Pečené marinované houby chutnají jako z grilu. A geniálně nahradí maso!

Pečené marinované houby chutnají jako z grilu. A geniálně nahradí maso!

Houby jsou skvělou náhražkou masa. A pokud s nimi jako s masem pracujete, bohatě se vám odmění na plné chuti. Použít je pak můžete do salátů, gyrosu, sandwichů nebo burgerů. A protože lesy jsou letos zatím suché, budeme pracovat s velkými hnědými žampiony Portobello. Recept blogerky Koko najdete také na videu na konci článku.

Ingredience na jeden plný plech:

10 ks velkých houbových klobouků (např. žampionů Portobello)
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce kořenicí směsi na gyros nebo RUB
1 lžíce uzené papriky
1 lžička sušeného česneku
šťáva z 1 citronu
100 ml bílého vína
2 lžíce javorového sirupu nebo medu (případně kečupu)
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce smokey BBQ omáčky (možno vynechat)
sůl a pepř podle potřeby

Postup

Ze všeho nejdříve si připravíme marinádu. Do misky nalijte olej, vsypte koření, které ladí s houbami – třeba gyrosové nebo grilovací Rub. Pokud máte doma zázrak zvaný uzená paprika, dosáhnete její pomocí grilovacího efektu. Kořením nešetřete, houby toho nasáknou opravdu dost. Přidejte sušený česnek, sůl (nebyla-li v předchozích kořenicích směsích) a nahrubo namletý pepř. K houbám neodmyslitelně patří kyselost, takže budeme kyselit rovnou dvakrát – vymačkejte šťávu z citronu a přilijte deci bílého vína. Kyselost vyvážíme ještě něčím sladkým – trochou medu nebo javorového sirupu, případně se nebraňte ani sladkému kečupu. Všechno důkladně prošlehejte. Podle chuti můžete ještě dosolit, teď ale zkuste místo soli sójovou omáčku, ta si s houbami také skvěle rozumí.

Žampiony nemusíte loupat, stačí odstranit nohu, kloboučky vložit do marinádové lázně, v ní je pořádně "vykoupat" a poté je dát na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Houby vždycky pečte klouboučky dolů. Troubu zapněte na horký vzduch na 200 stupňů, klasickou troubu na 220 stupňů. Hotovo budete mít zhruba po 25–30 minutách. Houby se sice smrsknou skoro o polovinu, ale uvnitř kloboučků budete mít tekuté zlato v podobě marinády. Upečené je můžete použít místo masa v dušených pokrmech, v burgerech nebo na nudličky nakrájené v gyrosu. V uzavřené sklenici s marinádou vydrží v ledničce tři dny. Podívejte se na postup na videu:

Doporučujeme

Články odjinud