Pečené kuře je v českých domácnostech již taková sváteční klasika a každá rodina má svůj oblíbený recept. Chcete-li ale vyzkoušet něco zcela nového, vybírejte z našich pěti receptů a pochutnejte si na kuřátku tak, jak ho neznáte!
Pečené kuře s dýní a bylinkami
Suroviny
1 ks kuřete
1 ks menší dýně
1 ks cibule
1–2 ks palice česneku
100 ml bílého vína
50 g másla
voda
pepř
sůl
snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu
koření na pečené kuře nebo jiné oblíbené koření na kuře
Postup
Kuře očistěte, osušte, zevnitř i zvenku osolte a okořeňte oblíbeným kořením, položte ho do pekáče vymazaného olejem, poklaďte plátky másla, mírně podlijte vodou a dejte péci pěkně zaklopené (případně pod alobalem) tak na 60 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, dle potřeby podlévejte a přelévejte výpekem.
Dužinu (oloupanou nebo i neoloupanou, záleží na druhu dýně) dýně zbavenou semínek nakrájejte na větší kostky nebo plátky, případně hranolky, jak kdo má rád, oloupanou cibuli na hrubší plátky, česnek rozdělte na jednotlivé stroužky, ty ale nechte neoloupané.
Předpečené maso vytáhněte, do pekáče od výpeku naskládejte dýni promíchanou s cibulí a bylinkami, poklaďte stroužky česneku, osolte, okořeňte pepřem, zalijte vínem a pak vraťte kuře zpět do pekáče. Dopečte doměkka již odkryté dalších 40–50 minut.
Jak na placaté kuře podle Koko? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Kuře pěti vůní
Suroviny
kuře 1 ks
sůl
pepř čerstvě mletý
med 2 PL
koření pěti vůní 1 ČL
slunečnicový olej 2 PL
česnek 4 stroužky nasekané
zázvor (čerstvý) 4 cm nadrobno
vývar kuřecí 250 ml
víno červené 125 ml
sójová omáčka 100 ml
jarní cibulka 4 ks nasekaná
chilli paprička 2 ks
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C. Kuře osolte a opepřete, posypte kořením pěti vůní a potřete medem. V kastrůlku na dvou lžících slunečnicového oleje opékejte minutu česnek a zázvor zvolna dožluta a pak zalijte vývarem, vínem a sójovou omáčkou.
Nechte bublat 10 minut a pak nalijte na kuře. Pekáček přikryjte alobalem a utěsněte. Pečte hodinu a pak sejměte alobal. Zvyšte teplotu na 220 °C a pečte dalších 20 minut doměkka a dozlatova. Na kaši uvařte pokrájené sladké brambory doměkka. V kastrůlku rozpusťte máslo se zázvorem a minutu ho zahřívejte. Slijte sladké brambory, osolte, opepřete a prošlehejte se zázvorovým máslem i olivovým olejem. Nakonec vmíchejte koriandr.
Na cukrový hrášek v pánvi na rozehřátém slunečnicovém oleji minutu opékejte chilli papričku, pak přidejte křehké hráškové lusky či podélně překrojené fazolky, osolte a míchejte asi dvě minuty, až jsou lesklé. Upečené kuře obložte hráškem nebo fazolkami, posypte jarní cibulkou a chilli a podávejte s kaší ze sladkých brambor.
Marta Pušová, Koko
19. října 2022
Pokračování 3 / 5
Pečené kuře s fazolovou nádivkou
Suroviny
2 stroužky česneku
100–150 ml vývaru
1 ks cibule
1 ks citronu
150 ml bílého vína
4–5 ks sušených rajčat v oleji
100 g choriza
400 g bílých sterilovaných fazolí
sůl
čerstvý tymián
mletý černý pepř
Postup
Nejdříve si připravte náplň do kuřete. Oloupané chorizo nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek očistěte a jemně nasekejte. Okapaná sušená rajčata nakrájejte na kostičky. Bílé sterilované fazole nechte okapat. Na malém množství olivového oleje za stálého míchání orestujte chorizo, pak přidejte cibuli s česnekem, které nechte zesklovatět. Pak ke směsi vmíchejte asi 1 lžičku lístečků čerstvého tymiánu, sušená rajčata a okapané fazole a vše pomalu opékejte asi 2 minuty, aby se všechny chutě propojily. Směs odstavte z tepla a nechte prochladnout.
Připravte si kuře, které očistěte, omyjte, osušte a dutinu břišní osolte. Pak kuře naplňte fazolovou směsí, otvor uzavřete citronem a zajistěte jehlami. Naplněné kuře potřete silnou vrstvou olivového oleje, osolte a posypte lžičkou sladké papriky, kterou rozmasírujte po celé ploše kuřete. Troubu předehřejte na 180 °C, do pekáče nalijte víno a vývar, vložte kuře a pekáč zakryjte alobalem. Takto připravené kuře pečte asi 50–60 minut doměkka, poté alobal odstraňte, kuře potřete vypečenou šťávou a dopečte při 220 °C dorůžova. Upečené kuře s fazolovou nádivkou vyjměte z výpeku. Z kuřete vyjměte citron, ze kterého vydlabejte veškerou dužinu přímo do výpeku, vše prošlehejte a omáčku sceďte přes síto do misky.
Pak z kuřete vyjměte fazolovou náplň, kterou přelijte částí omáčky, a kuře naporcujte. Naporcované kuře rozdělte na porce, obložte fazolovou náplní s chorizem, přelijte zbývající omáčkou a podávejte s opečeným bramborem.
Pokračování 4 / 5
Pečené kuře podle časopisu F.O.O.D.
Suroviny
1 kuře (nebo 2 jarní kuřátka)
máslo na potření kuřete a vymazání pekáče
sůl na dochucení
1 česnek – palice (větší)
pepř mletý na dochucení
1 citron (omytý, nakrájený na 4 dílky)
4 snítky tymiánu čerstvého
2 snítky rozmarýnu čerstvého
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Kuřata řádně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Vnitřek osolte a vložte do něj nakrájený citron, stroužky očištěného česneku, snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu. Kýty svažte kuchyňským provázkem. Celá kuřata dobře osolte a opepřete. Pak důkladně potřete máslem a vložte do vymazaného pekáče. Pečte v dobře vyhřáté troubě asi 60 minut (přesná doba pečení odpovídá konkrétní váze kuřete). Podávejte s vařeným bramborem nebo rýží.
Markéta Žídková
10. listopadu 2021
Pokračování 5 / 5
Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Suroviny
Kuře
1 kuře
sůl
4 ks slaniny
pepř mletý
Nádivka
sůl
2 ks vejce
1 hrst petržele nasekané
pepř mletý
4 ks toastového chleba
100 ml smetany ke šlehání
1 špetka muškátového oříšku
150 g kaštanů loupaných vařených
Postup
Do kuřete vetřete sůl a pepř. Připravte nádivku. Toastový chléb nakrájejte na drobné kostičky. Rozložte je na plech a za nízké teploty (50 °C) sušte v troubě. Přesuňte je do mísy a zalijte smetanou. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek, najemno nasekané kaštany, zelenou petrželku a promíchejte.
Oddělte žloutky od bílků, žloutky přidejte do mísy a vše promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh a postupně ho do směsi vmíchejte. Nádivkou naplňte kuře a párátky uzavřete otvor. Kuře přendejte do zapékací misky a rozložte na něj plátky slaniny. Pečte při 180 °C asi hodinu a půl.
Pan Cuketka
27. listopadu 2020