Patří dětem do rukou mobil ?

46 komentářů

Cawan
8. září • 8:31

Já jsem ho Janičce do první třídy koupila. Současně jsem jí na to pořídila silikonovou folii. Tato folia ochrání mobil před případným poškozením a znáte děti http://www.ochranne-folie.sk/

Lyda
2. října • 11:20

Já tedy děti ještě nemám, ale pořád mám největší strach(ohledně tématu), že to pro děti může být nezdravé. A co my víme, co vědci zjistí za dalších deset let... ano, taky jsem přežila jídlo z hliníku atd. ale z mobilů mám furt nějaký respekt..

lenkař.
24. srpna • 21:55

:854:dítěti mobil koupí hned co bude s ním umět zacházet...doba je uspěchaná a já potřebuji mít dítě pod dohledem ,když není pod mou sukní...mému je již 18 let...ale dohled potřebuje stále..

KDYNE
15. června • 8:18

tetaŠ: Telefony,by děti měli mít:304:

tetaŠ
14. června • 9:48

Dcera má mobil od 1 třídy , typ z roku 1-2 a kartu od Voda...e za 10 kč ,40min hovorů do stejné sítě . Jelikož většina máme stejného operátora , v pohodě jí minuty stačí . V klidu si odskočím do obchodu (když byla nemocná bylo to super), k sousedce na kafčo když se dcerka dívá na pohádky :654:
Do školy jej nenosí , je jako pevná linka :815:

milena
29. května • 19:04

mobil bych své dceři koupila nejdřív v 17, může být výjimečná!!!!!!!!

Alča+cácorky
25. května • 16:42

V určitém věku ano.

Gaba2
18. května • 18:24

Ahojky, vim, ze je jina doba a vse okolo, ale uz nevim kdo to psal...dostal mobil v 15 a do te doby si ho pujcoval od mamky...tak to je podle mne super. Nevim na co deti maji mobil, kdyz jsou jeste v predskolnim veku??!!! Jako kdyby jste je nechavali samotne?? No a ve skole taky je nemusi mit, takze jen kdyz opravdu nekam jdou a pak potrebuji vyzvednout a podobne veci. Ja mobil mam, ale pouzivam ho, jen kdyz se potrebuji dovolat nekomu na mobil. Jo a kontrolovat dite...kdyz se s vama nebude chtit bavit, tak proste rekne...neslysel, nemel signal a podobne veci

Dasa
14. května • 14:23

Naši kluci 8 a 10 let mají také starší naše mobily, sim kartu si koupili za našetřené penízky sami, a mobil už se nám několikrát osvědčil. Když ho ztratí, bude mi líto spíš té simky, než toho křápu.
Ale samozřejmě, kamarádi mají ve dřítě mobil s foťákem , kamerou, MP3,...Tak na to opravdu nemáme. Nemusí mít všechno.

gaba001
13. prosince • 22:14

je tu někdo?

Musinka
24. října • 18:55

Zatím jsem dceři(10let) dala svůj starý mobil,protože přestala chodit do družiny.Zatím se jí ve škole nikdo nesměje,že nemá nejnovější model.To asi až na druhém stupni.

Silvinka
13. září • 9:52

Syn má mobil od 2. třídy, teď je ve 4. a zatím ho ani neztratil, ani mu ho neukradli a vždy když potřebuju, tak mu zavolám a pokud je problém, tak se hned vyřeší. Jo, to je doba!:482:

skipi
5. června • 17:09

Syn má teď 10 a mobil dostal ve 2. třídě ZŠ ( svůj počítač dostal na sedmé narozeniny ve stejném roce). Přesto rád běhá venku s dětmi, hraje fotbal, na vojáky, jezdí na kole - jen se mu u toho na krku houpe tento přístroj. Volání má omezené na 30minut a měsíčně dostává balík SMS.

EvkaV
16. března • 14:18

Na mobil je podle mě čas tak od 10 pro kontrolu dobrá věc ale i tak je to brzo

Samantha
12. února • 16:56

Dceři je 15 měsíců, svůj mobil zatím nemá (teda vlastně má, ale on už dosloužil, je to Alcatel OT 501), pak má jeden telefon na kolečkách a někdy ukradne mobil nám :) Ale co je halo, halo už ví :).
Až bude umět číst, nebo aspoň pochopí, jak se telefonuje přes zrychlené volby, mobil jí koupím. Proč by ho neměla mít, když i já sama mám 2. Argument za nás to nebylo a taky jsme to přežili neobstojí, pračlověk z našeho pohledu taky nic neměl, ale kdo z nás by chtěl zůstat v době kamenné.
Kontrola nákladů je nutná, u malých dětí asi nejvíc, ale s tím jsem smířená.
V dětství mi rodiče dost věcí nekoupili, jsem jedináček a měli stach, že me rozmazlí, ale já si myslela, že mě nemají rádi. Nechci, aby dcera prožívala něco podobného.

