Pečujte o dětské zoubky

Pečujte o dětské zoubky

Jedním z důležitých hygienických návyků, které bychom měli u našich dětí pěstovat od raného věku, je péče o zuby. 

Pečujte o dětské zoubky

Jedním z důležitých hygienických návyků, které bychom měli u našich dětí pěstovat od raného věku, je péče o zuby. 

Vývoj silných zubů, které budou odolávat kazu, závisí nejen na péči o ně, ale také na stravě.  První zuby se dítěti tvořily již v těhotenství, tudíž bylo důležité, jak se matka stravuje. Pro růst silných a zdravých zubů, které vyrostou později, je důležitá správná výživa dítěte a péče o stávající první chrup.

Nezastupitelnou roli hraje ve výživě dostatek vápníku a vitaminu D, neboň jsou nezbytné pro růst kostí a zubů ( také pro správnou funkci svalů a srážlivost krve). Vápník naleznete v chlebu a jiných obilovinách, avšak koncentrovanějším zdrojem je mléko. Půl litru denně zajistí potřebný vápník. Dítě často tolik mléka nevypije, ale mléko může být součástí i jiných pokrmů ( bramborová kaše, omáčky, sýry...). Jestliže se stravujete jako vegetariáni, vaše děcko nedostává mléko, vejce, ani jiné mléčné výrobky, poraďte se s lékařem, který vám může doporučit jako doplněk výživy některé minerální látky a vitamíny. Vitamín D je obsažen ve vhodné koncentraci ve vaječných žloutcích a rybím tuku, v těle se vitamin D tvoří působením slunečního světla. 

Zjistěte, zda voda u vás doma obsahuje dostatek fluoru. Fluor posiluje zubní sklovinu, zvyšuje odolnost vůči kazu a dětský nebo zubní lékař vám může předepsat fluorid v tabletkách.

Naučte dítě si pravidelně čistit zuby, alespoň dvakrát denně, zejména, když se již prořízly stoličky, na kterých ulpívá snadno potrava. Rozhodně čistěte zuby dítěti před spaním a vždy používejte pastu s fluoridem. Jestliže dítě konzumovalo sladkosti, cukr zůstává dlouho na zubech a vytváří kyselé prostředí, které napomáhá vzniku zubního kazu. Nejlepší je dát dítěti napít vody, aby se ústa vypláchla. 

Kdy navštívit poprvé zubního lékaře? Tuto návštěvu neodkládejte příliš dlouho, mělo by k ní dojít ještě před druhými narozeninami dítěte. Taková návštěva není ztrátou času, i když první zuby stejně vypadají. Zdravé mléčné zuby a jejich poloha jsou mimořádně důležité pro trvalý chrup.

Autor: Dana Alsherová

Doporučujeme

Články odjinud