Nakyslý, osvěžující, plný pektinu – angrešt je ideální do koláčů, které potřebují strukturu a kontrast. A přesně to umí traybake, koláč na plech v britském stylu. Peče se na plechu, bez složitého vrstvení, zato s pořádnou porcí ovoce, drobenky a s vůní, která promění kuchyň v neodolatelné místo. Hotovo máte raz dva, protože příprava je rychlá a jednoduchá.
Angrešt: Zapomenutý hrdina zahrad našich babiček
Možná jste ho v posledních letech trošku upozadili; na sociálních sítích víc září maliny a borůvky. Pro mě je ale hrdinou léta právě angrešt. Zvlášť v těch posledních, horkých, kdy mnoho jiných keřů strádá suchem, on plodí bohatě dál. Když dozraje, má plnou chuť, krásně praská mezi zuby a jeho kyselost umí v koláčích doslova čarovat.
Jak na očištění angreštu
Někomu stopky vadí, jiný je bere jako součást angreštu. Pravda ale je, že i malá stopka nebo bubák (zbytek květního kalichu) můžou v ústech pokazit celé sousto. Čištění je ale snadné: Vezměte nůžky na nehty nebo malý nožík, plod držte mezi prsty a odstřihněte obě strany. Dvě sekundy na kus a je hotovo. Poté angrešt důkladně omyjte studenou vodou.
Angreštový koláč s mandlovou drobenkou
Budete potřebovat:
Na těsto:
-
200 g změklého másla
-
180 g třtinového cukru
-
3 vejce
-
200 g hladké mouky
-
1 lžičku prášku do pečiva
-
1 lžičku vanilkového extraktu
-
300 g očištěného angreštu
Tip:
Pokud máte velmi šťavnatý angrešt, promíchejte ho předem s lžící cukru a trochou strouhanky – pomůže to nasáknout přebytečnou tekutinu.
Na drobenku:
-
50 g másla
-
50 g cukru
-
50 g hladké mouky
-
50 g plátků mandlí
Postup:
-
Troubu předehřejte na 180 °C a plech (asi 20 × 30 cm) vyložte pečicím papírem.
-
V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidávejte vejce jedno po druhém, poté vanilku. Nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
-
Těsto rozetřete na plech a poklaďte angreštem. (Kdo chce, může angrešt rovnou zamíchat do těsta.)
-
Drobenku připravte promnutím všech surovin prsty. Nasypte ji rovnoměrně na těsto.
-
Pečte 35–40 minut dozlatova. Pokud koláč zkoušíte špejlí, mějte na paměti, že angrešt pustí šťávu. Nechte jej vychladnout a poté krájejte. Výborně chutná se zakysanou smetanou.
Zdroj: autorský článek, Bbcgoodfood.com