Evka73
11. února • 22:09

Dcera má mobil od 11,5 roku, tak asi rok jí trvalo, než se naučila hospodařit s kreditem, ale teď už je to v pohodě. Jsou chvíle, kdy mi potřebuje nutně zavolat (např. že se zdrží na kroužku) a já jsem ráda, že ho má. Evka

luki
25. ledna • 20:55

oprava děti ne děri

luki
25. ledna • 20:55

Ahoj všichni, nemám malé děti, ale myslím, že dnes už je doba na to, aby i mobil pomáhal např. kontrolovat, co mě čeká, až přijdu z práce, jaké úkoly do školy a podobně. Ale byla jsem v šoku, když jsem u vánočního stromu, který máme v naší ulici a kde se schází celá čtvrť po štědrovečerní večeři,viděla děri z MATEŘSKĚ školky, jak se navzájem chlubí mobilem od ježíška. Z toho mi bylo přímo blbě!!

ijaku
9. září • 16:48

Mé děti 11 a 13 let mobila nemají a nemám ho ani já, ani manžel. Jsme vůbec normální? Já si myslím, že jo. Mne naprosto nechybí, manželovi také ne a děti nikam nedojíždí, školu mají v místě bydliště. Pokud chcu něco telefonicky vyřídit, mám pevnou linku a myslím si, že s ní spoustu peněz ušetřím i když mobilisti říkají opak. Já jim nevěřím. Klidně bych se s nimi vsadila, mám spoustu propočtů i argumentů. Kdo jde se mnou dotoho?

Pem
22. března • 21:55

Livie:20.3- Jak to říkáš ty.Nechci děti přehnaně kontrolovat.Jen chci mít jistou že dorazily ze školy v pořádku <:e103>,na kroužek nebo k babičce.A ony zase vědí,že pokud budou mít nějaký problém,(např.nemáme klíče a nemůžem <:e103> <:e55> <:e56>- oblíbené)Nebudou nikde panikařit a <:e92>.Pochopily,že <:e92> mají pro případ nouze.A nechtějí riskovat,že jim ho vezmem kvuli hovorům s kamarády.

Myška
22. března • 9:00

Nevidím důvod, proč by děti, ty větší, neměli mobil mít, Naopak, pro mě má vědomí, že je dítě neustále na příjmu, velkou cenu. Dřív, jsem trnula jestli je v pořádku, dnes prostě zavolám a mám jasno. Takže moje děti mobil mají, já taky, platím nám paušály, a zrušila jsem pevnou linku, protože za paušál 299,-- jsem volala tak třikrát měsíčně, vše vyřizuji mobilem zase na mobily, a jsem s tím spokojená.

k.myska
21. března • 12:10

můj synek dostal mobil k 15.narozeninám - před tím si půjčoval můj - byl taky jeden z posledních.
Tomu druhému je 10 let tak si musí zatím počkat ale taky jednou mobil dostane. Prostě je jiná doba než za našeho mládí a s tím nic neuděláme

Livia
21. března • 0:15

BTW - naša dostala mobil až na gymply ( skoro posledná zo svojich spolužiakov na základke) a to jej otec zastupuje firmu, ktorá mimo iné vyrába a dodáva mobilné telefóny<:e3>

Livia
21. března • 0:13

hele, ja viem, že nemá deti a nezávidíš.
Ad: krásne detstvo. V krčme mladým nik nenalial, na diske sa nepredávali drogy a úchyláci sa mali relatívne na pozore. <:e7>

Kocicka
20. března • 23:03

Hele, já děti nemám a závist mě taky nesužuje... ale vzpomínám si na svoje nádherně svobodný dětství, kdy naši řekli - do tmy buď doma... lítali jsme venku s kamarádama a nikdo nás každou hodinu nekontroloval mobilem... <:e48>Ale je fakt, že k mobilům jsem pojala nevraživost hned, jak jsem zjistila, že ho taky budu muset mít... jsem asi nějaká uhnutá, nebo co. <:e20>

