Na zahradě mi rozkvetla pivoňka, je krásná, růžová s nádhernými bohatými květy. Utrhla jsem si jednu do vázy a tu postavila na stůl, abych se mohla celý den těšit z její krásy.
Pivoňka vám ochladí krev
Na zahradě mi rozkvetla pivoňka, je krásná, růžová s nádhernými
bohatými květy. Utrhla jsem si jednu do vázy a tu postavila na stůl, abych
se mohla celý den těšit z její krásy.
Pivoňky však nejsou jen krásné květiny, ale mají i dlouhou tradici léčivek.
Za pouze okrasnou rostlinu je považována především na Západě. Přitom již
v dávné minulosti se používala k léčbě nervových onemocnění včetně
epilepsie. Dnes se její kořen užívá hlavně v čínské medicíně.
V Číně je kořen červené pivoňky znám jako čchi šao jao a má
vliv na proudění krve ( tzv. ochlazuje krev, kdykoliv dojde k jejímu přehřátí)
a tiší bolest. V Anglii se dokonce v poslední době využívá v kombinaci s
dalšími čínskými bylinami k léčbě ekzému u dětí. Kořen bílé
pivoňky, paj šao jao, působí blahodárně na funkci jater, často se používá
při poruchách menstruace. Kořenová kůra rostliny mu tan pchi je vhodná i
jako antibakteriální prostředek při nežitech a abscesech. Odvar z kořene bílé
pivoňky a lékořice je ideální užívat pro zkrášlení pokožky.
Autor: Dana Švigová