Plastická chirurgie s. r. o.

Plastická chirurgie s. r. o.

Přetváření nedokonalostí lidského těla není novodobým oborem, jedná se kupodivu o „řemeslo“ poměrně staré. Nelze ovšem popřít, že za posledních několik set let bylo v této oblasti vychytáno mnoho mušek…

Touha po kráse je odvěká. Historie plastické chirurgie sahá skutečně až do starověku a první prokazatelný záznam o jejím využití pochází z 8. století př. n. l. Populárním zákrokem tehdy byly zejména kožní transplantace.

A známý starověký indický lékař Sushruta Samhita popisuje rhinoplastiku (operace nosu) a otoplastiku (operace uší), které rozhodně nebyly nijak primitivní.

Tyto metody byly ostatně v Indii používány až do konce 18. století a jezdili se je tam učit třeba irští lékaři. Jednodušší plastické zákroky prováděli rovněž ještě před začátkem našeho letopočtu i staří Římané.

Všechny operace v oněch dávných časech byly ovšem prováděny bez anestezie a pacient byl tedy při plném vědomí. Pořekadlo, že pro krásu se musí trpět, bylo tedy tehdy mnohem aktuálnější než kdykoli později…

Vyloučení nehrozí

Rozvoji chirurgie obecně bránila katolická církev. Zásahy do lidského těla považovala za hřích. Profesor boloňské univerzity Gaspare Tagliacozzi provádějící rekonstrukce nosů byl v 16. století z církve za své počínání dokonce vyloučen. A to není vše.

Po jeho smrti náboženští fanatici vyhrabali jeho ostatky a odnesli je pryč ze hřbitova. Inu, časy se opravdu mění. Dnes plastické chirurgy blahořečíme a vynášíme do nebes.

Napravení škod

Průkopníkem plastik v Americe byl doktor John Peter Mettauer. V roce 1827 provedl první plastický zákrok – napravení rozštěpu patra, a to s použitím nástrojů, které sám vynalezl!

Za otce moderní plastické chirurgie je však považován Novozélanďan sir Harold Gillies, který se za první světové války staral o vojáky s poškozenými obličeji, na nichž měl mnoho příležitostí zdokonalovat používané metody.

Když Burian operoval…

Zakladatelem plastické chirurgie v Česku byl akademik František Burian. Ten sbíral své zkušenosti především během první světové války, když založil stanici plastické chirurgie v Temešváru. Vychoval řadu výborných plastických chirurgů, kteří šli v jeho stopách.



Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu My Life.

ČTĚTE TAKÉ: Jen žádný sex, říká Brousek své milence každý večer!











STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud