. Užívání SMS, které děti používají nejčastěji, je omezuje a nutí vyjadřovat se pouze heslovitě. Často se také můžeme setkat se závislostí na používání telefonu, zvláště na posílání SMS.

Proč ano!
Vlastnictví telefonu má výhodu snad jen pro rodiče. Ti mohou své děti kontrolovat. Především u dětí, kteří dojíždějí do školy nebo hojně navštěvují různé kroužky. Rodiče se pak cítí klidněji.
Děti samotné používají telefon většinou ke zbytečnostem. Často si posílají zprávy bez valného obsahu i přesto, že by si to klidně mohly říci osobně. Pokud se ale podíváte do světa dospělých, zjistíte, že mnohdy se mobilu užívá stejně neuváženě a zbytečně.
Bylo také zjištěno, že mobilní telefon u dětí nahrazuje touhu po kouření. Děti s mobilem se již tak cítí být trochu dospělé, že cigaretu nepotřebují.

Pokud pořídíte telefon také svému potomkovi, připravte si cca. 300 až 500 Kč měsíčně na hovorné. Lepší je pořídit telefon na předplacenou kartu a snažit se společně kontrolovat náklady. Nekupujte kartu pokaždé, když dojte. Pokuste se o to, aby alespoň část nákladů platilo dítě ze svého kapesného.

autor: Michal

Koupili byste svému dítěti telefon? V jakém věku je to vhodné?

Doporučujeme

Články odjinud