V sousedním Rakousku se vědci přesvědčili o prospěšnosti zlatavého moku. Prokázali totiž, že středně stupňová piva dokáží snížit riziko mrtvice až na polovinu!
Rakouští lékaři prokázali: Pivo je všelék, snižuje riziko mrtvice a prodlužuje život
V sousedním Rakousku se vědci přesvědčili o prospěšnosti zlatavého moku.
Prokázali totiž, že středně stupňová piva dokáží snížit riziko mrtvice až
na polovinu! Profesor medicíny Manfred Walzl také došel k závěru, že osoby
popíjející �desítku� denně žijí déle a v mnohem menší míře podléhají zejména
kardiovaskulárním chorobám.
�Lidé pijící pivo mají mnohem lepší krevní oběh a nejsou zdaleka tak náchylní
k infarktu či k rakovině,� usmívá se nad sklenicí piva profesor Walzl.
Výzkum vedl na Univerzitě v Grazu. Ve svém kolektivu odborníků se pustil
do ověřování teorií o zdravých lidech �užívajících� pravidelně, avšak v malých
dávkách pivo.
�O pití alkoholu se v posledních letech hodně hovoří. Různé prameny
uvádějí, že dvě deci jemného červeného vína nebo sklenice piva denně prospějí.
Já jsem se ale zaměřil na ověřování těchto teorií v praxi. Zatímco u červeného
vína došlo ke snížení rizika mrtvice o pět procent, u pití středně stupňových
piv jsme zjistili snížení až o padesát procent! A jaká je ona léčebná dávka?
U piva sklenice až dvě denně v závislosti na zdraví a tělesné konstituci.�
V Grazu si dokonce troufají vyslovit velmi odvážnou hypotézu. Na základě
ní se čtyřicetiletí lidé konzumující denně umírněné množství piva dožijí
věku až sta let. �Ženy mohou denně vypít půl litru a muži až jeden litr piva.
Nesmí to však být pivo vícestupňové. Zdravá jsou dokonce i nealkoholická
piva,� tvrdí profesor Walzl. (Plus)