PETRA (35): Kvůli penězům šel na rodičovskou manžel, cítím se strašně

11 komentářů

Kubiot
17. února • 9:44

Takze je to jasne pouze zarli protoze to jaky ma dcera vztah s tatou chtela mit jen ona a ted ji to stve no ale kdyby to bylo naopak bylo by to naprosto v poradku a jen by si stezovala jak chlap nosi malo penez.

Sandra
6. února • 22:48

Souhlas. Stručně jasně vyjádřeno. Dítě je spokojené. To je hlavní. Že vyžaduje u uspávání tátu,je ve svých...šesti? osmi?... měsících nějak dost společenský vyzrálé, ne?
Petra mluví já já. Já jsem nespokojená. A manžel? Jak se cítí doma on?

Rambíša
6. února • 17:15

Petra si sama sobě dělá dusno.Má se smířit s tím co je,hlavně aby byli všichni zdrávi a v pohodě, však to rychle uběhne,dá se dítko do školky a bude zase vše jak bývalo.

Sandra
5. února • 16:39

Taky bych řekla, že to celé je trošku za vlasy přitažené.
Paní bere o pár tisícovek více? To nevěděla před mateřskou? Hypotéku má dnes kde kdo. Pro mnohé jediný způsob, jak bydlet ve svém. Zdražili nám všem. Samoživitelkám. Důchodcům, kteří ovdověli. Všichni musíme hospodařit. Miminku Petra nemusela hned zařizovat pokojíček. Miminku stačí v prvních měsících postýlka v klidném koutku. Petra má nárok pobírat mateřskou v délce tolika roků, kolik si jich určí. O hladu by jistě nebyli. Petra vyměnila péči o dítě za pár tisícovek měsíčně navíc. Pokud toho lituje už po dvou měsících, je tedy někde chyba a to dost podstatná. V tom plánování rodiny a uskutečnění organizace chodu celé domácnosti je trhlina jako hrom. Umí si třeba Petra představit, že se děti rodily i za války? I nezaměstnaným? Že ve třicátých letech bylo v každé chalupě třeba pět dětí? Že mnohé matky v sedmdesátých, osmdesátých letech dítě, které sotva sedělo, daly do jeslí a nikdo to neřešil?
I přes ten ne zrovna nízký věk pro mateřství mi Petra přijde tak nějak, abych se nevyjádřila příliš nehezky, nepřipravená, nezralá. Takže mám dojem, že asi po návratu z práce, místo aby byla ráda, že se vrátila ke svým dvěma nejmilejším lidem, zbytečně řeší s mužem, zda to neměli udělat přece jenom nějak jinak a líp. Dokud manžela nevykolejí, neznejistí, nedopálí, neotráví natolik, až bouchne do stolu a řekne. Víš co, tobě se člověk nezavděčí. Jdu od prvního do práce, rovnou z ní do hospody, přijdu v osm a chci teplou večeři. Tak to Petro mnohokrát v některých rodinách dřív vypadalo. Dnes, kdy funguje osvěta, kdy má otec možnost být u porodu, potom na nárok zůstat placeně s rodinkou doma, kdy má máma možnost zvolit délku rodičovské dovolené a ty svoje prachy dostane, dnes, kdy nevidíme ani na jednom balkónu sušit plínky, kdy jsou obchody plně hotových příkrmů a přesnídávek, kdy se nikdo nepozastaví nad tím, že má někdo placenou chůvu či uklízečku, se mi chce jen jakožto babičce puberťáka jen pateticky zvolat: Holky....vy nevíte, co máte za vymoženosti....!

Dáša
5. února • 15:24

Trošinku to kalkulování podle mýho skromnýho názoru zblbli. 300-tisícový příspěvek jim byl opravdu málo na to, aby máma zůstala s malou doma a kojila ji alespoň půl roku? Čímž by byla udělala docela dost i pro její imunitu. Jaksi to celé nechápu, páč to zní celé mírně absurdně.
Tak ale - jejich život, jejich pravidla.

