Pijete šampaňské, nebo sekt? Poznáte rozdíl?

Pijete šampaňské, nebo sekt? Poznáte rozdíl?

Ozdobí jakoukoliv slavnostní příležitost. Víte ale, co je šampaňské a co sekt? Jaké šampaňské je nejlepší a jak se správně podává?

Snad nejvíce rozšířená věta určená pro přípitek je „dáme si šampaňské“. Málokdo ale ví, že tak hojně používaný pojem jako „CHAMPAGNE“ se hodí jen pro šumivá vína pěstovaná a lisovaná právě ve francouzské oblasti CHAMPAGNE a smí se jím dle autorského zákona honosit jenom pravý originál.

Je známo, že lepší sekty se kvasí přímo v lahvích. Při nákupu se tedy vyplatí sledovat, zda je na lahvi napsáno, že víno kvasilo touto metodou. Pokud se tímto budete řídit, najdete i kvalitní šumivá vína, která vás finančně až tak nezatíží.

Jak naservírovat sekt?

Sekt servírujeme ve vysokých podlouhlých sklenicích, tzv. „flétnách“. Při otevírání držíme lahev v ubrousku a opatrně s ní otáčíme, než se zátka, která je pod tlakem, uvolní. Jinak platí, že ve správné společnosti se šampaňské „nestřílí“. Působilo by to zbytečně amatérsky. Sekt by měl být vychlazený (4-6 stupně C). Na rozdíl od vína jej můžeme hostům i dolévat.

Podle čeho vybírat sekt?

Sektů je nepřeberné množství. Rozdíly jsou v kvalitě a ceně. Nejkvalitnější druhy šampaňského jsou presto cuvées, vyráběné jen z nejlepších ročníků vína a s přívlastkem grand-cru. Velmi kvalitní jsou i ty, které nesou označení brut anebo šampaňské vyrobené pouze z jedné odrůdy – blanc de blancs. Říká se, že kvalitní šampaňské rychle nevyprchá a jeho bublinky jsou jemné a dráždivé.

Označení sladkosti:

ULTRA BRUT, BRUT NON DOSAGNE, BRUT ZERO, BRUT, TROCKE

  1. Trpčí, suchý sekt bez dalšího přidaného cukru, nebo je jeho množství do 15g cukru/l

EXTRA SEC, EXTRA DRY, HALBTROCKEN

  1. Polosuché s množstvím cukru 15 – 20 g/l

DEMI SEC, SEC, KABINET

  1. Sladší do 35 g/l

DEMI DOUX, HALBTROCKEN

  1. Sladké nad 35 g/l

DOUX, MILD, POZDNÍ SBĚR

  1. Velmi sladké nad 50 g/l

Sekt je ideální pro přípitky, vítání hostů, málokdo si bez něj umí představit silvestrovský přípitek.

„Na zdraví“


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud