Petr Koukal: Po rakovině varlat mu účast na Australian Open zmařilo neplatné vízum | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Petr Koukal: Po rakovině varlat mu účast na Australian Open zmařilo neplatné vízum

Elitnímu českému badmintonistovi Petru Koukalovi se po pekingské olympiádě začala lepit smůla na paty. Nejdříve mu nejen ten sportovní život zkomplikovala rakovina varlete, teď mu do vzestupu na světovém žebříčku vstoupily vízové povinnosti. Odletěl na Australian Open bez platného víza, a byl tak z londýnského letiště Heathrow vrácen zpět do Prahy.

„Strašně mě to štve, chtěl jsem se tam poprat o lepší postavení ve světovém žebříčku,“ stěžoval si sedmadvacetiletý sportovec. Proč si však nezajistil potřebné dokumenty před cestou, zůstává otázkou. Zřejmě spoléhal na to, že si bude moct vízum vyřídit až při samotném vstupu do země.

Koukal je na 68. příčce světového žebříčku a v Austrálii se chtěl vyšplhat o něco výš.

V roce 2010 mu lékaři diagnostikovali karcinom varlete a musel se na několik měsíců s vrcholovým sportem rozloučit. Po chirurgickém odstranění postižené žlázy totiž následovala chemoterapie. „Bylo to nejtěžší období mého života,“ přiznává mladý sportovec.

Samotná rakovina varlat nepředstavuje riziko pro plodnost, pokud je postiženo jediné varle. To se chirurgicky odstraní, tak jako v Koukalově případě, následuje pak většinou ještě chemoterapie, kterou se ničí rakovinné buňky, jež se začaly šířit tělem. Tato chemoterapie už ale nebezpečí představuje. Druhé, zdravé varle by normálně mohlo produkovat dostatek spermií po zbytek života. Jenže chemoterapeutické léky mohou – ale ne vždy musejí – negativně ovlivnit spermatogenezi. Také proto lékaři před nasazením chemoterapeutik u postižených mužů provedou několikanásobný odběr semene, které pak zamrazí. To je později použito pro početí potomků. A mužům se také do šourku po chirurgickém odnětí většinou umístí plastová náhrada, takže pozorovatelé zvnějšku nic nepoznají.

Petr má životní oporu v přítelkyni Lucii Šilhánové, moderátorce rádia Evropa 2. A těžká choroba ho přivedla k altruističtějšímu pohledu na život. „Uvědomil jsem si, že jsou tu lidé, kterým dokážu pomoct. Když můžu, nabídnu, co mám,“ tvrdí Koukal. Nedávno se zbavil starých bot. Deset párů obuvi velikosti 47 odnesl do Armády spásy. „Zapojila se do toho i má rodina, takže z toho byla nakonec docela slušná sbírka,“ dodal badmintonista.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud