Pocity plnosti, netrávení, škytavka, říhání, pálení žáhy, pocity na zvracení, nadýmání související se stravou, kyselý nebo hořký pocit v ústech, občasný průjem nebo zácpa. Potká to občas každého z nás, a není to nemoc, jen důsledek našich stravovací neřestí.
Nezdravá jídla
Teoreticky dobře víme, že správná strava se vyznačuje rozmanitostí a přiměřeností. Ale káva má neodolatelnou vůni, čokoláda zase chuť. Posvícení, oslavy narozenin nebo Vánoc nejsou denně a „fast food“ je prostě nejrychlejší způsob, jak se najíst. Hamburgery, smažené hranolky a tatarka však mohou vyvolat nepříjemné překyselení žaludku i po jednorázové konzumaci. Nebezpečné jsou i některé potravinové přísady, např. glutaman, který se přidává do polotovarů.
Tip: Pro úpravu jídel je lepší dušení a vaření, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, oranžová zelenina (mrkev, dýně), listová zelenina. Zeleninu je samozřejmě nejlepší konzumovat čerstvou, maximálně připravovat šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Jako koření se doporučuje používat čerstvé bylinky a šetřit solí. Tučné dresinky na bázi majonézy nahraďte lehčími variantami, např. tvarohem či nízkotučným sýrem. Hořčice přidaná do marinády zmírňuje pálení žáhy a nadýmání, majoránka pomůže proti křečím a kurkuma zmírní bolesti žaludku.
Jídlo ve spěchu
Češi mnohem častěji než jiné národy jedí ve spěchu, na ulicích, v dopravních prostředcích či vestoje. Spěch nás nutí jíst rychleji a polykat jedno sousto za druhým. Téměř tři čtvrtiny lidí konzumují jídlo tak rychle, že ani nevnímají jeho chuť. Přitom žaludek potřebuje pro správné trávení čas, pohodu a v neposlední řadě kulturu stolování.
Tip: Naučte se jíst pětkrát až šestkrát denně, po menších porcích, v klidu, po malých soustech, potravu rozmělnit v ústech (jedno sousto by se mělo dvacetkrát rozkousat) a dobře proslinit. Při jídle nevykonávejte jiné činnosti a všímejte si, jakou rychlostí jíte.
Přejídání
Také někdy celý den hladovíte a večer to doháníte větší porcí? Nebo si dokonce dopřáváte „noční přesnídávky“? Nekontrolované přejídání a špatná kombinace jídla jsou nejrychlejší cestou k pálení žáhy, zažívacím potížím a pochopitelně k nadváze.
Tip: Rozlišujte chuť od hladu, nesnažte se za každou cenu porce dojídat. Po každém jídle počkejte alespoň 15 minut, žaludku chvíli trvá, než dá signál, že je již plný. Ke každému jídlu si dejte ovoce nebo zeleninu. Naposledy jezte nejpozději čtyři hodiny před spaním.
Špatný pitný režim
Příliš mnoho vody může vést až k sodíkové nerovnováze v těle. Přemíra dráždivých nápojů (alkohol, cola cola, ovocné džusy, káva). Perlivé nápoje vedou k rozšiřování žaludku a způsobují, že se jeho obsah vrací do jícnu. Černý čaj, stejně jako zelený a káva, obsahuje kofein, který organismus odvodňuje. 100% džusy obsahují vlákninu, která na sebe v trávicím traktu váže tekutiny. Hojný přísun alkoholu posouvá průběh řetězců na sebe navazujících chemických reakcí v játrech.
Když necháte alkohol působit na játra dlouhodobě, tento životně důležitý orgán se postupně promění v něco, co připomíná mleté maso. Nemusíte být právě lamači rekordů v pití piva, či destilátů. Někdy stačí jediná sklenka na to, aby vás začala pálit žáha.
Tip: Pijte rovnoměrně v průběhu celého dne, a to již od rána, nejlépe vodu. Tělu dodávají vodu i potraviny, zelenina a ovoce, polévky. Sklenku vody byste měli vypít ke každému hrnku kávy či černého čaje.
Léky a potravinové doplňky
Některé volně prodejné přípravky jsou prodávány bez kontroly obvyklé u léčiv, a jejich čistota nebo přítomnost nežádoucích příměsí je nejistá. V literatuře jsou zprávy o rostlinných přípravcích a potravinových doplňcích, které mohou vyvolat dyspepsii (česnek, gingko biloba, vrba aj.).
Tip: Pokud trpíte zažívacími potížemi a obracíte se na lékaře, nezapomeňte jejich případné užívání uvést. Někdy může snížení dávky nebo vyloučení takového přípravku vaše obtíže podstatně zmírnit nebo dokonce odstranit.
TRPÍTE PROJEVY DYSPEPSIE?
Jako tzv. dyspepsie označují lékaři pocity způsobené rozpětím střev plynem, bolesti břicha, pocity plnosti, pálení žáhy, občasný průjem nebo zácpu související se stravou. V léčbě převažují režimová opatření (redukce váhy, vyhnout se pokrmům, které dělají potíže, menší porce, nelehat si s plným žaludkem, ne práce v předklonu, zvedání těžších břemen…)a užívání léků na zmírnění potíží.
Na rychlou úlevu příznaků pacienti užívají antacida. Patnáct procent dospělých používá volně prodejné přípravky snižující kyselost žaludečních šťáv. Podle MUDr. Jiřího Laštůvky, gastroenterologa a primáře Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, jsou dnes nejúčinnější inhibitory protonové pumpy (PPI) přípravky obsahující účinnou látku Omeprazol. Ta blokuje enzym, který přímo v žaludečních buňkách tvoří HCl.
„Léky této skupiny odstraňují příznaky, hojí slizniční změny, ale neřeší podstatu choroby - ta je u více než poloviny případů chronická, s recidivami po vysazení léčby.“ Volně prodejnými léky, které obsahují Omeprazol jsou například APO OME či Loseprazol .