Pečené vepřové koleno. V chytré troubě připravíte dokonalou lahůdku

11. 9. 2020
Pečené vepřové koleno. V chytré troubě připravíte dokonalou lahůdku
Vepřové koleno můžete péct buď pozvolna, nebo zprudka, anebo ho jednoduše přenechat vaší troubě se šestým smyslem. A ta si s ním poradí dokonale. Zkuste jednoduchý recept podle blogerky Koko. Postup najdete také na videu na konci článku.

Ingredience

1 vepřové koleno s kostí a kůží
2 lžíce olivového oleje
¾ lžičky soli
čerstvě mletý pepř
2 lžíce majonézy
2 lžíce tučné zakysané smetany
lžička dijonské hořčice
strouhaný čerstvý křen podle chuti
pár snítek petrželky
chléb a nakládané okurky k servírování 

Postup

Podle apetitu strávníků zvolte buď menší přední, nebo větší zadní koleno, každopádně musí být s kostí i kůží. Po vytažení z lednice ho nechte hodinu odpočívat a pak ho důkladně potřete olejem a vydatně osolte, pepřem samozřejmě také nic nezkazíte. Na hlubší plech položte pečicí papír a nalijte na něj vodu, aby bylo celé dno pokryté. Tím ochráníte troubu před odkapáváním tuku při pečení na mřížce. Máte-li sondu, vpíchněte ji do masa ideálně směrem podél kosti, a to asi centimetr až dva od ní. Koleno položte na mřížku, zapojte sondu a jednoduše zvolte přednastavený program a nechte péct 50–70 minut.

Nyní máte čas na přípravu křenové remulády. V misce smíchejte majonézu, tučnou zakysanou smetanu a dijonskou hořčici. Nastrouhejte najemno kousek čerstvého křenu. Remuládu opepřete a přidejte nasekanou petrželku. Vše pořádně promíchejte, ať se chutě spojí. V troubě mezitím zlátne koleno, při 75 °C je hotovo. Po vyjmutí z trouby ho nechte čtvrt hodinky odpočívat. Servírujte ho s remuládou, chlebem a okurkami.

Podívejte se na postup na videu: 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

O nespokojenosti v životě nemůže být řeč. Nenajde se na něm momentálně ani jediná chybička. Milí Střelci, užívejte si to. Ke konci měsíce všemu nasadíte korunu a postoupíte o pořádný kus…

Nejčtenější články

Doporučujeme