Změna stravovacích návyků přináší nejen výhody, ale posune vás i k zdravějšímu životnímu stylu. Jíme příliš mnoho masa, uzenin a průmyslově upravených potravin, a tak nutíme organismus ke zpracovávání mnohdy nevhodných látek, narušujeme imunitu a přiděláváme si problémy se zdravím.
Co je to plant-based strava?
Jednoduše a srozumitelně řečeno, jedná se o způsob stravování, který upřednostňuje rostlinnou stravu, jde tedy o celkovou změnu životního stylu. K tomuto způsobu se uchyluje stále více jedinců, jednak proto, že se zbytečně nezatěžuje zažívací systém, za druhé se uleví i planetě, které tento způsob stravování způsobuje mnohem menší škody než chov hospodářských zvířat. Důležitá je i nižší spotřeba vody na výrobu potravin (pěstování rostlin), přestože se zdá, že zálivka je náročná. Výzkumy ale ukazují, že mnohem víc vody se spotřebuje na chov zvířat a hlavně na zpracování masných výrobků.
Plant-based strava není totéž co vegetariánství či veganství. Při tomto stylu stravování si můžete dopřát občas maso, vejce i mléčné výrobky, ovšem méně často, než jste zvyklí.
Výhody plant-based stravování
Určitě vás potěší, že rostlinná strava je účinnou prevencí proti mnoha chorobám. Omezuje výskyt rakoviny prsu, přispívá k léčbě kožních chorob, nemocí trávení, diabetu 2. typu, vysokého tlaku a nezpochybnitelně příznivý vliv má při prevenci srdečních chorob. Omezuje růst váhy a zlepšuje imunitu organismu. Vynecháte-li ještě ve stravě alkohol a budete-li věnovat víc času pohybu, máte záruku, že se váš zdravotní stav změní k lepšímu.
Pokud se pro plant-based stravu rozhodnete, pamatujte, že u některých jedinců dochází ke zvýšení hladiny cholesterolu. Ten rostliny neobsahují, a tělo si ho začne často vyrábět ve zvýšeném množství samo. Nechte si jeho hladinu občas přeměřit.
Rostlinná strava: Jak si na ni zvyknout?
Naše psychika je dost tvrdohlavá a nerada zažívá změny. Začínejte s nimi pomalu, nemusíte hned a okamžitě vyhodit z ledničky všechno, čím jste se dosud živili. Přidávejte do jídelníčku postupně aspoň jeden bezmasý den, navyšte přílohy zeleniny, svačiny si připravte ovocné – buď saláty z několika druhů, nebo třeba jen jablko či jiný druh, který vám chutná. Postupně se tak dostanete k tomu, že vám přestane maso chybět, jeden den v týdnu si ho dopřát můžete. Než si na nový styl zvyknete, bude to trvat alespoň tři týdny, proto se nevzdávejte a vydržte. Zkoušejte nové recepty, přidávejte bylinky, naučte se nakupovat víc zeleniny a kombinovat nové chutě. Místo kravského zkuste mléka rostlinná (mandlové, ořechové, kokosové), z nich můžete udělat i lívance nebo palačinky a naučit tak i děti postupně na rostlinnou stravu.
Vynechat byste měli i to, bez čeho si myslíte, že se neobejdete.
Kromě alkoholu snižte i spotřebu cukru a bílé mouky. Celozrnné pečivo je mnohem zdravější, připravit si ho můžete i doma. Omezit cukr není problém, nahradí ho ovocná složka stravy, místo průmyslově zpracovaných olejů používejte rostlinné, lisované za studena. Ani máslo není potřeba, pomazánky (třeba z hummusu a jiné zeleniny) se bez másla na chlebu obejdou.
Mějte doma vždy dostatečnou zásobu ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnné mouky a zkoušejte recepty světových kuchyní – indické, mexické, italské, asijské – založených převážně na rostlinné stravě.
Zkuste připravit jednoduchý salát, podává se teplý i studený:
- 2 ks batátů (nebo brambor)
- 1 lžička soli
- 2 ks červené papriky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička celého římského kmínu
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 špetka chilli
- 3 stroužky česneku
Batáty ve slupce uvařte v osolené vodě (20–25 minut), oloupejte a pokrájejte na kostky. Papriky pečte v celku při 200 °C , ihned po upečení je dejte do sáčku nebo uzavřené nádoby a nechte zapařit. Vychladlé oloupejte, pokrájejte na proužky. Ve velké pánvi zahřejte olej s římským kmínem a chilli, přidejte batáty (brambory) a ze všech stran opečte. Přidejte koření: Posypejte paprikou, kurkumou, nasekaným česnekem a malou lžičkou soli, ještě chvíli restujte. K bramborám vmíchejte papriky a ještě teplý salát podávejte. Nebo polovinu paprik rozmixujte se lžící citronové šťávy, trochou soli a mletého chilli nebo chilli omáčky a majonézou, salát pak podávejte zastudena přelitý tímto pikantním dresinkem.
Jak na správné skladování ovoce a zeleniny
Ne všechno, co k nové přípravě jídel potřebujete, musíte uchovávat v chladničce.
- Nedozrálé ovoce nechte dojít při pokojové teplotě.
- Tropické ovoce a zeleninu, jako jsou banány, avokádo, mango apod., také nedávejte do chladničky.
- Pod +10 stupňů teploty nesnáší lilek, okurky a zelené fazolky, zpracujte je ideálně čerstvé.
Blýská se na lepší časy
Pro všechny milovníky plant-based stravy je tu dobrá zpráva: Výrobci a prodejci se snaží vyjít vstříc zákazníkům, snaží se o větší dostupnost, kvalitu i ceny srovnatelné s běžnými výrobky. Prodejci slibují navýšení prodeje o 300 procent do roku 2025, z hotových výrobků by měly být v prodeji hlavně rostlinná mléka, sýry a pomazánky. Ostatní je na vás, zda zkusíte čočkový prejt, italské speciality nebo pikantní mexickou kuchyni. Receptů najdete dost, nemusíte se bát jednotvárného opakování několika jídel.