Pavel Šporcl připravoval vědecký referát o pivu

Pavel Šporcl připravoval vědecký referát o pivu

Houslový virtuóz a miláček českého publika Pavel Šporcl je už delší dobu členem Premium clubu, v jehož řadách je mnoho známých lékařů, vědců, umělců a dalších osobností. Pozoruhodný spolek si dal za úkol ještě více proslavit vynikají pověst českého piva, přičemž se nezaměřuje na tu kterou značku, ale na chmelový mok jako takový.

Na pravidelných schůzkách vždy zazní členský referát o příznivých účincích piva na lidské zdraví. Pavel Šporcl tvrdí, že některé byly velmi zásadního charakteru. "V referátech už zazněly velmi objevné informace. Například o blahodárném účinku piva na pleť, na růst vlasů, potenci a podobně. Jednou jsem ale hloupě navrhl téma referátu Housle a pivo. Dal jsem si za úkol zjistit, jaký vztah měli k pivu slavní muzikanti. K mému překvapení mě ale tentokrát internet zklamal. Vůbec nic jsem na toto téma nenašel. Můj referát se tak nakonec nekonal," řekl Pavel Šporcl, pověstný svým neotřelým smyslem pro humor.

Houslista dodal, že si včas neuvědomil zásadní souvislosti. " Prostě jsem zapomněl, že pivo a hudba nejdou dohromady. Přitom z vlastní zkušenosti dobře vím, jak to vypadá, když si dám pět piv a potom vezmu do ruky housle. To prostě nejde," pokrčil virtuóz rameny.

Jinak má Pavel Šporcl v oboru, který je vedle obživy i jeho největším koníčkem, rozsáhlé znalosti. Velmi zajímavý byl prý vývoj a výskyt nejlepších světových houslistů. Šporcl tvrdí, že kolébky houslových virtuózů se měnily podle doby. Rodiště vynikajících houslistů bylo především v Itálii, kde už před Paganninim žilo velké množství skvělých houslistů.

" Za určitou dobu byl ale výskyt kvalitních houslistů rozprostřen po různých zemích Evropy, kde působily tři houslové školy, a to frankobelgická, ruská a německá. Velké množství vynikajících absolventů těchto škol byli Židé, a ti nejlepší z nich po komunistickém převratu v Rusku a později při nástupu Hitlera k moci odešli do USA. Byla to skutečná elita z těchto tří škol, a to se projevuje dodnes. V současné době jsou z pětadevadesáti procent nejlepší světoví houslisté buď Židé z různých zemí, nebo přímo občané státu Izrael. To se projevilo i při mém vystoupení v Americe. Vzhledem k mým zrzavým vlasům si tam automaticky mysleli, že jsem židovské národnosti," uvedl s úsměvem Pavel Šporcl. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud