Hrad Pernštejn Zdroj: Jana Kinzlerová

Hrad Pernštejn Zdroj: Jana Kinzlerová

Hrad Pernštejn Zdroj: Jana Kinzlerová
Hrad Pernštejn Zdroj: Jana Kinzlerová
Hrad Pernštejn Zdroj: Jana Kinzlerová
Hrad Pernštejn Zdroj: Jana Kinzlerová
9
Fotogalerie

Pernštejn - tajemný hrad si "zahrál" v padesáti filmech a seriálech

Legendami opředený hrad Pernštejn začali pánové z Pernštejna a Medlova budovat ve druhé polovině 13. století. Naleznete jej v blízkosti Nedvědice, asi 43 km od Brna. Patří mezi nejvýznamnější a také nejnavštěvovanější moravské hrady.

Přesto, že v průběhu staletí se do něj otiskly snad všechny stavební slohy (od gotiky, renesance a baroka až po romantismus), zachoval si především svůj původní středověký ráz. Je známý svými arkýři a ochozy, díky nimž mají horní patra stavby větší plochu než ta nižší. Pernštejn je zároveň unikátní tím, že je do něj zčásti vnořena skála, na které stojí, a jako stavební kámen byl použit bílý mramor z nedalekého nedvědického lomu. Proto se mu někdy také říká mramorový hrad. Název Pernštejn pochází pravděpodobně z německého Bärenstein, tedy „medvědí kámen“ nebo také jantar.

Hrad vystřídal mnoho majitelů a každý z nich ho částečně upravil k obrazu svému. Důležité však bylo, že všichni dbali na jeho bezpečnost a obranyschopnost. Jejich úsilí se vyplatilo především v průběhu třicetileté války, kdy se jej snažili dobýt Švédové. Ačkoli hrad ostřelováním poškodili, dobýt se jim ho nepodařilo. I díky svému zachovalému opevnění Pernštejn dodnes působí jako pohádkový ostrov.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Za jeho branami máte pocit, že jste se přenesli o několik století zpět a klidně uvěříte, že se po chodbách toulá bílá paní - statečná dcera hradního pána Žibřida, který ji sám zabil proto, že nechtěla jako on vydat hrad bez boje obléhajícím vojskům. Potkat prý můžete i ducha parádivé komorné Elišky, jíž proklel místní kněz. Prokleté je i zrcadlo, u kterého Eliška trávila spoustu času a zanedbávala tak své povinnosti. Která dívka se do něj podívá, do roka ztratí svou krásu.

Kromě úchvatného exteriéru hradu můžete samozřejmě obdivovat i jeho interiéry s nápaditými klenbami, nástěnnými malbami a dobovým nábytkem. Prohlídky vedou po čtyřech trasách, z nichž ty delší a náročnější je třeba domluvit předem. Přístupné jsou věže i hradby, z nichž je nádherný výhled na okolní lesy a vně hradu máte možnost nahlédnout i do hladomorny nebo hradní kaple.

Ačkoli největší středověkou slávu má Pernštejn už dávno za sebou, dočkal se své slávy novodobé. Pro svou fotogeničnost se stal vyhledávaným objektem filmařů z celého světa. Zahrál si zhruba v padesáti filmech a seriálech, např. v pohádkách Jak se budí princezny, Princezna Fantaghiro, Sedmero krkavců nebo Sůl nad zlato. Obdivovat jej můžete i v Jakubiskově Bathory nebo upírském hororu Van Helsing s Hughem Jackmanem v hlavní roli. Pernštejn se mihnul i v Návštěvnících nebo Dobrodružství kriminalistiky. Nedávno se zde natáčel také výpravný historický seriál Borgiové nebo videoklip známé islandské zpěvačky Emiliany Torrini.

Toužíte-li po klidu a romantice, Pernštejn je tím pravým místem pro váš příští výlet.

Doporučujeme

Články odjinud