Livia
20. března • 22:06

Kočičko, moji starý rodičia nemali automatickú pračku, moji rodičia nemali umývačku riadu ani sušičku na prádlo. Svokra prestala kúriť uhlím pred 8 rokmi, ako jej zaviedli plyn a všetci sme prežili nie len do dospelosti, ale aj do dôchodku.<:e9>
Kdo na mobil má, tak ho dieťaťu kúpi, kdo naň nemá nekúpi, kdo naň nemá a škrieho zášť, tak bude vymýšlať diskusie , prečo je mobil pre deti blbosť.<:e96>

Kocicka
20. března • 18:02

Je zajímavý, že nikdo z nás, kdo sem přispíváme, v dětství mobil neměl... neměli ho ani naši rodiče... a všichni jsme přežili do dospělosti, že? Mluvit o mobilu pro dítě jako o životní nutnosti mi přijde skutečně zvláštní.<:e55>

Lendulka
20. března • 16:33

Obě mé děti, ve věku 13,5 a 10,5 let mobil mají, ale spíš posílají sms než by utrácely za volání.Kredit mají na několik měsíců, nový dostávají např.na narozeniny či vánoce.Jsem sice na mateřské, ale i tak, když např.někam jedeme, tak mám děti stále pod kontrolou.

Pem
19. března • 19:29

Moje dvě straší dcery 10,9 let mají dohromady jeden <:e92>.pokud jdou ze školy a do školy,nebo někam jinam tak je mám pod kontrolou.<:e19> Rovněž pokud jsou samotné doma mohu je zkontrolovat.Když něco důležitého potřebjí tak zavolají,jinak za <:e92> neutrácí.

Leloo
11. března • 10:04

Synovi bude 10 a mobil má. Aspon ho můžu zkontrolovat když nejde dlouho ze školy nebo zda už dojel na trenink na fotbal. <:e81>

zelenoočka
24. října • 13:42

Myslím, že se zapomnělo ještě na jeden spekt, totiž že cena volání ke zkontrolování potomka, je při nastavení nejvíce volaného čísla přece jen lacinější než hovory pevných linek a já jsem ráda, že má Telecom konkurenci.
Vždycky se odsuzovalo zpočátku vše nové, po nějaké době to všem bude připadat normální.

Lenka
23. října • 14:58

Mobil - to je věc! Je spousta lidí, kteří jich mají i více. Nemění si čelní panely podle nálady, ale celé mobily. Někdy je to taky tím, že jeden je soukromý a druhý musí mít kvůli zaměstnání. Mé dítko má svůj mobil, protože dojíždíme do školy i do práce. Když jsme se někdy špatně domluvili na odjezdu a pak se několik hodin ve městě hledali, to bych už nechtěla zažít.
Myslím si, že to teď patří k životu, stejně jako vlastní psací stůl, či PC. Ale jsou rodiny, kde pořád děti píší úkoly v kuchyni, protože psací stůl nebo knihovničku pro dítě považují rodiče za zbytečnost, a přesto jejich děti mají mobily. Tam se domnívám, že už asi něco není v pořádku. Posílání SMS v e škole mi připomíná dobu, kdy jsem v ní byla i já, psali a posílali jsme si lístečky (některé mám schované), je to asi to samé, ale trošku dražší.
Spíš mi ale vadí dospělí, kteří začnou telefonovat v restauraci nebo v tiché čekárně u lékaře na plnou pusu řeší osobní či podnikatelské problémy. Kolikrát se dozvím takové věci...!

marta
9. října • 9:11

Já osobně proti mobilům u dětí nic nemám a je bezva když si děti mohou rodiče zkontrolovat, jsou tak klidnější. Ale u naší mládeže se to skutečně zvrhlo na něco takového nechutného. Já mládež hodně pozoruji, protože jezdím do práce autobusem, který je převážně narván školáky a tak každý den vidím a taky slyším tu jejich posedlost. Děti se o ničem jiném nebaví než o mobilech, probírají parametry a oceňují kdo z nich má lepší mobil, to je frajer. Pamatuji si v létě jsem byla u vody a vedle leželi děti celý den se bavili tím, že si posílali vtipy a komunikovali spolu pouze přes mobil, nepadlo mezi nima ani slovo. To je úděsné.

Jana
13. září • 20:22

Viděla jsem v autobuse mladíka, který stále něco psal na mobilu. Byl do toho úplně zažraný. A najednou jsem si všimla, že on vlastně neví, co s rukama a že mu ten mobil takto pomáhá. Jinak by asi žmoulal cigaretu. Tak to je velká výhoda mobilu. Těším se ale, až se lidé začnou chovat kulturněji, nebudou řvát do mobilu v restauraci, v dopravě apod. Technickému vývoji se nebraňme.

