5
Fotogalerie

Pečujte o své tělo!

Nikdy není pozdě na to, abyste začala pečovat o své tělo ještě intenzivněji než doposud a pomocí produktů odpovídajících vašemu typu pokožky. Za péči, kterou sama sobě věnujete, se vám pokožka odmění. Budete tak krásná, jak se o sebe budete starat.

Denně

Nedoceněnou a přitom téměř nejefektivnější péčí je spánek. Dbejte na to, abyste spala osm hodin denně v dobře větrané místnosti na pohodlné posteli a aby váš zasloužený odpočinek nebyl rušený vnějšími podněty. Krátká meditace před usnutím pomůže odehnat starosti a pročistí vaši mysl. Nekvalitní spánek má za následek dehydrataci pokožky a její ochabnutí. Zbavit každý den pokožku nečistot sprchovým gelem, olejem či tuhým mýdlem bohužel k dokonalé hygieně nestačí.

Nutná je i exfoliace, která odstraní odumřelé buňky. Pokud z pokožky nánosy odumřelých buněk pravidelně neodstraňujete, riskujete, že se vám ucpou póry. Důsledkem nedostatečné exfoliační péče je svědění, na kůži se mohou objevit zarudlá, přecitlivělá místa. Vynikajícím přírodním exfoliátorem je med smíchaný s ovesnými vločkami. Tato směs odumřelé buňky spolehlivě odstraní a zároveň hydratuje kůži. Po každodenní sprše je nutné věnovat péči dostatečné hydrataci a nikdy ji nevynechat. Hydratace osvěží pokožku a pomáhá ji udržet mladistvou. Podle typu pokožky si vyberte vhodný hydratační přípravek a zaměřte se na produkty, které dokážou pokožku nadopovat kreatinem – proteinem napomáhajícím tvorbě kolagenu a elastinu.

Normální pokožka

Tento typ pokožky nevyžaduje žádnou speciální péči. Vykazuje pravidelnou velikost pórů a vylučuje přiměřené množství kožního mazu. To však neznamená, že normální pleť se nepotýká s kožními problémy, jako jsou například ucpané póry, proto je zapotřebí ji čistit a hydratovat.

Suchá pokožka

Suchá kůže má uzavřené póry a na povrchu nevylučuje žádný maz. Proto je na ní zřetelně vidět, že potřebuje zvlhčit a vyživit. Tento typ pokožky má sklon k loupání a někdy se objevuje i krvácení. Její stav se horší zejména během zimy a sucha. V tomto případě používejte k denní hygieně pouze mycí gely na bázi oleje a k hydrataci vysoce hydratační hutný krém obohacený o výživné složky, jako je bambucké máslo či jojobový olej, aby se pokožka patřičně zvláčnila.

Mastná pokožka

Mastnou pokožku je ze všech typů nejjednodušší určit, jelikož hned na první pohled je zjevné, že má dostatek nebo nadbytek mazu, protože se výrazně leskne. Tento typ pokožky vykazuje velké rozšířené póry, kůže má tendenci produkovat velké množství mazu, čímž se pleť mastí a je náchylná ke vzniku akné. Vyplatí se používat kvalitní tuhé mýdlo obohacené o esenciální oleje a jemný exfoliant určený pro mastný typ pokožky.

Smíšená pokožka

Smíšená pokožka je kombinací již zmíněných typů pokožky. Smíšená pokožka vlastně není ani suchá, ani mastná. Kožní maz produkuje jen v některých částech a ostatní části bývají naopak suché a přecitlivělé. Proto se vyplatí používat několik druhů mycích gelů i hydratačních prostředků – vždy s ohledem na to, na kterou část těla je nanášíte.

Citlivá pokožka

Nejproblematičtější typ pokožky. Lidé s tímto typem pokožky se často setkávají s podrážděním, které může být způsobeno hned několika faktory, jako jsou chemické látky, počasí, nevhodná kosmetika, nevyhovující oděv apod. Vyplatí se vybírat z nabídky kosmetických firem pouze produkty vyvinuté speciálně pro tento typ pokožky.

Pokožku těla chráníte v průběhu dne oděvem, a proto tolik netrpí vnějšími vlivy, zato ruce jsou neustále odhaleny, a tudíž vystaveny všemu. Nejenže s nimi vykonáváte manuální práce, ale dotýkáte se počítače, uklízíte, škrábete zeleninu, ruce si zkrátka zaslouží odpovídající péči. Na pracovním stole mějte vždy v pohotovosti hydratační krém na ruce, kterým ruce natírejte několikrát denně. Na noc si dopřejte pořádnou dávku hydratačního krému a ruce, včetně nehtových lůžek, důkladně promastěte. Ráno a večer byste neměla zapomenout na oblast dekoltu a hydratovat ji pleťovou vodou a zjemnit výživným krémem. Večer je dobré si dopřát jemnou masáž relaxačním olejem. Provádí se tak, že zvednete levou paži a pravou rukou dlouhými táhlými pohyby postupujete od spodní linie pravého prsu až ke klíční kosti a do podpažní jamky na levé straně, tento postup zopakujete i na druhé půlce těla. Dále pokračujete od klíční kosti směrem nahoru až do linie brady. Touto automasáží pečujete nejen o krásný dekolt, ale denně kontrolujete změny v oblasti prsů, což je důležitou zdravotní prevencí.

Týdně

V dnešní době si mnoho žen nedokáže představit svůj život bez hladce oholeného podpaží, nohou a třísel. Možností, jak toho docílit, je hodně.

