Perfekcionismus je porucha, která vás může zničit. Buďte raději nedokonalá | Foto: iStock

Foto: iStock

Perfekcionismus je porucha, která vás může zničit. Buďte raději nedokonalá

Ženy, které se snaží být ve všem perfektní a dokonalé, ať už v rodině, ve výchově dětí, ve vztahu, nebo v práci, bývají překvapivě často frustrované z pocitu vlastní nedokonalosti. Onen pocit zpravidla plyne z obrovských nároků, které na sebe mají.

Nikdy nebudete šťastná

Snažit se vyniknout je přirozené. Kdo by nechtěl být v něčem opravdu dobrý? Avšak snažit se vyniknout a být za všech okolností perfektní, to je rozdíl! „Kdo se snaží vyniknout, dělá, co může, a je spokojen se solidním, upřímným úsilím. Perfekcionistka se snaží být nejlepší a je neustále frustrována a neustále porážena, protože ví, že by to mohla udělat lépe…“ upozorňuje na rozdíl mezi dvěma na první pohled podobnými přístupy k životu renomovaný psycholog a rodinný terapeut Kevin Leman. Snaha být vždy perfektní je nejen frustrující, ale i nesmírně vyčerpávající.

Jak udělat co nejlepší první dojem? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Perfekcionismus je vyčerpávající

Perfekcionismus je nesmírně vyčerpávající pro tělo i pro duši. Perfekcionistkám zní v mnoha obměnách neustále v uších: „Musím se víc snažit! Mohla bych to udělat lépe. Příště to dotáhnu k dokonalosti.“ A podobně. Vzhledem k tomu, že lze udělat lépe naprosto cokoliv, bude se taková žena podobat oslíkovi s mrkví připevněnou na ohlávce – stále se za ní bude hnát, ale nikdy ji nedožene.

Pokračování 3 / 5

Jaké si to uděláte, takové to máte

Jako partnerka bývá perfekcionistka neobyčejně štědrá – všechno dělá skvěle, doslova s nasazením života. Obvykle však zaberete veškerý prostor k dávání všem ostatním, partner pak často nemusí dávat do vztahu takřka nic a časem si na to i rád zvykne. Je to pohodlné, avšak z dlouhodobého pohledu pro vztah devastující. Nikdo z partnerů v takovém nepoměru dávání a braní nebude dlouhodobě šťastný. Navíc si všichni na perfektní servis rádi zvyknou, a tak bude obtížné tento model změnit.

Pokračování 4 / 5

Z perfekcionistek bývají všichni „na prášky“

„Perfekcionistka je chycená do sítě vlastních vysokých očekávání. Protože tolik očekává od sebe sama, očekává stejně tak mnoho od ostatních, a výsledkem tedy je, že všichni včetně perfekcionistky začnou pomalu šílet,“ upozorňuje v jedné ze svých přednášek Kevin Leman. A má pravdu! Perfekcionistka chce mít všechno „tip-ťop“, chce se všem líbit a zavděčit, je však poněkud rozporuplné, že se jen těžko srovnává s tím, když se její blízcí nesnaží být také perfektní. Paradoxem ale je, že ani partnera, ani děti k mnoha činnostem nepustí – nedělají je totiž dle jejích představ. Kolem perfekcionistky bývá dusno, trávit čas v její blízkosti nebývá příjemné, všeho se vám sice dostává, ale s jakousi podmíněnou výčitkou.

Pokračování 5 / 5

Jak se zbavit perfekcionismu

Touha po dokonalosti je natolik součástí osobnosti člověka, že ideální by bylo začít chodit na terapii. Ale i sami bez odborné pomoci s tím můžete začít bojovat. Zaprvé: když jste perfekcionisti, chcete vše hned a dokonale – ale ani perfekcionismu se dokonale nezbavíte ze dne na den. Dost často perfekcionismus pramení ze strachu, strachu ze selhání: postavte se mu čelem, pracujte s myšlenkou, že nejste dokonalí a že to nevadí. Můžete denně cíleně udělat nějakou věc nedokonale: neutřete prach na skříni, tři trička nevyžehlíte, umyjte jen vanu a na umyvadlo a zrcadlo se vykašlete. Pochvalte se za to, dávejte si třeba do kasičky za každou nedokonalost pětikorunu. Stanovte si třeba cíl, že pokud deset dní po sobě dokážete něco udělat nedokonale, tak že si koupíte novou sukni. Počítejte s tím, že přitom budete cítit frustraci, úzkost, může se vám sevřít žaludek, budete mít pocit, že svět je špatně – když měníte zaběhané vzorce chování, je to strašně těžké a podvědomí a tělo se brání. Když ale vytrváte, nový vzorec se vám dostane pod kůži a časem zmizí i nelibé pocity. Hledejte pozitivní motivaci, která vám pomůže – třeba zasvěťte do svého úsilí kamarádky – poproste je, ať vás kontrolují, jak vám to jde. A představte si, co všechno hezkého v ušetřeném čase můžete prožít: přečíst si kus knihy, namalovat nehty…

Doporučujeme

Články odjinud