Pivoňka vám ochladí krev

Pivoňka vám ochladí krev

Na zahradě mi rozkvetla pivoňka, je krásná, růžová s nádhernými bohatými květy. Utrhla jsem si jednu do vázy a tu postavila na stůl, abych se mohla celý den těšit z její krásy.

Pivoňka vám ochladí krev

Pivoňka Na zahradě mi rozkvetla pivoňka, je krásná, růžová s nádhernými bohatými květy. Utrhla jsem si jednu do vázy a tu postavila na stůl, abych se mohla celý den těšit z její krásy.  

Pivoňky však nejsou jen krásné květiny, ale mají i dlouhou tradici léčivek. Za pouze okrasnou rostlinu je považována především na Západě. Přitom již v dávné minulosti se používala k léčbě nervových onemocnění včetně epilepsie. Dnes se její kořen užívá hlavně v čínské medicíně.

V Číně je kořen červené pivoňky znám jako čchi šao jao a má vliv na proudění krve ( tzv. ochlazuje krev, kdykoliv dojde k jejímu přehřátí) a tiší bolest. V Anglii se dokonce v poslední době využívá v kombinaci s dalšími čínskými bylinami k léčbě ekzému u dětí. Kořen bílé pivoňky, paj šao jao, působí blahodárně na funkci jater, často se používá při poruchách menstruace. Kořenová kůra rostliny mu tan pchi je vhodná i jako antibakteriální prostředek při nežitech a abscesech. Odvar z kořene bílé pivoňky a lékořice je ideální užívat pro zkrášlení pokožky.

Autor: Dana Švigová

Doporučujeme

Články odjinud