Depilace

Jedná se o nejrychlejší metodu, která je zároveň bezbolestná a díky této kombinaci je velmi oblíbená u spousty žen. Naopak nevýhoda této volby se skrývá v její časové účinnosti. Dochází k odstranění vrchních viditelných částí a chloupek tak doroste během pár dní. Můžete použít žiletku, holicí strojek či depilační krém. Pamatujte, že pravidelné holení pomáhá udržovat pokožku zdravou a zbavuje ji odumřelých buněk. Používání vyživujícího gelu na holení snižuje riziko podráždění na minimum a zklidňuje suchou pokožku. Zvolte k němu holicí strojek, který obsahuje hydratační pásek.

Epilace

Jedná se o odstraňování chloupků pomocí nejrůznějších vosků, cukrových hmot, samolepicích proužků či epilačních přístrojů. Tato metoda skrývá velké plus – po tomto odstranění vydrží pocit hladkosti až po dobu několika týdnů. Naopak slabou stránkou této metody je bolestivost. Depilační a epilační procedury zpříjemní armáda kosmetických pomocníků. K dostání je mnoho typů krémů nebo pěn na holení, které po nanesení zvlhčí chloupky a napomohou jejich snazšímu odstranění. Epilační přípravky částečně naruší kořínek chloupku, a proto je efekt trvalejší. U těchto přípravků je velmi důležité před vlastním použitím vyzkoušet, zda nejste alergická na některou složku přípravku.

Zpevňující kúra

Také si dopřejte přípravek, který rozežene usazující se pomerančovou kůru. Speciálně vyvinuté krémy či séra bojují s celulitidou aktivními složkami, které regenerují a vyhlazují pokožku. Zároveň pročišťují tkáně a aktivují enzymy rozpouštějící a spalující tuky. Navíc podporují imunitní systém pokožky, regenerují buňky a přispívají k dlouhodobé vláčnosti pokožky.

Měsíčně

Masáže jsou považovány za jeden z vůbec nejstarších léčebných prostředků užívaných již po tisíciletí k odstranění bolesti, nastolení dobré nálady a k zotavení svalstva. První z pozitivních účinků spočívá ve zlepšení prokrvení, tím se urychluje přísun kyslíku a živin a současně dochází ke zvýšenému odplavování odpadních látek zadržovaných ve svalech. Urychluje se tedy celková regenerace organismu. Mají také velmi blahodárný vliv na mysl. Dochází k celkovému uvolnění, odstranění únavy a stresu, který je mnohdy původcem zatuhlého a bolavého svalstva zejména v oblasti šíje a ramen. Když si dopřejete pravidelnou masáž, završenou zábalem, snížíte nahromaděné napětí a staženým bolavým svalům navrátíte zpět jejich pružnost. Po masáži se budete cítit mnohem spokojenější a pozitivnější. Aktuální nabídka masáží je velmi bohatá – vybrat si můžete od masáží klasických přes ruční lymfatické masáže až po exotické masážní rituály, jako tradiční léčebné thajské masáže, shiatsu či ájurvédu.

Pedikúra a manikúra

Nohy nejsou obdařeny hojným počtem mazových žláz, a proto je kůže na nohou sušší a drsnější. Navíc nás nohy nosí celý život. Pokud se rozhodnete pro domácí pedikúru, nesmíte odbýt napařování, díky němuž se snáze odstraní zrohovatělá pokožka. Chodidlům poté dopřejte peeling a na závěr je hydratujte speciálním krémem. Již patnáct tisíc let př. n. l. používal pračlověk kameny a mušle nejen na stavbu obydlí nebo na přípravu jídla. Archeologické nálezy pocházející ze severního Turecka totiž ukazují, že lidé doby kamenné servírovali čerstvě zabitou zvěř pouze zvláštně upravenýma rukama i zvelebenými nehty, že zkrátka dbali na manikúru. Základem důstojné péče o ruce zůstávají čisté nehty upravené do pravidelného tvaru. Záleží jen na vás, zda se svým nehtům budete věnovat doma, vybavená odpovídajícími instrumenty a kosmetickými přípravky, nebo se svěříte do péče profesionální manikérky.

24 hodin denně, 7 dní v týdnu

Nezapomeňte, že všechny zkrášlovací procesy zůstanou vždy jen doplňkovou péčí, pokud nezačnete u výběru vhodného jídla, které vás nejen zasytí, ale především podpoří krásotvorné procesy v těle. Výživa zevnitř dokáže divy. Vitamin A napomáhá růstu buněk, vitaminy skupiny B zase ovlivňují produkci kolagenu a podílejí se na hojení zánětů či bolavých ústních koutků. Byly doby, kdy se tvrdilo, že vitamin C je zázračný všelék a že si poradí se vším od nachlazení po rakovinu, dnes je jisté, že vitamin C podporuje růst a podílí se na produkci kolagenu. Místo toho, abyste začala den šálkem kávy či čaje, dopřejte si velkou sklenici vlažné vody s několika kapkami citronu a pokračujte snídaní sestávající z čerstvého ovoce. V průběhu celého dne musíte vypít takových sklenic vody hned několik. Součástí oběda i večeře by měla být vždy čerstvá zelenina, která vybaví tělo potřebnou dávkou antioxidantů, jež svedou ve vašem těle bitvu s volnými radikály způsobujícími stárnutí. Jedno jídlo denně by mělo obsahovat sóju či mořskou rybu, které jsou zásobárnou proteinů, jež pokožku zpevňují zevnitř a pomáhají udržovat její mladistvý vzhled.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta.

ČTĚTE TAKÉ:
Největší módní propadáky na Oscarech 2011!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud