Pivo konkuruje vínu

Pivo konkuruje vínu

Další dobrá zpráva pro milovníky zlatistého napěněného moku. Popíjení piva pomáhá nejen proti rýmě a nachlazení, ale jak zjistili vědci z lékařské univerzity v rakouském Insbrucku, obdobně jako červené víno nebo zelený a černý čaj pozitivně ovlivňuje také imunitní systém.

Podle Dietmara Fuchse, vedoucího sekce biologické chemie, blokují extrakty z piva rozvíjení specifických zánětlivých procesů, jež vyvolává interferon-gamma. Experimenty, při nichž badatelé ve zkumavkách pozorovali a hodnotili působení trojího druhu oblíbeného nápoje na specifické krevní buňky, potvrdily, že pivní výtažky blahodárně působí na průběh látkové výměny, jejíž poruchy jsou častou příčinou vzniku mnohých chronických onemocnění.

V odborném časopise International Immunopharmacology, v němž publikovali svoje závěry, upozorňují rovněž na to, že obdobný efekt má i pití nealkoholického piva. Zároveň podtrhují, že se jejich objev nemá v žádném případě stát výzvou ke zvýšené konzumaci jeho víceprocentních druhů. I u vína, jehož účinky na lidský organismus před lety zkoumali, rovněž zdůrazňovali, že se ho denně smí požít pouhá sklenka. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud