Pípátko – antikoncepce nová a ještě lepší

Pípátko – antikoncepce nová a ještě lepší

Nestačil jsem se divit když mi dívky v ordinaci vyprávěly, jak zapomněly polknout antikoncepční tabletu. V celostátním průzkumu přece vychází, že každý člověk myslí na sex nejméně třicetkrát denně, od rána do večera si tedy nejméně padesátkrát vzpomenu.

Ano, vzpomenu si padesátkrát na to, jak je nám spolu krásně, ale tabletka při tom vzpomínání přijde zkrátka. Stejně jako každodenní spolknutí antibiotika při angíně. V krku mne bolí stále a tablety na nočním stolku bez povšimnutí osiří.

Zdá se, že moderní doba takovémuto zapomínání nahrává. Stále přibývá všelijakých povinností, život probíhá v ustavičném tempu, je konec ustáleným stereotypům každodenních opakovaných rituálů. Že si máme připevnit logo antikoncepčního prostředku na zubní pastu? Nechtěl bych nikomu sahat do svědomí, ale cožpak už jsme si někdy nezapomněli dokonce i vyčistit zuby? Ty zuby nám sice nevypadnou, ale vynechání antikoncepční tablety může mít následky daleko horší. Ne náhodou slýcháme, že naprostá většina takzvaného selhání antikoncepce padá na vrub chybě v užívání.

Ruku v ruce s hektickým uspěchaným životem přicházejí pomůcky proti zapomínání. Není už třeba zhotovovat „taháky“ upozorňující nás na potřebné životní úkony. Vždyť i mnohé osobní počítače mají zabudovány různé připomínací programy. S velikým úspěchem se před několika lety setkala takzvaná Mercilonka, která svým akustickým signálem upozorňovala na nutnost každodenního polknutí antikoncepční tablety.

Technický pokrok na počátku třetího tisíciletí však nelze zastavit. Právě proto se asi úspěšné Mercilonce zrodil její mladší sourozenec, dítě nazvané rozkošným jménem Pípátko. A jak už to u nové generace bývá zvykem, je chytřejší, zodpovědnější, rozumnější, zkrátka umí to lépe. Nezbývá tedy než doufat, že Pípátko pomůže všem uživatelkám hormonální antikoncepce, aby opravdu už nikdy nezapomněly. Ať vám to tedy pěkně pípá!

MUDr. Radim Uzel, CSc.

Doporučujeme

Články odjinud