Pečeme vánoční dorty - recepty pro vás

12. 12. 2011
Pečeme vánoční dorty - recepty pro vás
Mísa plná voňavého cukroví se objevuje na většině vánočních stolů. Avšak upéct kromě několika druhů cukroví a vánočky ještě vánoční dort, to už je opravdové umění. Přinášíme vám dva recepty na tuto pochoutku jako inspiraci.

VÁNOČNÍ DORT

Ingredience:

Těsto: 25 dkg polohrubé mouky 16 dkg cukru moučka 6 vajec 5 lžic oleje

Náplň: 25 dkg másla 12 dkg cukru moučka 3 dcl mléka 1 lžička rumu 1 vanilkový puding džem Schwartau (může být i jiný) – jahoda, malina

Marcipán: 20 dkg sušeného mléka (ideálně plnotučné) 20 dkg cukr moučka 2 lžičky oleje 3 lžičky mandlového aroma trochu vody (cca 30 ml)

Postup:

1) Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme trochu vody a uděláme sníh, žloutky utřeme s cukrem do pěny.

2) Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny. Do směsi přimícháme mouku a přidáme olej.

3) Těsto vlijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme si předtím vytřeli tukem a vysypali moukou (strouhankou, mletými oříšky).

4) Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut (dle potřeby).

5) Korpus dáme vychladnout.

6) Mezitím si připravíme krém. V mléce uvaříme puding, který nesladíme.

7) Ušleháme máslo s cukrem. K nim přidáme pudinkovou směs a lžičku rumu.

8) Dort rozřízneme jednou nebo dvakrát – záleží na tloušťce korpusu. Pozor, korpus musí být zcela studený!

9) Rozkrojený korpus potřeme krémem, střed potřeme i džemem, aby byl dort svěžejší a pikantnější. Pláty dáme na sebe.

10) Na vrch dortu připadne marcipánový potah.

Postup – marcipán:

1) Prosejeme sušené mléko s cukrem moučkou. K nim přidáme zbytek ingrediencí (olej, aroma, vodu – raději méně, postupně přidat dle potřeby – těsto eventuálně dohustit cukrem a sušeným mlékem).

2) Těsto zpracujeme nejprve vařečkou, dále pokračujeme rukama v igelitových rukavicích, aby bylo těsto lesklé a hladké. Je třeba to udělat důkladně!

3) Těsto se vyválí mezi igelitem, opatrně se přenese na dort, uhladí se namočenýma rukama. Přesahy můžete oříznout nožem.

OVOCNÝ DORT PRO VÁNOČNÍ POHODU

Ingredience:

8 vajec 150 g cukru moučka 140 g polohrubé mouky lžička jedlé sody 1 lžíce rumu 40 g kakaa Džem – višeň Nakrájené ovoce dle chuti – kiwi, banán, mandarinky, višně apod.

Krém: 1 vanilkový pudink 180 g másla 2-3 cukru moučka 4 dcl mléka

Postup – korpus:

1) Oddělte bílky a vyšlehejte z nich sníh. Přidejte do něj cukr a pokračujte ve šlehání.

2) Do sněhu jemně všlehejte žloutky, rum, pak mouku smíchanou s kakaem a jedlou sodou.

3) Vyhřejte formu – cca 150 stupňů.

4) Směs nalijte do dortové formy vystlané pečícím papírem a dejte do trouby. Po čtvrt hodině zvyšte teplotu na 180 stupňů. Nechte zhruba 20-30 minut péct. Zapíchnutím špejle do středu zjistíte, zda je dort hotový.

5) Dort nechte vychladnout, poté podélně rozkrájejte na 3 díly. Spodní pomažeme krémem, poklademe část ovoce, dáme další vrstvu korpusu a zopakujeme.

6) Vrchní vrstvu potřeme višňovým džemem a dozdobíme ovocem.

Postup – krém:

1) V hrnci připravíme pudink z mléka a vanilkového pudinku. Necháme zchladnout.

2) Máslo utřeme s cukrem a postupně do něj vetřeme vychlazený puding. Krém dáme do lednice.

PodíveJte se na další RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Mars vás svou kvadraturou vede k přehánění a přepínání se, což se týká také renovace vašeho bydlení. Také ke svým nejbližším jste náročnější, přičemž jste velmi nervózní, když s vámi…

Nejčtenější články

Články odjinud