Pečujete o seniora? Stát vám může pomoci

Pečujete o seniora? Stát vám může pomoci

Stáří si postupně bere svou daň. Pokud se rozhodnete pečovat o seniora sami, čeká vás zápřah nejen na fyzické, ale i na psychické síly. Jak si nepřidělávat vrásky z budoucí finanční situace, vám poradí tento článek.

Finanční podpora

Pokud senior potřebuje každodenní péči, je jasné, že jeho ošetřovatel nemůže chodit do práce. S vyvážením rodinného rozpočtu vám může pomoci stát. Zažádejte o podporu, na kterou máte nárok podle rozsahu dlouhodobé domácí péče.

Příspěvek na péči o osobu blízkou

Tento příspěvek náleží lidem, kteří jsou v každodenním životě závislí na pomoci jiné osoby. Lze jím hradit služby sociálních pracovníků nebo finančně vypomáhat rodinným příslušníkům, kteří péči o blízkou osobu převzali.

Pro rok 2019 stoupla maximální výše příspěvku na 15 200 Kč. Celková částka se vypočítává na základě stupně závislosti. Zda i váš senior spadá to jednoho ze 4 stupňů, zjistíte snadno na webových stránkách průvodce dlouhodobou péčí.

Dlouhodobé ošetřovné

Pokud člen vaší rodiny potřebuje po hospitalizaci v nemocnici celodenní péči, můžete si požádat o dlouhodobé ošetřovné. To je vypláceno z nemocenského pojištění a mají na něj nárok zaměstnanci i podnikatelé.

Pokud je nemocný hospitalizován min. 7 dnů a jeho zdravotní stav vyžaduje péči alespoň v následujících 30 dnech, pak lze požádat o dlouhodobé ošetřovné. O přiznání dávky rozhoduje lékař, při propuštění hospitalizovaného z nemocnice. Požádat může:

  • manžel, registrovaný partner nebo druh hospitalizovaného,

  • příbuzní v přímé nebo pobočné řadě (tchán, neteř nebo teta),

  • manžel nebo registrovaný partner těchto příbuzných.

Dlouhodobé ošetřovné se počítá stejně jako nemocenská. Je to tedy 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Ošetřovné

I ošetřování při krátkodobé nemoci může způsobit finanční zátěž. O ošetřovné lze požádat při péči o nemocného člena rodiny. Částka se také počítá jako nemocenská, ale má na něj nárok pouze zaměstnanec, který má smlouvu na HPP. Maximální doba ošetřování je 9 dní.

1257-2.jpg

Odborná pomoc

Pokud se péče o dlouhodobě nemocného člena rodiny nemůžete ujmout sami, máte na výběr z několika možností. Mimo státních domovů pro seniory jsou i soukromé. Vybírejte pečlivě.

Léčena dlouhodobě nemocných

Takzvané LDN svým vzhledem i režimem připomínají spíše nemocnice. V pokojích je více pacientů a prostor pro jejich osobní věci není velký. Pacienti si mohou vzít pouze pár fotek nebo knížek. Léčebny nejčastěji pomáhají při náhlém zhoršení zdravotního stavu. Maximální délka pobytu v LDN je 90 dnů.

Pečovatelské domy, domovy pro seniory

V těchto zařízeních mají senioři svůj malý byt nebo pokoj. O jejich bezpečí, stravu i rozptýlení se starají sestřičky. Problém bývá s obsazeností těchto zařízení. Často jsou vypsané čekací listiny a na místo může senior čekat i roky. Cena se pohybuje kolem 10 tisíc za měsíc.

Doporučujeme

Články odjinud