Péče o mužskou pokožku

Péče o mužskou pokožku

Je konec machismu. Přišla doba, kdy lze být mužným, bez zbytečné hrubosti. Bývaly doby, kdy se od „opravdového chlapa“ očekávalo, že bude mít hrubou a drsnou pleť, nikoli jemnou či dokonce citlivou. Ale tento názor konečně vymizel. I muži mají právo starat se o svou pleť bez jakýchkoli pocitů viny - s přípravky určenými speciálně jejím potřebám.

Únava, stres a působení znečištěného ovzduší se nevyhýbá ani mužům. Jejich pleť není o nic méně citlivá než pleť žen. Ostatně každý druhý muž mladší 35 let uvádí, že má citlivou pleť. Každodenní holení navíc působení všech negativních vlivů dále prohlubuje.

Muži mají praktičtější a více funkční přístup ke svému vzhledu než ženy a ke snaze o vylepšení zevnějšku je spíše povzbuzuje okolní prostředí než jejich vlastní nitro. Také pleť mužů se svými vlastnostmi liší od ženské pleti. Je mastnější, silnější a teplejší, protože je v ní více krevních vlásečnic. Každodenní holení některé z těchto rozdílů ještě zvýrazňuje, protože při holení pleť přichází o povrchový kožní maz, což způsobuje podráždění, drobné záněty a v jisté míře i dehydrataci pleti. Mužská pleť je proto citlivější vůči agresivním vlivům vnějšího prostředí.

Kůže mužů je orgán hormonálně závislý. Je vybavena řadou hormonálních receptorů, zvláště pak pohlavními hormony steroidového typu. Její specifika z velké části vyplývají z vlivu mužských hormonů, zvláště pak testosteronu. Ten ovlivňuje mnoho fyzických a psychických parametrů, které odlišují muže od žen, jako např. výška, váha, svalstvo, nebo také chování…

Způsob, jakým u mužů dochází ke vzniku vrásek, váčků pod očima, ochabování rysů v obličeji, ke vzniku rozšířených pórů a pigmentových skvrn, je odlišný od žen. Stárnutí pokožky se nevyhýbá ani jednomu z pohlaví a mladistvý vzhled může být důležitý nejen v profesionálním životě, ale také v soukromí, jelikož může posilovat sebevědomí a upevňovat sebejistotu. Koneckonců, ženy už dávno přišly na to, jak vypadat mladistvě i ve vyšším věku, proč by tuto šanci neměli mít i muži?

Krém na míru

L'Oréal Paris rozhodl využít svých poznatků v oblasti péče o pleť a vytvořil Men expert, novou řadu produktů vytvořených speciálně pro pleť mužů, ať už je jejich věk a životní styl jakýkoli. Součástí produktů Men Expert je technologie ADS (Active Defense System), komplex silně působících aktivních přísad včetně extraktů z lístků máty, které pleť zklidní, zvlhčí a zmírní podráždění způsobené holením.

V pánské řadě naleznete kompletní hydratační péči, každý muž si tak vybere dle potřeb své pokožky. Hydratační gel Pur & Mat je určený pro mladou a problematickou pleť. Látka Anti-Sebum, kterou obsahuje, redukuje tvorbu kožního mazu a zklidňuje pleť. Ta se pak méně leskne, je čistá, vypadá zdravě a je také odolnější.

Hydra Energetic je hydratační krém určený pro normální pleť. Obsahuje vitamín C a kofein, které pleť posilují, tlumí její únavu a posilují její obranyschopnost vůči každodenním nepříznivým vlivům. Pleť je pak jemnější a pružnější. Comfort Max je hydratační krém určený pro suchou a citlivou pleť. Obsahuje Ceramide 5, který pleť vyživuje, posiluje a zklidňuje. Hydratační krém Vita Lift je určen pro boj s příznaky stárnutí pleti. Pleť postupem času a působením nadměrné únavy ztrácí vitalitu a začínají se objevovat první vrásky. Vita Lift obsahuje Par-Elastyl, který pleť zpevňuje a vyhlazuje a zvyšuje elastičnost pokožky. Ve chvíli, kdy se na obličeji objeví první mimické vrásky, je čas zasáhnout. Stop vráskám je hydratační krém, který je určen především pro boj s mimickými vráskami. Obsahuje Boswelox, který uvolňuje mikrokontrakce mimických vrásek, a tím je vyhlazuje a koriguje.

Aktivní látky pro pleť

Již od roku 1988 nabízí francouzská značka Vichy kosmetiku určenou mužům. Léta výzkumů v laboratořích se odrážejí v produktech přesně adaptovaných pleti, pro kterou jsou vytvářeny. Na základě studie specifik mužské kůže vybraly vědci ty nejznámější farmakologické látky uznávané v dermatologii. Tyto aktivní látky byly následně zpracovány, aby účinně vyhověly fyziologickým specifikům mužské kůže. Jednotlivá složení přípravků řady Vichy Homme obsahují aktivní látky, které jsou výsledkem farmaceutického výzkumu. Umožňují mužům pečovat o svou pleť každý den.