Véna
7. září • 13:32

Mám dvě děti,mobil zatím nemají,ale do budoucna ho mít budou.Jsem názoru,že pokud děti nejezdí daleko do školy a i kroužky mají v bližším okolí není po dobu základní školy nutný.Syn bude příští rok vycházet a protože má o prázdninách narozeniny mobil dostane,ale s patřičným poučením.Dcera si ještě počká.

mamucha
20. srpna • 22:21

Mám tři děti, z toho dvě dojíždí do školy velice daleko. Mobilní telefon jsme jim pořídili jen z toho důvodu, že autobusy nejezdí jak mají a v zimě už skoro vůbec ne. A to je prosím rok 2001. Nevím proč mají lidé starosti s tím, že dětem mobilní telefon nepatří. Pokud jsou to děti rozumné a domluvíte se s nimi na pravidlech užívání a vysvětlíte,že to není hračka, ale jistá ochrana a bezpečí budou jej tak užívat. Znám mnoho názorů ( hlavně učitelů ), že je mobil nevhodný, ale pozor ti to vidí ůplně jinak. Nejde jim o zdraví, ale o to, že oni sami už nemohou s títmo trendem ( bohudík ) nic dělat. Mé děti mobil užívají opravdu tak jak mají.Pozor ale nejde jen o to, že se vytahují a cítí se tak dospělejšími, ale jde zde hlavně o pocit klidu pro nás jako rodiče. Ano samozřejmě, že starší spoluobčané jsou proti. Vždyň nám bylo také neustále něco zakazováno a hlavně odepřeno, ale proboha v jakém století žijeme. Názory toho typu, že je to zbytečnost jsou hloupé asi tak jako ty, že rodiče se tím jaksi zbavují odpovědnosti ke svým dětem s tím, že si poradí. Školství je možná tím největším problémem. Kdyby se na školách konečně změnila pravidla a dala se dětem možnost se projevit nebyli by děti takové jaké je vidí kantoři. Oni jsou také tou příčinou. Ve škole chybějí základní potřebná vybavení. Zavolejte páni ředitelé na Telecom a nechte ve škole zabudovat pár budek a možná se vše změní. Dítě potřebuje vědět, že alespoň rodič je jim v případě smutku, či neůspěchu po ruce. A zase se dostáváme k otázce: Mobilní telefon? ANO!P.S.: Děti jsou obrazem nás samých. Nebo snad ne? Maminky neříkejte, že vy samy nemáte mobil.

Magdalena
14. srpna • 16:43

Ahoj!Tak toto tema zde opravdu chybelo!Prela jsem se o nem s nejednim clovekem:-)Ja osobne take jeste deticky nemam. Hodne jsem ale premyslela, jestli bych koupila mobil nebo.Mam dost rozpacity pocit ze sotva dvanactiletych deti,ktere se prochazi po ulici s priplacnutym mobilem na uchu.Osobne, bych svemu diteti asi telefon nekoupila.Je to ale sporne.Jiz mnohokrat jsem cetla a slysela od chytrych psychologu,jaka traumata muzou deti bez mobilu ve skole prozivat.Jsou a citi se menecenny,spoluzaci se jim smeji.Prijde mi to fakt zvlastni.A taky mi prijde zvlastni,ze rodice tvrdi,ze takto deti lepe zkontroluji.Nas take preci rodice uhlidali a nemeli jsme mobil, ne?

Hanka
9. srpna • 6:48

Mobilni telefon se stal soucasti vecneho vybaveni cloveka.Vyvoj jde kupredu.Budme radi. I kdyz zatim nemam vlasti deti,telefon bych diteti koupila.Mometalne pobyvam v USA, takze mohu srovnavat.Zdejsi deti jsou obdareny hlavne pagery, mobil pouzivaji lide kolem 16 roku a vys. V Cesku jsem mobil nepotrebovala,a i kdyz jsem podnikala, postacila mi pevna linka.Tady ho take nepotrebuji.Mam svaty klid.Ale co mi vadi na mobilovani za volantem, je nepozornost ridice, a uz z dalky poznam, ze auto ridi volajici.To bych zmenila.

ketty
8. srpna • 15:46

Vlastní děti ještě nemám, tak to mohu posoudit jen okrajově.Já bych asi svojemu dítěti mobil nekoupila, tedy alespoň do určitého věku a už vůbec bych mu ho nekoupila, protože by byl ve škole odepsaný..pokud je odepsaný...není to kvůli mobilu ale kvůli tomu, že má málo sebedůvěry a je to malá"OSOBNOST".Důvodem pro koupi mobilu by pro mě bylo kdyby dítě jezdilo daleko do školy a nebo kdyby bylo na internátě...takže až kolem 15-ti let.