Dagmar
3. února • 15:13

Taky byl manžel na rodičovské dovolené, už je to vic jak 15 let. A hodnotim to jen jako velmi pozitivní. Se synem mají skvelý vztah. Vubec jsem si nepripadla, že o neco pricházím, s ditetem jsem trávila i tak hodne času, celé víkendy, večery, noci. Vždy je to o dohode a pochopení. Skrátka bylo to fajn a nezanechalo to ani na mne, ani na synovi zle stopy. Manžel doted spomíná, jak krásné roky prožil :).

mamča
3. února • 14:45

Záleží na tom, jestli Petřin manžel dělá doma úplně všechno, jako by to dělala Petra. Nebo že Petra dorazí domů z práce, cestou nakoupí, doma uvaří i na další den, vypere, poklidí...a pak padne do postele pomalu dřív jak dítě ?
Jestli Petřin manžel zvládá komplet domácnost i péči o dítě, tak klobouk dolů !
Předpokládám, že o víkendech Petra do práce nechodí, tak si může Lucinky užít a manžel se může věnovat vlastním koníčkům. Dřív, než se jeho slovník omezí na "hačat, papat, kakat", a Petra v něm přestane vidět rovnocenného partnera.

Elynor
3. února • 11:43

No a pak tady máme tu možnost, že se rodiče na rodičovské mohou střídat. Petra si může vzít zkrácený úvazek, otec dítěte si může vzít i na rodičáku nějakou brigádu třeba o víkendech, nebo si rovnou najít lépe placené zaměstnání, aby Petra mohla být s dítětem doma, oba si trošku sníží životní úroveň, a začnou víc šetřit, aby jim ty peníze stačily, a možná by se daly vymyslet i jiné možnosti, ale to holt musí oni dva, to za ně nikdo jinej nevyřeší. Jestli to opravdu vůbec nijak jinak nejde, než jak to dělají teď, tak to je třeba přijmout, a nevymejšlet si, jak je to strašné. To bych věděla o spoustě jiných situací, kterým se právem řekne "strašné". Tahle to fakt není.

Sandra
3. února • 9:10

Zkuste to vzít pozitivně. Tatínek bude mít s malou silnější pouto než otcové, kteří jsou celý den pryč. A dítě vyžaduje k uspávání tátu, protože je na něj víc zvyklé. Ne proto, že by ho mělo radši. Jestli v sobě budete živit tyhle negativní emoce, bude to špatně. Ta malá přece nerozhodla, kdo s ní bude doma. Rozhodli jste to vy, měli jste k tomu důvod a funguje to. Važte si toho. Není to až taková samozřejmost.

Elynor
3. února • 9:02

A co se vlastně tak strašného Petře děje? Svoje dítě vidí každý den a ví, že se o něj stará jeho vlastní otec a stará se dobře. Nejsou tak daleko v minulosti časy, kdy ta mateřská byla 26 týdnů a pak dítě šupajdilo do jeslí a matka do práce. A v těch jeslích se o to mimino staraly zdravotní sestry, úplně cizí osoby, které tam těch dětí měly houf, takže měly plné ruce práce s tím je nakrmit a přebalit. Víc se jim věnovat nemohly. Teprve od roku 1970 byla mateřská/rodičovská dovolená dva roky. Teď je tři roky a jde bez problémů natáhnout až na čtyři, každá žena bez výjimky dostane 300 tisíc, a od roku 2001 je ta možnost, že jde na rodičák chlap. A pořád se najdou takovéhle Petry, kterým to není dost a chtěly by nevím co. Je na světě plno zemí, kde takovýhle luxus matky nemají, kde se žádná mateřská nevyplácí, nebo jen pár týdnů, a kde se očekává, že matka prostě chodí do práce, i když má děti, protože tam právě existují ty jesle, školy, chůvy, pečovatelky... nebo že si lidi pořizují děti jaksi na svoje triko a za svoje. Ne že jim za to platí stát.

Radna
3. února • 8:52

OK, asi by to jinak nezvládli finančně, takže se domluvili, ale Petra to zvládá těžko. Stane se. Ale když už to tak je, třeba z uspávání by si mohla udělat rituál matka s dcerou. Řešit, že vyžaduje tatínka? Kolik jí je? půl roku? Tak by tam zpočátku byli oba a časem to nastavit tak, aby to byl jejich čas. Jestli z práce spěchá domů a pak manžela s dcerou zpovzdálí sleduje, něco je špatně. A manžel by si určitě také rád odpoledne odpočinul. Snad, až se trochu Petra srovná, najdou fungující model. Takhle je to fakt blbý, ale mám pocit, že si to dělá trochu sama, možné ještě rozjitřené hormony, nebo jiný problém.

Doporučujeme

Články odjinud