Péče o zdraví - síla života

Péče o zdraví - síla života

Uvažujeme o zdatnosti, úspěchu, kariéře. Zamýšlíme se nad postupy, jak uvedených cílů dosáhnout v osobním a pracovním životě. Již jsme uvedli, že k zdatnosti, úspěchu, potřebujeme, mimo další charakteristiky, především dostatek síly, energie a vytrvalosti.

Péče o zdraví - síla života

Uvažujeme o zdatnosti, úspěchu, kariéře. Zamýšlíme se nad postupy, jak uvedených cílů dosáhnout v osobním a pracovním životě. Již jsme uvedli, že k zdatnosti, úspěchu, potřebujeme, mimo další charakteristiky, především dostatek síly, energie a vytrvalosti.
Jde o vlastnosti, které jsou spjaty s naší fyzickou a duševní formou. Kdo chce být úspěšný, zdatný, dosahovat úspěchu, musí mít odvahu, dostatek sil, nadšení tvrdě pracovat a ještě mít určité rezervy. Je uměním podávat vysoké výkony, tvrdě pracovat, aniž by člověk zničil své tělo.

Ťspěšní lidé většinou již ví, že duševní a tělesná forma s úspěchem souvisí více, než se všeobecně uznává. Jde především o tělesnou činnost, aktivní pohyb spojený s určitým druhem sportu, případně vydatných vycházek. Už lehký trénink zvyšuje ochranu před nemocí. Sportovní lékařství uvádí, že především od 33 let zpomaluje pravidelný aktivní pohyb proces stárnutí, významně posunuje celoživotní biologické hodiny.

Dalším důležitým faktorem je rozumná strava v rozumném množství.
Redukce alkoholu, snížení potřeby tučného masa a uzenin. Vyšší spotřeba ryb a celozrnných výrobků a především hodně zeleniny a ovoce. Dnes existují lékařská doporučení, jak se vhodně stravovat z hlediska profese i z hlediska věku.

Do péče o vlastní zdraví v plné míře patří pozitivní přístup k životu a duševní vyrovnanost. Lidé, kteří mají sklon pravidelně reagovat na životní problémy negativně, trpí, častěji než ostatní, různými pocity beznaděje, neutěšeností, čímž výrazně oslabují své fyzické i duševní síly. Aktivní pohyb v přírodě, zacházení se sebou láskyplně, vychutnávání života, získávání nových poznatků, pomáhá překonávat problémy a starosti s rozvahou i s úsměvem. Z vlastní zkušenosti vím, že mně osobně v určitých obtížných situacích, pomáhá kontakt s přírodou.

Umění odpočívat. Celá řada úspěšných lidí již dávno zjistila, že trh vyžaduje bez milosti co nejlepší výkon a ten nelze podávat bez rozumného, vyváženého odpočinku. Různost osobností vyžaduje i různost forem odpočívání. Od sportu, různých dalších pohybových aktivit v přírodě, kontaktů s rodinou, pobytu s přáteli, kteří jsou vitální, veselí a nápadití přes využití různých kulturních aktivit jako je návštěva divadla, koncertů, různých výstav apod.
Přes různé formy činností, které využíváme ke svému odpočinku, musí tyto formy odpočívání vést k načerpání a udržení nových fyzických a duševních sil. A to pozná nejlépe každý sám. Pokud si skutečně rozumí a rozumně hospodaří se svými silami.

Poněkud složitější je potřeba oddechové chvilky v rámci procesu pracovní činnosti. Vedle zákonem stanovené přestávky se doporučuje 2x až 3x v průběhu pracovní doby vědomě na 5 - 7 minut přestat pracovat, pohodlně si sednout a správně dýchat. Většina z nás dýchá zcela nesprávně. A to pouze hrudníkem. Správně bychom měli dýchat i pomocí břicha. A to především v této krátké chvilce oddechu. Nádech i s pomocí břicha (lidově řečeno do břicha) a pomalý výdech. Příznivě působí, pokud si přitom můžeme dovolit i roztažení paží.
Ťspěšní lidé dobře vědí, že je třeba hodně a usilovně pracovat na rozvoji a udržení své zdatnosti, ale také dobře vědí, že k takové činnosti musí být člověk duševně a fyzicky fit.

Autor: Milena

Doporučujeme

Články odjinud