Bramborový pletenec s mákem
2 pletence příprava: 60 minut + kynutí
750 g polohrubé mouky + na podsypávání, 21 g droždí, 1 lžička krupicového cukru, 200 g brambor den předem uvařených ve slupce, 2 vejce, 1 lžička soli, 50 ml rostlinného oleje, 1 bílek, 5 lžic máku
Mouku prosejte do mísy. Droždí rozpusťte ve 350 ml vlažné vody s cukrem. Nalijte k mouce, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Mezitím oloupejte a nastrouhejte brambory. S vejci, solí a olejem vmíchejte do těsta a propracujte. Překryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout. Na pomoučněném vále asi 10 minut důkladně hněťte, pak dejte kynout dalších 45 minut. Opět propracujte a rozdělte na šestiny. Ty rozválejte na asi 40 cm dlouhé prameny, které po třech spleťte jako cop. Konce důkladně zmáčkněte. Nechte přikryté 15 minut kynout. Potřete bílkem a posypte mákem. Pečte 35 minut při 200 °C dozlatova.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 4
Celozrnný chléb s oříšky a švestkami
2 bochníky příprava: 75 minut + kynutí
250 g celozrnné žitné mouky, 500 g celozrnné mouky + na podsypávání, 42 g droždí, 1 lžička přírodního cukru, 150 g chlebového kvásku, 2 lžičky soli, 3 lžíce řepkového oleje, 100 g lískových oříšků, 80 g sušených švestek
Mouky prosejte dohromady, droždí rozdrobte doprostřed, přidejte cukr a 2 až 3 lžíce vlažné vody. Nechte 10 minut vzejít. Pak přidejte kvásek, 450 ml vlažné vody, sůl a olej. Zadělejte hladké těsto. Nechte 30 minut odležet. Zapracujte pokrájené oříšky a švestky a nechte kynout 30 minut. Znovu propracujte, rozdělte na poloviny a vytvarujte dva bochníky. Ty položte na plech s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Na dno trouby dejte kastrolek s vodou. Bochníky svrchu dvakrát nařízněte a potřete vodou. Pečte asi 35 minut při 200 °C.
Pokračování 3 / 4
Italský bílý chléb
2 bochníky příprava: 75 minut + odpočinutí přes noc 550 g semolinové mouky + na podsypání, 7 g sušeného droždí, 1 lžíce mořské soli
150 g mouky smíchejte s droždím a 150 ml vlažné vody. Přikryjte čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě 12 hodin kvasit. Poté zadělejte se zbytkem mouky, solí a 300 ml vlažné vody. Vznikne hodně mokré těsto. Pracovní plochu posypte další moukou a asi 10 minut hněťte, až je těsto pružné, ale stále velmi měkké. Vložte zpět do mísy a nechte 45 minut odpočinout. Pak znovu propracujte na pomoučněné pracovní ploše, v případě potřeby těsto seškrábnout z plochy si pomozte stěrkou. Rozdělte na poloviny a vytvarujte dva oválné bochníky. Položte na plech vyložený pečicím papírem, překryjte a nechte 30 minut kynout. Mezitím troubu rozehřejte na 240 °C. Bochníky lehce poprašte moukou a podélně nařízněte. Vložte do trouby a teplotu snižte na 200 °C. Pečte dozlatova asi 30 minut. Hotový chlébzní po zaklepání na kůrku dutě. Pokud touto zkouškou neprojde, nechte ještě chvíli dopéct. Krájejte až po vychladnutí.
NÁŠ TIP: Je skvělý pro přípravu bruschetty. Orestujte na oleji, posypte nasekanými rajčaty s česnekem.
Pokračování 4 / 4
Světlé bagetky
8 kousků příprava: 50 minut + kynutí
60 g droždí, 1 lžička krupicového cukru, 350 g hladké mouky (ideálně typ 405) + na podsypávání, 1 polévková lžíce soli
Droždí rozpusťte ve 100 ml vlažné vody s cukrem. Vmíchejte 3 až 4 lžíce mouky, přikryjte a nechte 15 minut odležet. Pak vmíchejte zbytek mouky, sůl a 100 ml vlažné vody. Uhněťte poddajné těsto. Podle potřeby můžete samozřejmě trochu mouky nebo vody přidat. Přikryjte a nechte dvě hodiny kynout. Na pomoučněné pracovní ploše důkladně prohněťte a rozdělte na 8 stejně velkých kusů. Vytvarujte do podélných bagetek.Narovnejte dostatečně daleko od sebe na plech vyložený pečicím papírem, poprašte moukou, přikryjte a nechte odpočinout, tentokrát asi 40 minut. Mezitím troubu vyhřejte na 200 °C. Každou bagetku nařízněte a pečte 12 minut dozlatova.