Všechny produkty linie Homme jsou hypoalergenní, testované na citlivé pleti a jsou vyvinuty podle přísných pravidel farmaceutického průmyslu. Protokoly jednotlivých testů, které probíhaly pod dermatologickou kontrolou, umožnily klinicky zhodnotit jejich účinnost. S cílem učinit z péče opravdový požitek, laboratoře Vichy vytvořily novou generaci textur, které se lépe vstřebávají, nezanechávají mastný film, nelepí a zajišťují svěží pocit v průběhu celého dne. Pánská řada nabízí kompletní péči pro zdravou pleť. Čistící gel purifiant se postará o odstranění veškerých nečistot, které se na tváři nahromadí během dne i noci. Na holení si páni mohou vybrat ze dvě pěn a k hydrataci poslouží jeden ze třech krémů. Hydra Mag C představuje 24hodinovou posilující péči. Normativ CG poslouží problematické pleti, které dodá hydrataci a zároveň zklidnění. Pro citlivou pleť je určen balzám po holení Sensi-Baume CA.

Ani muži se neradi podrobují plynoucímu času a právě proto byl vyvinut koncentrovaný korektor vrásek Reti-fill s UV faktorem. Retinol (forma vitaminu A) a vitamin C (kyselina askorbová) jsou 2 aktivní látky, které jsou v současné době známé v dermatologii pro své účinky na korekci vrásek. Spojení působí ve 2 rovinách: podporuje tvorbu kolagenu a chrání nově vzniklá vlákna proti působení negativních vlivů a na povrchu vyhlazuje kožní reliéf.

Jalovcová péče o tvář

„Jsou i takoví muži, kteří respektují přírodu a tradice, ale zároveň se také starají o svoji pleť. Byli to právě tito muži – jako já -, kteří mi vnukli myšlenku vytvořit řadu výrobků péče s Cade, s esenciálním olejem z dřeva jalovce, který roste divoce v křovinatých oblastech Provence,“ říká Olivier Baussan, zakladatel značky L’Occitane.

Pro svoji řadu péče pro muže L’Occitane vytvořila unikátní komplex s jalovcovým esenciálním olejem a patentovanou účinností. Používá se ve výrobcích péče o pleť, které odpovídají specifickým potřebám mužské pleti. Jalovec napomáhá kontrolovat produkci kožního mazu a působí preventivně proti rozšíření baktérií a chrání pleť před škodlivými vnějšími vlivy díky svému účinku proti volným radikálům a posiluje pleť obnovováním struktury epidermu.

Denní krém Cade působí proti vráskám, efektivně zabraňuje jejich vzniku i jemných linek díky jedinečnému složení plném přírodních výtažkům. Jalovcový komplex pročišťuje a posiluje, březový extrakt hydratuje, posiluje a zpevňuje, výtažek bukových pupenů působí proti vráskám a zjemňuje. Mezi další aktivní látky patří derivát křemíku stimulující syntézu kolagenu, regenerující vitamín A a silný antioxidant vitamín E. Ke stejné řadě náleží ještě peeling z jalovcového dřeva, olej na holení a posilující pleťový gel.

Na vlně svěžesti

Nový sprchový gel Fa For Men Perfect Wave je dokonalým pomocníkem pro moderní muže, kteří se rádi dobře cítí a skvěle vypadají. Obsahuje totiž svěží mentol a izotonické minerály, které nejen osvěží tělo i mysl, ale zároveň také zabraňují vysoušení pokožky. Sprchový gel Fa For Men Perfect Wave je vhodný pro každodenní mytí vlasů i povzbuzující očistu celého těla. Po návratu ze sprchy si pak pocit maximální čistoty lze dlouhodobě uchovat díky deospreji Fa For Men Perfect Wave, který spolehlivě ochrání před nepříjemným tělesným pachem po celých 24 hodin. Jeho osvěžující vůně rázem přenese do mořských vln a jemné složení chrání i vyživuje pokožku.

Další novinkou řady Fa For Men je tuhý deodorant Fa For Men X-Protect. Na výběr jsou dvě mužné vůně: citrusově svěží Speedster a povzbuzující Spicy Black s výtažkem z plodů tropické rostliny guarana. Nová, vylepšená receptura antiperspirantu je šetrná k pokožce, a zároveň poskytuje účinnou 24 hodinovou ochranu před vznikem potu. Muži si tak mohou s tuhými deodoranty Fa For Men X-Protect uchovat svěží pocit i vůni ještě déle.

Na tělo

Vědci zabývající se výzkumem mozku a jeho funkcí nedávno zjistili, že lidé si cení pouze těch věcí, které pozitivním způsobem ovlivňují i jejich emoce. Je obecně známo, že určitá vůně může někoho odpuzovat, zatímco druhého neodolatelně přitahuje. Není tedy žádným překvapením, že i muži potřebují přípravky, které jsou vyvinuty přímo jim na míru, které jim voní, a které u nich vyvolají příjemné pocity a stav duševní pohody.

Široká řada výrobků Nivea určených speciálně pro muže se nyní rozrůstá o dalšího zástupce – tentokrát z kategorie péče o tělo. Tělové mléko pro muže se svěží pánskou vůní bylo vyvinuto speciálně pro muže a tak, aby vyhovovalo specifickým potřebám jejich pokožky.

Složení s obsahem vitamínu E a aloe vera mužskou pokožku dlouhodobě hydratuje a zabraňuje jejímu vysušování, povzbuzuje a příjemně osvěžuje a zároveň posiluje její přirozenou obranyschopnost.

Tělové mléko ocení všichni aktivní muže, kteří rádi vyhledávají společnost a chtějí vypadat a cítit se dobře po celý den. Zvláště vhodné je pro sportovce, jejichž pokožka je extrémně namáhána a často dehydratovaná.

Foto: archiv firem

Doporučujeme

Články odjinud