Pečení na víkend: Rychlý koláč s angreštem | Foto: iStock

Foto: iStock

Pečení na víkend: Rychlý koláč s angreštem

Nakyslý, osvěžující, plný pektinu – angrešt je ideální do koláčů, které potřebují strukturu a kontrast. A přesně to umí traybake, koláč na plech v britském stylu. Peče se na plechu, bez složitého vrstvení, zato s pořádnou porcí ovoce, drobenky a s vůní, která promění kuchyň v neodolatelné místo. Hotovo máte raz dva, protože příprava je rychlá a jednoduchá.

Angrešt: Zapomenutý hrdina zahrad našich babiček

Možná jste ho v posledních letech trošku upozadili; na sociálních sítích víc září maliny a borůvky. Pro mě je ale hrdinou léta právě angrešt. Zvlášť v těch posledních, horkých, kdy mnoho jiných keřů strádá suchem, on plodí bohatě dál. Když dozraje, má plnou chuť, krásně praská mezi zuby a jeho kyselost umí v koláčích doslova čarovat.

Jak na očištění angreštu

Někomu stopky vadí, jiný je bere jako součást angreštu. Pravda ale je, že i malá stopka nebo bubák (zbytek květního kalichu) můžou v ústech pokazit celé sousto. Čištění je ale snadné: Vezměte nůžky na nehty nebo malý nožík, plod držte mezi prsty a odstřihněte obě strany. Dvě sekundy na kus a je hotovo. Poté angrešt důkladně omyjte studenou vodou.

Angreštový koláč s mandlovou drobenkou

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g změklého másla

  • 180 g třtinového cukru

  • 3 vejce

  • 200 g hladké mouky

  • 1 lžičku prášku do pečiva

  • 1 lžičku vanilkového extraktu

  • 300 g očištěného angreštu

Tip:

Pokud máte velmi šťavnatý angrešt, promíchejte ho předem s lžící cukru a trochou strouhanky – pomůže to nasáknout přebytečnou tekutinu.

Na drobenku:

  • 50 g másla

  • 50 g cukru

  • 50 g hladké mouky

  • 50 g plátků mandlí

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech (asi 20 × 30 cm) vyložte pečicím papírem.

  2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidávejte vejce jedno po druhém, poté vanilku. Nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva.

  3. Těsto rozetřete na plech a poklaďte angreštem. (Kdo chce, může angrešt rovnou zamíchat do těsta.)

  4. Drobenku připravte promnutím všech surovin prsty. Nasypte ji rovnoměrně na těsto.

  5. Pečte 35–40 minut dozlatova. Pokud koláč zkoušíte špejlí, mějte na paměti, že angrešt pustí šťávu. Nechte jej vychladnout a poté krájejte. Výborně chutná se zakysanou smetanou. 

Zdroj: autorský článek, Bbcgoodfood.com

Doporučujeme

Články odjinud