Plesová sezóna 05, ano či ne?

Plesová sezóna 05, ano či ne?

Už několik let pozoruji pěkně z blízka společenskou eleganci, zejména pak její uplatnění v období, kterému se říká plesová sezóna. Je obdivuhodné, s jakou samozřejmostí se udržuje tento již desítky let starý zvyk z dob vzniku opery, při životě.

Musím konstatovat, že každým rokem je pořádáno méně a méně plesů a společenských událostí spojených s elegancí, tancem a živou hudbou v tzv. klasickém pojetí. Přesto s houževnatostí dobře zakořeněných tradic, jsou plesy a vše s nimi spojené, nedílnou součástí zimního období.

Se stejnou samozřejmostí přetrvává i názor na typ společenského odívání. Na rozdíl od společenských vztahů a chování, které prošli přehodnocením konvencí (např. že dáma má být vždy do společnosti doprovázena mužem, který je jím společníkem po celý večer apod.), móda společenských šatů zůstává téměř neměnná. Stále se během plesové sezóny objevují ve sněhu klopýtající dámské lodičky obuty s nevolí a hudrováním jejich nositelek, podobně jako upocení elegáni škrtící se v upnutém límečku jinak nenošené košile. Ochota zúčastnit se plesu je však silnější, než nepřízeň okolností. Pořád platí, že dáma sebeméně oblečena s dojmem vlastní dokonalosti a krásy nikdy nenastydne, stejně jako muž v sebehorším obleku bude vždy „slušně oblečen“. Muži se stále oblékají do tmavých dvou nebo třídílných obleků, většinou s bílými košilemi a motýlkem. Smoking ve svém úplném složení se objevuje zřídka, ale příliv zahraničních návštěvníků počet takto oblečených mužů zvyšuje. Dámy většinou volí jednodílné, středně dlouhé šaty s hlubšími dekolty, nebo odhalenými rameny. Opět se objevují korzetové dlouhé šaty s širokými vrstvenými sukněmi. Cylindr, rukavice a bílá šála vymizeli, dámské kožichy zůstali. Obuv mužů zmohutněla a ženy naopak tančí mnohdy v letních sandálkách. A tak mi ze všeho vychází, že elegance postrádá šarm.

Některé, dobou osvědčené prvky elegance, se proměnily v náhražkách do známek nevkusu, jiné se vytratily úplně. Muži přestali hledět na linie svých obleků, skvěle tvrdý límeček, lehkost a lesk obuvi, bílé rukavičky, svěží dech, upravený vlas i vous a vůni . Dámy se často uvelebí v oblíbených letních šatech, které „vylepší“ trochou zlata, a v pohodlných botkách – vždyť v nich musí vydržet celý! večer, krouží tanečními sály, nedbající na dusot a scházející šarm jejich kroků… Mám-li se dopustit hodnocení modelů šatů dam, pouštím se na tenký led. Občas jakási nedbalost či nedokonalost je ve skutečnosti uměleckým záměrem a promyšlenou rafinovaností nositelky. Rovněž i volba doplňků bývá častokrát osobitým výrazem, a proto je velmi ošemetné se k nim vyjadřovat. Přesto mě vždy překvapí nohy bez punčoch, spodní prádlo v kontrastní, tmavé barvě pod velmi světlými šaty, dáma zralého věku a lety nasbíraných kil v elastických třpytivých úzkých krátkých šatech na prádlová ramínka bez prádla, nebo muž ve světlém obleku se světlými ponožkami, hnědými mokasíny s „traktorovou“ podrážkou, mastnými vlasy a včerejším odérem.

Samostatnou kapitolu tvoří líčení a úprava vlasů dam. Tzv. večerní líčení, nebo-li líčení pro zvláštní příležitost je tvrdým oříškem. Zřejmě se mnoho žen řídí osvědčenými radami kamarádek, dcer a reklamních fotografií. Večerní = více a tmavě. Proto na svůj denní make-up přidají černé linky kolem očí, další vrstvu řasenky, pudrů a tvářenek, vše doplní výraznou rtěnkou a - hotovo. To, co na fotografii, kde je modelka nasvícena několika reflektory a líčena s profesionální precizností i dvě hodiny, vypadá jako uhrančivý pohled nejpřitažlivější tygřice, v záři tlumených světel tanečního parketu najednou nevypadá jako královna plesu, ale spíše se blíží výrazu letitých fresek a obrazů na okolních zašedlých stěnách. Naopak strach z takového výsledku vypustí dotyčnou zcela nedotčenou dekorativní kosmetikou; jen zvyk jí velí vzít s sebou „něco na pusu“, což v rychlosti aplikuje pod tlakem přítomných, v davu na veřejných záchodcích. V sále se po té objeví poněkud nemocně vypadající osoba, budící soucit a přídomek chudinka. Z toho plyne, dámy, pokuste se být pro zvláštní příležitost zvláštní. I profesionál trénuje, proto i vy si vyzkoušejte, jak na to, popř. nepohrdněte službami profesionálních vizážistů.

O vlasech a z nich tvořených účesech můžeme hovořit mnohem radostněji. Ke kadeřníkovi jsme se již naučili chodit, a to i častěji než je nezbytně nutné. Díky tomu, zejména dámy s dlouhými vlasy, podniknou návštěvu svého kadeřníka právě před plesem, a tak mají kolikrát velmi složité, zapletené drdoly, vyfoukané vlny, natočené lokny nebo vyžehlené ofiny. Radost pohledět! Nositelky kratších střihů mají probarvené čerstvě ostříhané účesy s patřičně dokonalým stylingem. Opravdu neupravené vlasy jsou na plesech výjimkou, i když některé domácí zpracování účesů by zasloužilo výše uvedené odborné zásahy.

Vzhledem k odložení rukaviček jako doplňku k šatům, je nutné dbát o úpravu rukou a nehtů. Zdá se to jako samozřejmost, ale moje zkušenost je poněkud jiná. Je vskutku zarážející, když dáma, jinak „dokonalá“ najednou vycení chrup a pustí se do úporného zápasu se zatrhávajícím nehtem, či těžko uhryznutelnou záděrou. Ano, jsem konzervativní, podobně jako ples sám. Jsem přeci na společenské události sezóny a možná se už nebude opakovat.

Závěrem? Plesová tradice v takovém rozsahu jako u nás je světovým unikátem. Jsem na ni hrdá a považuji ji za důkaz dobré společenské a kulturní úrovně naší země. Již mnohokrát mě v tomto přesvědčení utvrdil uznalý údiv cizinců. Proto si ji nekažme zpohodlnělostí a otupělostí. Užívejme si zimních radovánek s elegancí a šarmem, jak má být.

zdroj: © Venda Vaníčková - PEI - www.vizazista.cz

Doporučujeme

Články odjinud