Pečivo jako nepřítel? Co se stane, když ho vypustíte z jídelníčku?

Pečivo jako nepřítel? Co se stane, když ho vypustíte z jídelníčku?

Co je vlastně správné jíst? Podle rad, které se kolem nás objevují, to vypadá, jako by nebylo zdravé téměř nic. Ani sacharidy nejsou tělu příliš prospěšné, vynechat je zcela ze stravy ale nemusí vždy být správné.

Únava a energie

Svaly potřebují sacharidy jako zdroj energie. Jakmile je vynecháte, dojde sice k výraznému úbytku na váze, zároveň se ale budete cítit velmi unavená. Je tu také velké riziko následného jojo efektu. Pro udržení energie se proto doporučují celá zrna, která jsou zdrojem hořčíku, železa i vitamínů řady B.

Pokračování 2 / 7

Rychle zhubnete

První věc, kterou zaznamenáte, když ze svého jídelníčku vynecháte sacharidy, bude úbytek na váze, a to dost výrazný. Když totiž jíte sacharidy, ukládají se jako glykogeny a každý gram sacharidu třikrát až čtyřikrát nabyde ve vodě. Proto se při vynechání sacharidů začne tělo zbavovat i vody.

Pokračování 3 / 7

Potíže s trávením

Jakmile se vzdáte veškerého sacharidového pečiva, tělo se začne bránit. Projevy mohou být různé a jedním z nich je například zácpa. Důvodem je náhlý nedostatek vlákniny, která je k dispozici právě v celozrnném pečivu. Vláknina pomáhá snížit obezitu a chronická onemocnění, navíc pomáhá správnému trávení. Proto je dobré ji dostat do těla jinými způsoby.

Pokračování 4 / 7

Konec mlsnému jazýčku

Nevýhoda rafinovaných sacharidů je, že zvyšují hladinu cukru v krvi, čímž stoupají chutě. Jakmile přestanete jíst rafinované sacharidy, srovná se i hladina cukrů v krvi a vy nebudete mít návaly hladu. Snadněji se pak vyrovnáte s chutěmi na sladké a nezdravé jídlo.

Pokračování 5 / 7

Pocit jako při chřipce

Při odstranění sacharidů ze stravy se dostaví jakési abstinenční příznaky. Mozek totiž považuje sacharidy za svůj zdroj energie a když dojdou, čerpá sílu z glykogenu. Ten se ale časem vyčerpá také, a tak se objevují vedlejší příznaky jako zápach a sucho v ústech, slabost, nespavost či nevolnost. Tyto jevy jsou ale jen přechodné, tělo se absenci cukru časem přizpůsobí.

Pokračování 6 / 7

Náladovost

Fyzicky se možná budete cítit dobře, jakmile vypustíte pečivo, protože vám zmizí bříško. Nálada ale nebude zrovna nejlepší, protože právě sacharidy zvyšují hladinu serotoninu, kterému se říká hormon štěstí. Nízký příjem sacharidů může vést až k depresím a pro ty, kteří řeší stres přejídáním, může být škodlivý.

Pokračování 7 / 7

Horší cvičení

Pro získání vytrvalosti a pro zátěžové cvičení jsou sacharidy hlavním zdrojem energie. Schopnost produkovat sílu se odstřihnutím sacharidů sníží na minimum. V posilovně tak budete daleko víc trpět a vaše výsledky budou žalostné.

Doporučujeme

Články odjinud