Chilli con carne na pivě Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

Chilli con carne na pivě Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

Avokádová polévka se salsou Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
Mango s kokosovou zmrzlinou Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
Salát Ceviche Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
Polévka z koriandru Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
7
Fotogalerie

Pěkně ostrá mexická kuchyně. Recepty, které stojí za to vyzkoušet

Neobejde se bez fazolí, kukuřice, tortill a hodně pálivých papriček! Pravá mexická kuchyně totiž rozhodně není pro jemné jazýčky. A určitě zkuste papričky chipotle, které jsou vlastně uzené jalapeños.

Chilli con carne na pivě

4–6 porcí - příprava: 2 hodiny

  • 500 g hovězího hrudí
  • 2 lžíce oleje
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 500 ml světlého piva
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • 400 g černých fazolí ve slaném nálevu
  • 200 g mražené cukrové kukuřice
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr

Maso nakrájejte a na oleji opečte ze všech stran. Cibuli a česnek nasekejte a s masem a výpekem vložte do pekáče. Osolte, opepřete, přidejte římský kmín a duste v troubě při 175 °C asi 30 minut. Pak vmíchejte rajský protlak, podlijte pivem a duste ještě 30 minut. Odklopte a pečte do změknutí masa. Nakonec přidejte slité fazole a kukuřici, zvyšte teplotu na 190 °C a zapečte. Podávejte s tortillami posypané nasekaným koriandrem.


Avokádová polévka se salsou

6 porcí - příprava: 30 minut + chlazení

  • 5 zralých avokád
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek nasekané cibule
  • 1 lžíce drceného česneku
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • limetková šťáva podle chuti
  • sůl
  • tabasko
  • avokádový olej

SALSA:

  • 1 hrnek loupaných rajčat
  • 1/2 hrnku jemně nasekané cibule
  • 1 lžíce nasekaných papriček jalapeños
  • 1–2 lžíce limetkové šťávy
  • hrst nasekaného koriandru
  • sůl

Avokádo vypeckujte a dužninu nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, vývar, avokádo, limetkovou šťávu, sůl a zastříkněte tabaskem. Povařte asi 5 minut, rozmixujte a trochu zřeďte vodou. Dejte do ledničky vychladit. Všechny ingredience na salsu smíchejte v míse. Zakryjte fólií a také nechte vychladit. Polévku podávejte se salsou, nachos a avokádovým olejem.


Mango s kokosovou zmrzlinou

4–6 porcí - příprava: 20 minut

  • 2 limetky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 manga
  • máslo na vymazání
  • kokosová zmrzlina

Kůru a šťávu z limetek svařte s cukrem a trochou vody na sirup. Manga oloupejte, vyjměte pecku a nakrájejte je na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte plátky manga a zalijte sirupem. Krátce zapečte v troubě a podávejte s kopečkem kokosové zmrzliny.


Salát Ceviche

4–6 porcí - příprava: 20 minut + chlazení

  • 400 g rybího filé (nebo půl na půl s krevetami)
  • 5–6 limetek
  • 3 rajčata
  • 1 zelená paprika
  • 1 střední cibule
  • 4 lžíce nasekané petržele
  • 2 lžíce čerstvého koriandru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 nasekané papričky jalapeños
  • 2 lžíce bílého octa

Rybu nakrájejte na menší kousky, krevety očistěte. Z limetek vymačkejte šťávu, nalijte ji do misky a nechte v ní maso i krevety marinovat přes noc v chladničce. Občas promíchejte. Rajčata a papriku nakrájejte na malé kostičky, cibuli na plátky. Bylinky nasekejte najemno. Šťávu slijte a k marinovanému masu přimíchejte všechny ostatní ingredience. Znovu vychlaďte. Servírujte ve skle, ideálně na ledu.

Náš TIP: Můžete přidat také na plátky nakrájené avokádo a nasekané černé olivy. Pálivých papriček dejte víc nebo méně podle chuti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Polévka z koriandru

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 svazek čerstvého koriandru + na ozdobu
  • 400–500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 200 ml zakysané smetany + k podávání
  • chilli vločky
  • 4 lžíce avokádového oleje

Lístky koriandru dejte do vyšší úzké nádoby spolu s trochou vývaru a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, do ní vmíchejte vychladlý vývar a důkladně prošlehejte. Česnek prolisujte, přidejte ho do polévky, přilijte koriandrovou směs, dochuťte solí, pepřem a kmínem a asi 15 minut vařte na mírném plameni. Ke konci vmíchejte zakysanou smetanu, a pokud je polévka moc hustá, ještě trochu vývaru nebo vody. Na talíři ozdobte lžící zakysané smetany, lístky koriandru, chilli vločkami a nakonec pokapejte avokádovým olejem.


Guacamole tacos s vepřovým masem

6–8 porcí - příprava: 30 minut

  • 8 kukuřičných tortill
  • olej ve spreji
  • 2 hrnky pečeného vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 paprička jalapeño
  • čerstvý koriandr

GUACAMOLE:

  • 4 zralá avokáda
  • 1 menší cibule
  • 1 paprička jalapeño
  • 1/2 lžičky soli
  • šťáva ze 2 limetek

Připravte si košíčky: tortilly zahřejte v troubě nebo mikrovlnce, aby změkly. Pak je z obou stran zastříkněte olejem. Muffi nový plech otočte dnem vzhůru a vždy mezi čtyři mističky naskládejte tortilly tak, aby vytvořily košíčky. Dejte péct do trouby na 190 °C dozlatova.Na jeden plech se vejdou čtyři tortilly, takže postup ještě jednou zopakujte.

Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužninu dejte do misky. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekanou papričku, sůl a šťávu z limetek. Rozmačkejte vidličkou, až vznikne jednolitá hmota. Do košíčků vrstvěte pečené maso nakrájené na kousky a guacamole, posypte nakrájenou cibulí a papričkou a ozdobte nasekaným koriandrem.


Aztécký slaný koláč

6–8 porcí - příprava: 40 minut

  • 12 tortill
  • olej na smažení
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g loupaných rajčat
  • sůl a pepř
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 papričky chipotle
  • 500 g vařeného kuřecího masa
  • 500 g černých fazolí ve slaném nálevu
  • kuřecí vývar
  • 1 hrnek strouhaného tučného sýra

Troubu předehřejte na 220 °C a zapněte gril. Tortilly osmažte dokřupava. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny a spolu s česnekem dejte na pár minut pod gril. Do vyšší nádoby nalijte loupaná rajčata i se šťávou, přidejte grilovanou cibuli a česnek a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem, římským kmínem a nasekanou papričkou. Povařte asi 8 minut na mírném plameni, můžete zředit vývarem.

Vařené maso nakrájejte. Fazole slijte. Do vymazané zapékací misky vrstvěte střídavě několik tortill, maso, fazole, rajčatovou omáčku a sýr. Navrch dejte tři tortilly, přelijte omáčkou, zasypte bohatě sýrem a zapečte v předehřáté troubě asi 25 minut dozlatova. Před podáváním nechte chvíli stát a pak nakrájejte na řezy.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud