Pizza i špagety vás ochrání před vráskami

Pizza i špagety vás ochrání před vráskami

Pizza a boloňské špagety vás mohou ochránit před vráskami. Denně dvě lžíce rajčatové pasty, kterou tato jídla obsahují, zvyšují schopnost pokožky bránit se proti škodlivému UV záření.

Studie Britské společnosti investigativní dermatologie zjistila, že rajská jablíčka obsahují antioxidant lykopen, který má pozitivní vliv na lidskou pokožku.

Dosud bylo známo, že tato látka, která se v rajčatech vyskytuje v největší koncentraci po jejich uvaření, omezuje riziko vzniku rakoviny prostaty.

V současnosti zjistili vědci z univerzit v Manchesteru a Newcastlu, že lykopen může také odvrátit poškození kůže. "Lykopen poskytuje ochranu před škodlivými účinky ultrafialových paprsků," říká spoluautor studie Dr. Edward Palmer.

Deset dobrovolníků dostávalo denně 55 gramů rajčatové pasty a 10 gramů olivového oleje, dalších deset osob jen olivový olej. Po třech měsících se ukázalo, že ti, kteří jedli pastu, o více než třetinu lépe odolávali slunečnímu záření.

To je srovnatelné s účinky opalovacího krému s nízkým UV faktorem. Jejich pokožka navíc obsahovala mnohem větší množství prokolagenu, látky, která udržuje strukturu kůže a její pevnost.

ČTĚTE TAKÉ:
8 nejzdravějších koření a bylinek na světě

ČTĚTE TAKÉ:
Nástrahy manželského sexu

Doporučujeme

Články odjinud