Qew
5. srpna • 13:20

jsem studentem stredni skoly. a pouzivani mobilu mi prijde normalni vec. i kdyz mi cesi pripadaji zaostaly s mobilama. chtel bych videt jak na zapade(a vubec v americe) ma 70%lidi mobil. prijde mi to smesny jak jsou vsichni(i ja) posedli mobilama. nebyli by pro lidi prospesnejsi pagery??? mozna vam to prijde ujety, ale tak to cejtim. uz koncim jdu psat SMS-ku Qew P.S.:nesnasim americany

Stota
1. srpna • 15:30

Pro zastižení dítěte je mobil k nezaplacení. Vždy mohu zkontrolovat, jestli je v pořádku, pokud není ze školy doma právě včas a netrnu, jestli neleží někde pod autem.Máme na sebe navzájem "Paegas nej"a když měl "náhlou zdravotní příhodu", mohl mne včas přivolat ze svého mobilu na můj, protože v zaměstnání je někdy telefon dost obsazený. Mimochodem, také na nákupy je fajn, když zapomenu něco napsat na lísteček, stačí zavolat, co ještě je třeba koupit a nemusím se potom dívat na otrávenou tvářičku sladkého dítěte, které by mne nejradši sežralo.

Ivana
1. srpna • 13:09

Moje dcery mobil mají také.Jedna je na střední, druhá jde teď do deváté třídy. Mají měsíční kapesné, ze kterého si platí karty. Když vyčerpají kredit, musí si na něj vydělat, nebo počkat do dalšího kapesného. Nemyslím si, že by se s ním nějak vytahovaly, berou to normálně. A já jsem ráda, že ho mají, nikdy člověk neví, co se kdy přihodí a pak je mobil dobrá věc. A pro mě jako pro matku je důležitá i zpráva typu: nestihnu být doma v devět, opozdím se. Pokud nemají kredit a potřebují mi něco důležitého, prozvoní mě a já jim volám zpátky. Já jsem toho názoru, že bez značkového oblečení se obejdou spíš, než bez mobilu.

Marta
1. srpna • 12:50

Syn mého manžela neměl mobil a byl velmi nešňastný. Je mu 15 let a samozřejmě, že se mu už líbí holky. Dnes si totiž holky vybírají kluky podle toho, jaký má mobil. Nemáš mobil, tak jsi debil. Museli jsme mu ho koupit, neboň bez něho byl úplně ztracený, diskriminovaný a odepsaný. Telefonoval a posílal SMS jako smyslu zbavený a za 5 dní měl vyvolanou kartu. A skutečně najednou měl kamarádů. Pak se stalo, že se přestěhoval k nám (malé město)od matky (velké město) a bylo po problému. Děti jsou u nás skromější. Kamarády a kamarádky má i bez mobilu (rozbil ho) a je klid.

kaliko
1. srpna • 12:20

Me deti maji mobilni telefon obe. Strach z kradeze? - to je snad riziko kazde veci,kterou clovek vynasi na ulici.
Vyhody - deti jsou snadneji kontrolovatelne, prestoze, a to vidim jako velkou vyhodu, ac nemaji kredit na volani - protoze nehospodarili, jsou dostizitelni.
Mobilni telefon je jiz tak bezna vec, ze bych nerekla, ze by mel zvysit prestiz ditete mezi spoluzaky. Ale jina situace mozna muze byt v nejakem mensim meste.

akroj
1. srpna • 11:28

Chytře, ale draze... Mmch. vy, kdo jste koupili mobil svému dítěti, nebojíte se, že ho vystavujete nebezpečí ze strany někoho, kdo mu bude chtít ten telefon na ulici vzít?

Lamo
1. srpna • 11:19

Mé dítě má mobil. Je mu 14 let.Pro mou kontrolu. Do školy má mobil zakázán a také to plní.Kontroluji to.Vysvětlila jsem mému dítěti nač ho má a že není vhodné používat ho pro zbytečnosti, natož potom na ukazování se kamarádům, jejichž rodiče na to nemají.Myslím, že to chápe.Nepořizovala bych ho však za každou cenu, ale vlastně to vzniklo tím, že jsem já jako dárek dostala mobil, kde byla navíc ještě jedna SIM karta nabitá na 500Kč.Proto jsem se rozhodla v bazaru koupit aparát. Jo Eurotel to dělá chytře.

Doporučujeme

Články odjinud