Pečem pecen: Recepty na domácí chleba i francouzské bagetky

29. 10. 2016
Pečem pecen: Recepty na domácí chleba i francouzské bagetky
Domácí pekárna se stala jedním z nejoblíbenějších kuchyňských pomocníků. Ostatně kdo nikdy nepekl domácí chleba, jako by snad ani nebyl. Podlehli jsme i my v redakci, tak se k nám pojďte přidat. Zvládne to opravdu každý!

Bramborový pletenec s mákem

2 pletence příprava: 60 minut + kynutí

750 g polohrubé mouky + na podsypávání, 21 g droždí, 1 lžička krupicového cukru, 200 g brambor den předem uvařených ve slupce, 2 vejce, 1 lžička soli, 50 ml rostlinného oleje, 1 bílek, 5 lžic máku

Mouku prosejte do mísy. Droždí rozpusťte ve 350 ml vlažné vody s cukrem. Nalijte k mouce, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Mezitím oloupejte a nastrouhejte brambory. S vejci, solí a olejem vmíchejte do těsta a propracujte. Překryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout. Na pomoučněném vále asi 10 minut důkladně hněťte, pak dejte kynout dalších 45 minut. Opět propracujte a rozdělte na šestiny. Ty rozválejte na asi 40 cm dlouhé prameny, které po třech spleťte jako cop. Konce důkladně zmáčkněte. Nechte přikryté 15 minut kynout. Potřete bílkem a posypte mákem. Pečte 35 minut při 200 °C dozlatova.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Jestliže už máte vážný vztah, může pro vás společenský život obnášet určitá úskalí. Nevyhnete se žárlivým scénám. Faktem je, že v tomto čase vyžadujete víc svobody a na druhé straně…

Nejčtenější články

Články odjinud