Perníkové dobroty: Křehké sušenky, medový perník i vláčný dort

Perníkové dobroty: Křehké sušenky, medový perník i vláčný dort

Mezi tradičními buchtami na plech si v českých domácnostech drží přední pozici perník. Ukážeme vám, jak ho povýšit na sváteční moučník - z klasického litého těsta totiž můžete udělat i skvělý dort! Základem je ale vždycky domácí směs perníkového koření.

Perníkový dort

Forma o průměru 25 cm, příprava: 2,5 hodiny

375 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 300 g krupicového cukru, 1 vrchovatá lžíce škrobu, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce kakaa, 500 ml plnotučného mléka, 250 ml oleje, 3 vejce, 3 velké lžíce povidel, ovoce na ozdobení

KRÉM: 1 lžíce škrobu, 1 vanilkový lusk, 2 sáčky vanilkového cukru, 300 ml plnotučného mléka, 150 g másla, 100 g žervé, 250 ml smetany ke šlehání, 1–2 lžíce moučkového cukru

Troubu zapněte na 180 °C, ideálně i s horkovzduchem (pokud jej nemáte, prodlužte dobu pečení). Na dno vysokého dortového ráfku upevněte pečicí papír. Do mísy prosejte suché suroviny na korpus, v druhé prošlehejte tekuté suroviny i s povidly. Pak smíchejte dohromady a nalijte do formy. Pečte přibližně 80 minut (bez horkovzduchu až 2 hodiny), dokud zapíchnutá špejle nebude úplně suchá. Pokud se povrch připaluje, překryjte perník alobalem. Připravte krém. Škrob a semínka z lusku smíchejte s trochou mléka. Zbytek mléka a lusk přiveďte k varu a vmíchejte škrobovou kašičku a vanilkové cukry. Vařte asi 2 minuty do zhoustnutí – vznikne bledý vanilkový pudink. Vyjměte lusk a za častého míchání, aby nevznikl škraloup, nechte vychladnout. Zašlehejte do měkkého másla, postupně přidejte i žervé. Vmíchejte smetanu vyšlehanou s moučkovým cukrem. Upečený korpus nechte zchladnout. Pak jej pružným dlouhým nožem vykrojte z ráfku. Seřízněte horní vypouklou čepici (tu můžete rovnou dát strávníkům). Rovný zbytek korpusu 2x prořízněte a nechte úplně vychladnout. Jednotlivé vrstvy a vršek potřete vždy třetinou krému a ozdobte čerstvým ovocem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

Perníkové sušenky

Na 2 plechy, příprava: 35 minut + odležení

1,5 hrnku hladké mouky, 1,5 lžičky perníkového koření, 1 lžička kakaa, 2 cm čerstvého zázvoru, 110 g másla, 120 g třtinového cukru + na obalování, 1 hrnek melasy, 1 lžička jedlé sody

Mouku prosejte s kořením a kakaem. Zázvor nastrouhejte. Měkké máslo utřete s cukrem, zázvorem a melasou. Sodu smíchejte s asi 1 lžící horké vody a vmíchejte k máslu. Zapracujte moučnou směs. Těsto rozplácněte asi na 2 cm silný plát, uložte do sáčku a nechte asi 1 hodinu odležet v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Pak tvořte v dlaních kuličky, které prsty rozmáčkněte a obalte v třtinovém cukru. Klaďte na plech vždy kousek od sebe. Pečte 7 až 10 minut, dokud sušenky nezačnou na povrchu praskat. Musejí zůstat měkké. Jezte ideálně ještě ten den.

Pokračování 3 / 3

Staropolský medový perník

Forma 30 x 25 cm, příprava: 60 minut + chladnutí

60 g másla, 1,5 lžičky perníkového koření, 100 g krupicového cukru, 6–7 lžic medu, 125 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 300 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 250 g povidel, 150 g čokolády na ozdobu

Máslo rozpusťte na pánvi a nechte v něm zpěnit koření. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.Vmíchejte med a odstavte. Troubu zapněte na 180 °C. Polotekutou směs prošlehejte s mlékem a žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Mouku prosejte s práškem do pečiva a kakaem. Mouku zapracujte do tekuté směsi a nakonec lehce vmíchejte sníh. Těsto rovnoměrně rozprostřete do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte 35 až 40 minut dozlatova. Nechte úplně vychladnout a 1 až 2x prokrojte. Promažte pořádnou vrstvou povidel a slepte. Ideálně zabalte do potravinové fólie a nechte do druhého dne proležet. Před podáváním pocákejte rozpuštěnou čokoládou.

NÁŠ TIP: Pokud vám karamelizovaný med moc ztuhne, vraťte pánev na plotnu a znovu zahřejte.

Doporučujeme

Články odjinud