Pizza krok za krokem - postup (1.) Zdroj: Marek Bartoš

Pizza krok za krokem - postup (1.) Zdroj: Marek Bartoš

Pizza krok za krokem - postup (2.) Zdroj: Marek Bartoš
Pizza krok za krokem - postup (3.) Zdroj: Marek Bartoš
Pizza krok za krokem - postup (4.) Zdroj: Marek Bartoš
Pizza krok za krokem - postup (5.) Zdroj: Marek Bartoš
15
Fotogalerie

Pizza jako z Itálie krok za krokem

Udělejte si doma Itálii. Šéfkuchař Marek Rauvolf, který sbíral zkušenosti přímo na Apeninském poloostrově, vám ukáže, jak si připravit pravou pizzu, a prozradí i triky, jak dát klasice trochu jiný kabát.

Základní těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 3 g čerstvého droždí
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • špetka soli
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 2 lžičky olivového oleje

1. Marek začal přípravu základního těsta založením kvásku z droždí. V misce smíchal rozdrobené droždí s cukrem, špetkou soli a třemi lžícemi vlažné vody. Kvásek pak odložil na 10—15 minut na teplé místo, aby vzešel.

2. Potom Marek nasypal na vál prosátou hladkou mouku a doprostřed udělal rukama důlek.

3. Do důlku nalil připravený kvásek a prohnětl.

4. Připravené těsto zalil Marek olivovým olejem. „Když chcete mít těsto pěkně křupavé, přidejte olivový olej,” doporučil šéfkuchař. „Máte-li raději těsto vláčnější, jakoby buchtové, přidejte do něj místo olivového oleje slunečnicový.“

5. Potom těsto rukama pečlivě zpracoval dohladka. „Věnujte pozornost tomu, abyste těsto důkladně prohnětli,“ poradil Marek. „Jedině tak bude výsledek opravdu skvělý.”

6. Uhnětené vláčné těsto Marek trochu pokapalolivovým olejem, přikryl vlhkou utěrkou a nechal kynout přibližně 90 minut.

Ingredience na Pizzu Margheritu : 320 g základního těsta, 4 lžíce sugo omáčky, 120 g mozzarelly a lístky bazalky na ozdobu

7. Vykynuté těsto Marek rozdělil na dva stejné bochánky, ze kterých připravil základní pizzu Margheritu. Do přípravy zapojil také našeho redaktora Tomáše. „Těsto na pizzu se tvaruje na pomoučněném válu od středu k okraji,” vysvětlil mu Marek a předvedl, jak rukama roztáhnout těsto do stran a přitom s ním pootáčet tak, aby vznikl pravidelný kruhový tvar.

8. Připravený plát těsta Marek přenesl na plech vymazaný olejem. „Každý si potom může pizzu dochutit sám. Já připravím nejpopulárnější verzi – pizzu Margheritu,“ dodal.

9. Těsto potřel základní sugo omáčkou, natrhal mozzarellu a dal zapéct do trouby předehřáté na 220 °C asi na 10 minut. Pizza je hotová, když má lehce nahnědlé okraje.

10. Nakonec Marek svoji Margheritu ozdobil a ovoněl lístky čerstvé bazalky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jak na domácí pizzu? Podívejte se ZDE.

Mini pizza

2 porce - příprava: 25 minut

  • 320 g vykynutého základního těsta
  • 4 lžíce sugo omáčky
  • 4 plátky dušené šunky nebo pancetty
  • hrst oliv
  • 125 g mozzarelly
  • malá snítka bazalky

Rozdělte těsto na čtyři stejné kousky a vytvarujte malé placičky. Potřete je sugo omáčkou a dejte na 5 až 7 minut péct při 200 °C.

Po upečení malé pizzy obložte plátky šunky, olivami, natrhanou mozzarellou, lístky bazalky a pokapejte olejem.

Náš tip: Zapojte do přípravy také vaše děti. Připravte jim jejich oblíbené ingredience a uvidíte, co jejich fantazie dokáže.


Základní sugo omáčka

asi na 6 kousků pizzy

  • 400 g konzervovaných rajčat v celku
  • 1 lžíce oregana
  • 7–10 lístků čerstvé bazalky
  • 1/2 lžičky soli

Rajčata rozmixujte v misce dohladka. Přidejte oregano, na malé kousky natrhanou bazalku a sůl. Promíchejte a dejte vychladit do ledničky.


Pizza Primavera

2 porce - příprava: 30 minut

  • 320 g vykynutého základního těsta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml bílého jogurtu
  • hrst rukoly
  • pár lístků bazalky
  • 8 cherry rajčátek
  • 4–5 plátků parmské šunky
  • hoblinky parmazánu

Základní těsto roztáhněte na válu a přeložte na plech potřený olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 220 °C.

Upečené těsto nechte zchladnout a potřete jogurtem. Přidejte rukolu, šunku, rozpůlená cherry rajčátka, lístky bazalky a parmazán.


Pizza wrap

2 porce - příprava: 40 minut

  • 320 g vykynutého základního těsta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce sugo omáčky
  • 4–5 plátků dušené šunky
  • 100 g mozzarelly
  • hrst rukoly
  • 100 g bílého jogurtu
  • 50 g zelených oliv

Na pomoučněném válu roztáhněte těsto do tvaru obdélníku. Ten přeložte na olejem vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 220 °C do polosyrova, jen asi 5 až 6 minut. Zcela propečené těsto by nešlo srolovat.

Hotovou placku potřete sugo omáčkou, poklaďte šunkou a natrhanou mozzarellou, přidejte rukolu a zlehka pokapejte bílým jogurtem. Potom pizzu srolujte do wrapu a rozkrájejte na menší kousky. Podávejte se zelenými olivami.

Náš tip: Do pizzové placky můžete zabalit vše, co máte rádi. Vyzkoušejte také sladkou variantu třeba s čerstvým ovocem, cukrem a šlehačkou či smetanovým jogurtem.

Zavinutá Itálie

Při přípravě pizza wrapu zkuste zabrousit i k moři. Zabalte do něj třeba kousky tuňáka z plechovky s nasekanou cibulí a zakysanou smetanou.


Focaccia

2 porce - příprava: 40 minut

  • 320 g vykynutého základního těsta
  • olivový olej na potření těsta a plechu
  • parmská šunka
  • sýr Grana Padano
  • olivy
  • sušená rajčata

Na pomoučněném válu roztáhněte vykynuté těsto, potřete ho olivovým olejem a dejte péct do trouby na 200 °C přibližně na 10 až 15 minut.

Upečenou focacciu potřete opět olivovým olejem, rozkrájejte na tenké pásy a podávejte s plátky parmské šunky, hoblinkami Grana Padano, olivami a sušenými rajčaty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.

Doporučujeme

Články odjinud