Pistácie jsou proti cholesterolu lepší než dieta

Pistácie jsou proti cholesterolu lepší než dieta

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) už v roce 2003 zařadil mandle, lískové, pekanové a vlašské ořechy, arašídy a pistácie mezi potraviny, které mají oficiálně pozitivní vliv na lidské srdce. Nová studie nyní potvrdila, že pistácie dokážou omezit množství "špatného" (LDL) cholesterolu v krvi.

Vědci z americké Pennsylvania State University v čele s profesorkou Penny Kris-Ethertonovou se zaměřili výhradně na pistáciové oříšky, aby našli odpověď na otázku, zda jedna nebo dvě porce této pochutiny mají vliv na hladinu LDL cholesterolu.

Výzkumu se zúčastnilo 28 lidí s vysokými hodnotami tohoto cholesterolu v krvi, ale jinak byli zdraví a neužívali žádné léky.

První dva týdny jedli obvyklou americkou stravu bez oříšků, poté měsíc měli nízkotučnou dietu s jednou porcí pistácií a další měsíc si dopřávali oříšky dvakrát denně. Mezi všemi třemi fázemi byly čtrnáctidenní přestávky. Ukázalo se, že po "oříškové fázi" klesla hladina LDL cholesterolu o 9 procent, pokud sledovaní lidé konzumovali pistácie jednou denně, a o 12 procent, když to bylo dvakrát.

Odborníky překvapilo, že víc než nízkotučná dieta má na cholesterol větší vliv množství snězených oříšků. Ty přitom nijak neovlivnily obsah "dobrého" cholesterolu (HDL).

Doporučujeme

Články odjinud